Какъв е жизненият цикъл на вируса на хепатит B (HBV)?

Вирусът на хепатит В има сложен жизнен цикъл, като някои части са все още неизвестни на науката.

Вирусът търси чернодробни клетки, наречени хепатоцити, за да ги зарази. 80% на черния дроб е хепатоцитите и те изпълняват основната част от функциите на черния дроб.

Външната обвивка на вируса се нарича повърхностен антиген на хепатит В (HBsAg), а вътрешната сърцевина се нарича сърцевинен антиген на хепатит В (HBcAg).

HBV навлиза в сърцевината на хепатоцита и превръща вирусната ДНК в ковалентно затворена кръгова ДНК (cccDNA), която съдържа инструкциите за вирусна репликация. Новоразширената клетъчна структура вече е готова да инфектира повече клетки и да се репликира.

Ако имате здрава имунна система, тялото ви може да произведе антитела, за да контролира вирусния товар и да изчисти остра инфекция без лечение.

Ако имате компрометирана имунна система, тялото ви може да не е в състояние да изчисти вируса само. Ако не се лекува, вирусът може да повреди чернодробните клетки, което води до сериозни усложнения, включително цироза и смърт.

Етапи на инфекция

Има четири етапа, свързани с хроничната HBV инфекция:

 • етап на имунна толерантност
 • стадий на имунен или активен клирънс
 • етап на неактивно носителство на HBsAg
 • етап на реактивиране

Някои хора с хроничен хепатит B може да не изпитат всичките четири етапа на инфекцията и преходът между фазите може да се случи твърде бързо, за да се диагностицира клинично.

Имунна толерантност

Вирусният товар е висок по време на остра инфекция. HBV е силно заразен по време на този етап.

Нивата на аспартат аминотрансфераза (AST) и аланин аминотрансфераза (ALT) – два ключови ензима – са типични или леко повишени.

Имунен активен или разрешение

Имунната активна фаза е отговорът на имунната система към вируса, след като бъде открит. AST/ALT се повишава, когато тялото е заето да създава антитела за унищожаване на заразените клетки.

Имунитетът срещу HBV е по-силен по време на имунната активна фаза, което води до намалено вирусно натоварване.

Може да изпитате имунно-медиирано увреждане на черния дроб по време на този етап. Спонтанните обостряния могат да увеличат общия Ви вирусен товар.

Имунен контрол

Намаляването на HBV до много ниски или неоткриваеми нива може да сигнализира, че тялото ви е в ремисия. Вирусът ще остане неактивен, докато имунната ви система е здрава.

Това се нарича още „състояние на неактивен носител“.

Реактивиране

Повторното активиране може да се случи спонтанно, но то Най-често възниква, когато имунната ви система е компрометирана.

Хората, получаващи имуносупресивни терапии за лечение на рак, подлежащо автоимунно заболяване или в условията на трансплантация на орган, са изложени на повишен риск от реактивиране на HBV.

HBV повторно активиране може да се случи дори ако сте се възстановили от HBV инфекция в миналото. Ако имунната система не може да се справи с необходимите антитела, вирусният товар може да се увеличи, причинявайки увреждане на черния дроб.

Често задавани въпроси

Какви са симптомите на остра HBV инфекция?

Острата инфекция се счита за начален стадий на заболяването. По време на остър HBV може да изпитате симптоми, докато тялото ви изгражда атака срещу вируса.

Симптомите могат да включват:

 • леко оцветени изпражнения
 • треска
 • гадене
 • умора
 • жълти очи или кожа (признаци на жълтеница)
 • болка в ставите
 • загуба на апетит
 • тъмно оцветена урина
 • болка в корема
 • повръщане

Какви са симптомите на хронична HBV инфекция?

Хроничният HBV възниква, когато заболяването все още е налице след 6 месеца. Симптомите на хроничен HBV често имитират острите симптоми на HBV.

Хроничният HBV увеличава риска от други тежки състояния, включително чернодробно заболяване и рак на черния дроб.

Колко честа е HBV инфекцията?

Според Фондацията за хепатит B, 1 от 3 души по света е имал HBV инфекция. Приблизително 300 милиона души живеят с хроничен HBV.

Колко често е реактивирането на HBV?

Вашият риск от повторно активиране зависи от вашия статус на хепатит B, както и от вида и продължителността на имуносупресията.

Лечението на хепатит С може да бъде отключващ фактор за реактивиране в случаи на коинфекция на хепатит С и хепатит В. Ако имате ХИВ и сте спрели приема на антиретровирусни лекарства, вие също сте изложени на повишен риск от повторно активиране.

HBV напуска ли тялото напълно?

CccDNA остава, което означава, че HBV може да се реактивира и репликира при правилна настройка и стресори.

Долния ред

Жизненият цикъл на HBV е сложен. Въпреки че има четири етапа на инфекция, много хора с хроничен хепатит В не изпитват всички етапи.


Каташа Гордън е сексуален преподавател от Спенсър, Оклахома. Тя е собственик и основател на Expression Over Repression, компания, изградена около сексуалното изразяване и знания. Обикновено можете да я намерите да създава материали за сексуално образование или да създава някакъв извратен хардуер в нов комплект пирони за ковчег. Тя се радва на сом (с опашка), градинарство, хранене от чинията на съпруга си и Бионсе. Следвайте я навсякъде.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss