Какъв е вкусът на майчиното мляко? Вие попитахте, ние отговорихме (и още)

Течно злато ли е кърмата?

Като човек, който е кърмил човешко същество (за да е ясно, това беше моят син), мога да разбера защо хората наричат ​​майчиното мляко „течно злато“. Кърменето има ползи през целия живот както за майката, така и за бебето. Например, има по-малко заболеваемост от рак на гърдата при майки, които кърмят поне шест месеца.

Доказано е, че кърмата има много ползи за растящото бебе, включително:

 • повишаване на имунитета
 • осигуряване на оптимално хранене
 • засягащи когнитивното развитие

Но тези ползи са за кърмачета. Възрастните може да имат повече въпроси, като например какъв всъщност е вкусът на майчиното мляко? Безопасно ли е дори за пиене? Е, ето отговори на някои често задавани въпроси за кърмата (FABMQ):

Какъв е вкусът на майчиното мляко?

Кърмата има вкус на мляко, но вероятно различен вид от купеното от магазина, с което сте свикнали. Най-популярното описание е „силно подсладено бадемово мляко“. Вкусът се влияе от това какво яде всяка майка и времето на деня. Ето какво казват някои майки, които са го опитали, че има вкус:

 • краставици
 • захарна вода
 • пъпеш
 • разтопен сладолед
 • пчелен мед

Бебетата не могат да говорят (освен ако не гледате „Виж кой говори“, което е странно забавно за безсъние бременна жена в 3 сутринта, между другото), но децата, които си спомнят какъв е вкусът на майчиното мляко или са били кърмени, докато не са били вербални, казват, че има вкус „наистина, наистина сладко мляко, което е подсладено“.

Нуждаете се от повече дескриптори (и реакции на лицето)? Гледайте видеоклипа на Buzzfeed, където възрастните опитват кърмата по-долу:

на какво мирише?

Повечето майки казват, че майчиното мляко мирише на вкус – като краве мляко, но по-меко и по-сладко. Някои казват, че млякото им понякога има “сапунена” миризма. (Забавен факт: Това се дължи на високо ниво на липаза, ензим, който помага за разграждането на мазнините.)

Кърмата, която е била замразена и размразена, може да има леко кисела миризма, което е нормално. Истински киселото майчино мляко – получено от мляко, което е изпомпано и след това не е съхранявано правилно – ще има „изключена“ миризма, точно както когато кравето мляко се вкисва.

Консистенцията на човешката кърма подобна ли е на кравето мляко?

Кърмата обикновено е малко по-рядка и по-лека от кравето мляко. Една майка казва: „Изненада ме колко воднисто беше!“ Друг го описва като „тънко (като разводнено краве мляко)“. Така че вероятно не е толкова страхотно за млечни шейкове.

Какво има в майчиното мляко?

Може да звучи като дъга и магия, но наистина човешкото мляко съдържа вода, мазнини, протеини и хранителни вещества, от които бебетата се нуждаят, за да растат. Джули Буше-Хорвиц, FNP-BC, IBCLC е изпълнителен директор на Млечната банка в Ню Йорк. Тя обяснява, че майчиното мляко „има хормони на растежа за развитието на мозъка, а също и антиинфекциозни свойства за защита на уязвимото бебе от болести, на които детето се натъква“.

Майчиното мляко също съдържа биоактивни молекули, които:

 • предпазват от инфекции и възпаления
 • помагат на имунната система да узрее
 • насърчаване на развитието на органите
 • насърчаване на здравословна микробна колонизация

„Ние сме единственият вид, който продължава да пие мляко и млечни продукти, след като сме били отбити“, напомня ни Буше-Хорвиц. „Разбира се, човешкото мляко е за хората, но е за хората бебета

Може ли възрастен да пие кърма?

Можете, но кърмата е телесна течност, така че не искате да пиете кърма от някой, когото не познавате. Кърмата е била погълната от много възрастни (Искаш да кажеш, че това не беше краве мляко, което сложих в кафето си?) без проблем. Някои културисти са се обърнали към майчиното мляко като вид „суперхрана“, но няма доказателства, че то подобрява представянето във фитнес залата. Има някои случаи, както съобщава Сиатъл Таймс, на хора с рак, храносмилателни разстройства и имунни нарушения, използващи мляко от банка за кърма, за да помогнат в борбата с болестите си. Но отново са необходими изследвания.

Буше-Хорвиц отбелязва: „Някои възрастни го използват за лечение на рак. Той има тумор некрозируващ фактор, който причинява апоптоза – това означава, че клетката имплодира.” Но изследванията зад противораковите ползи често са на клетъчно ниво. Има много малко начини на изследвания върху хора или клинични изпитвания, фокусирани върху противоракова активност, за да покажат, че тези свойства могат активно да се борят с рака при хората. Буше-Хорвиц добавя, че изследователите се опитват да синтезират компонента в млякото, известен като HAMLET (човешки алфа-лакталбумин, направен смъртоносен за туморните клетки), който причинява смъртта на туморните клетки.

Човешката кърма от млечна банка е проверена и пастьоризирана, така че не съдържа нищо вредно. Въпреки това, някои заболявания (включително ХИВ и хепатит) могат да се предават чрез кърмата. Не молете приятелка, която кърми, за глътка (не е умна за толкова много причини) или опитайте да купите мляко от интернет. Никога не е добра идея да купувате всякакви телесна течност извън интернет.

Кърмата се използва локално за изгаряния, очни инфекции като розови очи, обрив от пелени и рани за намаляване на инфекцията и подпомагане на заздравяването.

Къде мога да взема малко кърма?

Лате с кърма няма да бъде лесно достъпно в местния Starbucks скоро (въпреки че кой знае какви луди промоционални трикове ще измислят по-нататък). Но хората са произвеждали и продавали храни, направени от майчино мляко, включително сирене и сладолед. Но никога не питайте жена, която кърми, за кърма, дори и да я познавате.

Сериозно, просто оставете кърмата на бебетата. Здравите възрастни не се нуждаят от човешка кърма. Ако имате бебе, което се нуждае от кърма, проверете Асоциацията за банкиране на човешкото мляко в Северна Америка за безопасен източник на дарено мляко. Банката изисква рецепта от Вашия лекар, преди да Ви дадат донорско мляко. В крайна сметка хората казват, че гърдите са най-добри – но в този случай, моля, уверете се, че млякото е преминало правилните тестове!


Джанин Анет е базирана в Ню Йорк писателка, която се фокусира върху писането на книги с картинки, хумористични произведения и лични есета. Тя пише по теми, вариращи от родителство до политика, от сериозно до глупаво.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss