Какъв вид лекарства се използват за лечение на световъртеж?

Можете да приемате лекарства с рецепта и лекарства без рецепта за лечение на замайване, но е важно да знаете какво го причинява. Може да се нуждаете от лекарски преглед и насоки, за да намерите най-ефективното лечение.

Световъртежът е симптом, който може да се появи при широк спектър от състояния. Начинът, по който се лекува този симптом – чувство на замаяност или дисбаланс – зависи от основната причина, колко често се случва и колко тежък става замайването ви.

Тази статия ще прегледа някои потенциални причини за замаяност и наличните възможности за лечение.

Можете ли да лекувате замаяност с лекарства?

Световъртежът е симптом, който може да се прояви при всякакви заболявания и състояния. Може да ви накара да се почувствате извън равновесие и да ви се вие ​​свят. Световъртежът е подобен симптом, при който се чувствате така, сякаш заобикалящата ви среда се върти.

Разграничаването на тези два симптома може да бъде предизвикателство, както и определянето на основната причина.

Откриването на причината или причината за вашето замаяност е ключът към лечението на световъртежа.

Какви причини могат да повлияят на лекарството, от което се нуждаете за лечение на световъртеж?

За да разберете как да лекувате замаяността си, може да се наложи първо да разберете защо се е случило. Някои от основните причини за световъртеж включват състояния и промени като:

 • ниска кръвна захар
 • рязка промяна в позицията на тялото
 • ниско кръвно налягане
 • анемия
 • мигрена
 • сърдечни затруднения
 • вестибуларен неврит
 • дехидратация
 • странични ефекти на лекарствата

Въпреки че световъртежът като симптом може да се усеща подобно при тези състояния, начините за лечение не са еднакви при различните причини.

Кое е най-доброто лекарство за световъртеж?

Най-доброто лекарство за лечение на виене на свят е това, което е насочено към основната причина или отключващ фактор.

Например, ако замаяността ви е причинена от ниска кръвна захар, хапването на лека закуска може да е достатъчно, за да облекчите замайването ви. Ако сте дехидратирани, обикновено ще се почувствате по-добре, след като изпиете малко вода.

Състояния като сърдечни затруднения и колебания на кръвното налягане могат да бъдат по-трудни за диагностициране, управление и лечение. Лекарство за лечение на замаяност, причинено от ненормален сърдечен ритъм, няма да направи много, например, за налягането, което възниква при внезапни промени в позицията на тялото, като например твърде бързо изправяне.

По същия начин, лечението на анемия може да поправи световъртежа при един човек, но за някой друг, спирането на лекарство, което причинява световъртеж, може да бъде отговорът.

Имате ли нужда от рецепта, за да получите лекарства за световъртеж?

Много лекарства, които се използват за лечение на общи форми на хроничен световъртеж, изискват рецепта от лекар. За да получите тази рецепта, здравен екип ще трябва да направи тестове и да постави официална диагноза.

Лекарството с рецепта, което ще получите, ще зависи от диагнозата.

Лабиринтитът и други състояния, които причиняват подуване или събиране на течност в ухото, могат да нарушат чувството ви за баланс и са сред водещите причини за общо замайване. Тези затруднения често са причинени от състояния като инфекции и задръствания и се лекуват с лекарства като:

 • нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) за намаляване на възпалението

 • антихистамини и стероиди за намаляване на вашия имунен или възпалителен отговор
 • антихолинергици, които намаляват изпотяването и други функции на нервната система
 • антиеметици за лечение на гадене или повръщане

 • бензодиазепини за предизвикване на спокойствие

Друго лекарство, което може да бъде предписано за замайване поради неврологични проблеми, е оланзапинантипсихотик с успокояващ ефект.

Има и някои опции за лечение на световъртеж и световъртеж без рецепта, които не изискват рецепта. Един пример е дименхидринат (драмамин), лекарство, което често се използва за лечение на световъртеж и болест при пътуване.

Има ли странични ефекти от лекарствата за световъртеж?

Всяко лекарство – независимо дали е с рецепта или лекарство без рецепта – има потенциал да причини странични ефекти.

Лекарства, които имат успокояващ ефект, като антихистамини, бензодиазепини и оланзапин, имат потенциал да ви накарат да се чувствате сънливи или да имате ниско кръвно налягане. Антихистамините и антихолинергиците също могат да причинят сухота в очите или устата.

Уверете се, че говорите със здравен екип за всички лекарства – независимо дали са с рецепта или без рецепта – които приемате. Тези лекарства могат също така да взаимодействат с лекарствата, които може да приемате за замайване и да увеличат риска от нежелани реакции.

Може също да искате да говорите с лекар за всички странични ефекти, които изпитвате, преди да спрете или промените каквито и да е предписани лекарства за световъртеж. Някои от тези лекарства трябва да се започват и спират постепенно, а рязкото спиране на лекарството може да увеличи замаяността ви и да причини допълнителни затруднения.

Начини за естествено лечение на световъртеж

Няма естествено, домашно лечение за всяка форма на световъртеж. Ако изпитвате замайване поради позициониране на тялото, диета или хидратация, можете да опитате методи като:

 • прави постепенни движения
 • легнете, когато сте замаяни
 • правете бавни движения с главата си
 • бавно преминаване от седнало в изправено положение
 • пиене на допълнителна вода
 • поддържане на стабилно ниво на кръвната захар
 • опитвайки релаксация или медитация

Ако изпитвате замайване само от време на време, тези естествени лекарства обикновено действат най-добре, защото замаяността може да бъде причинена от мимолетни проблеми като дехидратация или ниски нива на кръвната захар.

Ако изпитвате замаяност често или сте изключили някое от тези затруднения, които могат да бъдат решени холистично, не забравяйте да говорите със здравен екип за допълнителни изследвания и диагностика.

Световъртежът е симптом, който може да се появи заедно с всякакви състояния, така че има много възможности за лечение. Откриването на това, което предизвиква замайването ви, е от ключово значение за ефективното лечение и може да се наложи да се подложите на тестове и преглед при медицински специалист, за да получите тези отговори.

Има лекарства с рецепта и лекарства без рецепта, които могат да помогнат за лечение на замаяност и световъртеж, но естествените лекарства също могат да помогнат при някои обстоятелства. Обадете се на 911 или на местните служби за спешна помощ, за да потърсите незабавна спешна помощ, ако станете замаяни до степен да загубите съзнание или да припаднете.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss