Какво трябва да знаете за ALS и COVID-19

Ако имате ALS, може да имате повишен риск от развитие на тежко заболяване от COVID-19. Експертите препоръчват да сте в крак с вашите ваксинации, за да избегнете заразяване с вируса SARS-CoV-2.

Амиотрофичната латерална склероза (АЛС), известна още като болестта на Лу Гериг, е състояние, което причинява дегенерация на нервната система.

Ако имате ALS, може би се чудите как COVID-19 може да повлияе на вашето здраве. Въпреки че в момента има само няколко проучвания по темата, хората с ALS най-вероятно са изложени на повишен риск от тежко заболяване от COVID-19.

Тази статия предоставя преглед на констатациите от настоящите проучвания, включително важни предпазни мерки, които трябва да вземете, ако вие или някой, за когото се грижите, имате ALS.

ALS увеличава ли риска от COVID-19?

ALS вероятно увеличава риска от заразяване със SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, но са необходими повече изследвания, за да се разберат спецификите.

Дисфункцията на имунната система може да играе роля. Авторите на a 2020 преглед посочват, че ALS има връзки с признаци на свръхактивиране на имунната система. Това може да означава, че ALS увеличава шансовете на човек да се зарази с вируси или да изпита тежки симптоми от тях.

ALS също причинява мускулна слабост, която затруднява дишането и кашлицата, за да изчисти слузта. Авторите на a 2023 преглед обяснете, че това излага хората с ALS на повишен риск от респираторна инфекция.

Друг фактор, който трябва да имате предвид, е, че хората с ALS, които получават редовни здравни грижи или живеят в заведения за дългосрочни грижи, може да са по-склонни да влязат в контакт с вируса.

Как COVID-19 засяга хората с ALS?

Въпреки че липсват научни данни, предварителните изследвания показват, че COVID-19 може да причини сериозни усложнения при хора с ALS.

Авторите на a 2021 писмо анализира случаите на COVID-19 сред ветерани от януари 2020 г. до февруари 2021 г. Те съобщават, че ветераните с ALS са били три пъти по-склонни от останалата част от ветеранското население да умрат от COVID-19 в рамките на 30 дни след диагностицирането.

Друг 2021 писмо се фокусира върху шест души, които са дали положителен тест за COVID-19, докато са били хоспитализирани за ALS. Авторите отбелязват, че хората с ALS може да имат повишен риск от развитие на COVID-19 и изпитване на усложнения.

Други изследователи теоретизират, че COVID-19 може да ускори прогресирането на ALS. По-специално, авторите на a Доклад за случая за 2021 г описва двама души, които са имали увеличаване на симптомите на ALS след заразяване със SARS-CoV-2 и възстановяване от COVID-19.

Авторите на проучване от 2022 г. стигнаха до подобно заключение, след като заразиха клетки на бозайник със SARS-CoV-2 в лаборатория. Те съобщават, че инфекцията с вируса изглежда причинява процеси, свързани с невродегенерация.

И все пак, всички тези проучвания имат значителни ограничения, така че не е възможно резултатите от тях да се приложат към всички с ALS. Необходими са повече изследвания.

Може ли COVID-19 да причини ALS?

Новопоявилите се изследвания свързват инфекцията със SARS-CoV-2 с повишен риск от невродегенеративни заболявания, особено болестта на Алцхаймер.

Но не е ясно дали COVID-19 може също да бъде рисков фактор за ALS. Въпреки че има съобщения за отделни случаи на ALS, възникващи след инфекция със SARS-CoV-2, ранните проучвания показват, че двете състояния не са свързани.

Авторите на a Проучване от 2022 г не са открили причинно-следствена връзка между COVID-19 и ALS. Освен това авторите на подобен Проучване от 2022 г предполагат, че инфекцията със SARS-CoV-2 може действително да намали риска от ALS.

Беше ли Ви полезно?

Трябва ли хората с ALS да получат ваксина срещу COVID-19?

Към 2023 г., Центрове за контрол и превенция на заболяванията препоръчва хората на възраст 5 и повече години да получат актуализирана доза от ваксината срещу COVID-19. Това включва хора с ALS.

Въпреки че ваксините срещу COVID-19 могат да причинят леки странични ефекти, те предлагат защита срещу тежко заболяване от SARS-CoV-2. Това е особено важно за хората с ALS, които са по-склонни да получат животозастрашаващи респираторни усложнения като пневмония.

Няма доказателства, че ваксините срещу COVID-19 могат да влошат ALS.

Как хората с ALS могат да се предпазят от COVID-19?

Ако имате ALS или прекарвате време с някой, който има, можете да вземете допълнителни предпазни мерки, за да избегнете COVID-19, включително:

  • помолете служителите и посетителите да вземат предпазни мерки
  • избягване на многолюдни места и събирания на закрито
  • избягване на близък контакт с хора, които може да са болни
  • редовно почистване на здравно оборудване
  • миене на ръцете си често със сапун и вода

  • приоритизиране на съня и здравословното хранене
  • предприемане на стъпки за подобряване на вентилацията у дома
  • носенето на добре поставена маска или респиратор

Кога да се свържете с лекар

Трябва да говорите с вашия здравен екип, ако изпитвате нови симптоми, независимо дали се дължат на COVID-19.

Вашият първичен лекар е първата точка за контакт. Ако е необходимо, те ще ви насочат към специалист като невролог, пулмолог или дихателен терапевт.

Необходими са повече изследвания, за да се разбере как COVID-19 засяга хората с ALS, но ALS вероятно увеличава риска от COVID-19 и свързаните с него усложнения.

Няколко проучвания също предполагат потенциална връзка между COVID-19 и влошаване на симптомите на ALS.

Ако имате ALS, ваксинирането и вземането на други предпазни мерки може да ви помогне да избегнете заболяване, дори ако вече сте имали COVID-19. Говорете със здравен специалист, за да разберете какво можете да направите, за да избегнете заразяване с вируса SARS-CoV-2.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss