Какво трябва да знаете за чернодробната недостатъчност

Какво е чернодробна недостатъчност?

Черният дроб е вторият по големина орган в тялото и изпълнява няколко различни функции.

Черният дроб преработва всичко, което ядете и пиете, което превръща в енергия и хранителни вещества, които тялото ви да използва. Той филтрира вредните вещества, като алкохол, от кръвта ви и помага на тялото ви да се бори с инфекцията.

Излагането на вируси или вредни химикали може да навреди на черния дроб. Когато черният ви дроб е увреден, може да развиете чернодробна (чернодробна) недостатъчност. При тези с чернодробно увреждане, черният дроб може в крайна сметка да спре да функционира правилно.

Чернодробната недостатъчност е сериозно състояние. Ако развиете чернодробна недостатъчност, трябва незабавно да получите лечение.

Видове чернодробна недостатъчност

Чернодробната недостатъчност може да бъде както остра, така и хронична.

Остра чернодробна недостатъчност

Острата чернодробна недостатъчност настъпва бързо. Ще изпитате загуба на чернодробна функция в рамките на седмици или дори дни. Може да се случи внезапно, без да проявява никакви симптоми.

Честите причини за остра чернодробна недостатъчност включват отравяне с гъби или предозиране с лекарства, което може да възникне от приема на твърде много ацетаминофен (Tylenol).

Хронична чернодробна недостатъчност

Хроничната чернодробна недостатъчност се развива по-бавно от острата чернодробна недостатъчност. Може да отнеме месеци или дори години, преди да проявите някакви симптоми. Хроничната чернодробна недостатъчност често е резултат от цироза, която обикновено се причинява от продължителна употреба на алкохол. Цирозата възниква, когато здравата чернодробна тъкан се замени с белези.

По време на хронична чернодробна недостатъчност черният ви дроб се възпалява. Това възпаление причинява образуването на белези с течение на времето. Тъй като тялото ви замества здравата тъкан с белези, черният ви дроб започва да се проваля.

Има три вида чернодробна недостатъчност, свързана с алкохола:

 • Алкохолна мастна чернодробна болест: Алкохолната мастна болест на черния дроб е резултат от мастните клетки, отложени в черния дроб. Обикновено засяга тези, които пият много алкохол и тези, които са със затлъстяване.
 • Алкохолен хепатит: Алкохолният хепатит се характеризира с мастни клетки в черния дроб, възпаление и белези. Според Американската чернодробна фондация до 35 процента от хората, които пият силно, ще развият това състояние.
 • Алкохолна цироза: Алкохолната цироза се счита за най-напредналата от трите типа. Американската чернодробна фондация казва, че някаква форма на цироза засяга 10 до 20 процента от хората, които пият силно.

Причини за чернодробна недостатъчност

Различни причини са свързани с чернодробна недостатъчност.

Причини, свързани с остра чернодробна недостатъчност

Остра чернодробна недостатъчност, известна още като фулминантна чернодробна недостатъчност, може да възникне, дори ако нямате съществуващо чернодробно заболяване.

Според клиниката Mayo, най-честата причина за остра чернодробна недостатъчност в Съединените щати е предозирането на ацетаминофен (Tylenol). Ацетаминофенът е лекарство без рецепта (OTC). Трябва да следвате препоръчителната дозировка на етикета. Посетете незабавно Вашия лекар, ако смятате, че може да сте предозирали.

Острата чернодробна недостатъчност може също да бъде причинена от:

 • определени лекарства, отпускани с рецепта
 • някои билкови добавки
 • вирусни инфекции, като хепатит, включително хепатит A, B и C
 • токсини
 • някои автоимунни заболявания

Острата чернодробна недостатъчност може да бъде генетична, предадена от анормален ген от един или двамата ви родители. Ако имате генетично заболяване на черния дроб, вие сте по-податливи на чернодробна недостатъчност.

Причини, свързани с хронична чернодробна недостатъчност

Хроничната чернодробна недостатъчност обикновено е резултат от цироза или свързано с алкохола чернодробно заболяване (ARLD). Американската фондация за черния дроб посочва, че алкохолизмът е най-честата причина за цироза в Съединените щати.

Обикновено черният ви дроб разгражда всеки алкохол, който консумирате. Но ако пиете твърде много, черният ви дроб не може да разгради достатъчно бързо алкохола. Също така, токсичните химикали в алкохола могат да предизвикат възпаление в черния ви дроб и да причинят подуване на черния ви дроб. С течение на времето това увреждане може да доведе до цироза.

Ако имате хепатит С, сте изложени на по-голям риск от развитие на хронична чернодробна недостатъчност или цироза. Вирусът на хепатит С се разпространява чрез кръвта. Ако кръвта от човек с инфекцията влезе в тялото ви, можете да я хванете. Споделянето на игли и използването на мръсни игли за татуировки или пиърсинг може да разпространи хепатит С.

Според Американската чернодробна фондация около 25% от хората в Съединените щати с хроничен хепатит С развиват цироза. Това е втората водеща причина за цироза в страната.

Неизвестни причини

Възможно е също да се развие чернодробна недостатъчност без идентифицирана причина.

Симптоми на чернодробна недостатъчност

Симптомите на чернодробна недостатъчност могат да включват:

 • гадене
 • загуба на апетит
 • · умора
 • диария
 • жълтеница, жълтеникав цвят на кожата и очите

 • отслабване
 • лесно натъртване или кървене

 • сърбеж
 • оток или натрупване на течност в краката

 • асцит или натрупване на течност в корема

Тези симптоми могат да се дължат и на други проблеми или нарушения, които могат да направят чернодробната недостатъчност трудна за диагностициране. Някои хора не проявяват никакви симптоми, докато чернодробната им недостатъчност не прогресира до фатален стадий. Може да сте дезориентирани, сънливи или дори да изпаднете в кома, докато достигнете този етап.

Ако имате свързано с алкохола чернодробно заболяване (ARLD), може да развиете жълтеница. Токсините могат да се натрупват в мозъка ви и да причинят безсъние, липса на концентрация и дори намалена умствена функция. Може също да изпитате увеличен далак, стомашно кървене и бъбречна недостатъчност. Може да се развие и рак на черния дроб.

Диагностициране на чернодробна недостатъчност

Ако изпитвате симптоми, потърсете помощ от Вашия лекар. Не забравяйте да ги уведомите, ако имате анамнеза за злоупотреба с алкохол, генетични аномалии или други медицински състояния. Има няколко кръвни скринингови теста, които могат да се направят за откриване на всякакви аномалии в кръвта, включително аномалии, които могат да предполагат чернодробна недостатъчност.

Ако получите отравяне с лекарства, например от ацетаминофен, Вашият лекар може да Ви предпише лекарства, за да обърне ефекта. Вашият лекар може също да предпише лекарства за спиране на вътрешно кървене.

Биопсията е често срещан тест, използван за определяне на увреждане на черния дроб. По време на чернодробна биопсия, малка част от черния ви дроб се извлича и изследва в лаборатория. Някои увреждания на черния дроб могат да бъдат обърнати, ако бъдат уловени рано. Повреденият черен дроб може да се възстанови сам или лекарствата могат да помогнат за процеса на възстановяване.

Вие сте по-застрашени от мастно чернодробно заболяване, ако сте с наднормено тегло или ако имате диета с високо съдържание на мазнини. Промяната в начина на живот към по-здравословна диета може да помогне. Ако имате чернодробно увреждане и пиете алкохол, премахването на алкохола от вашата диета също е важно. Научете повече за диетата с мастен черен дроб.

Лечение на чернодробна недостатъчност

Лечението зависи от стадия на заболяването.

Вашият лекар може да Ви предпише лекарства. Ако само част от черния ви дроб е увредена, може да се препоръча операция за отстраняване на увредената част. Лекарят може също да направи образни тестове на черния ви дроб, за да търси увреждане.

Ако здравият черен дроб е повреден, той може да порасне отново.

Ако увреждането е твърде сериозно, което понякога може да се случи при бързодействаща остра чернодробна недостатъчност, може да се наложи чернодробна трансплантация.

Профилактика на чернодробна недостатъчност

Един от най-лесните начини за предотвратяване на чернодробна недостатъчност е да ограничите пиенето. Клиниката Mayo препоръчва на здравите жени да ограничат консумацията на алкохол до една напитка на ден. Здравите мъже над 65-годишна възраст също трябва да ограничат консумацията на алкохол до едно питие на ден. Мъжете под 65 години трябва да консумират не повече от две напитки на ден.

Други превантивни мерки включват:

 • практикуване на безопасен секс
 • не участва в употреба на наркотици или споделяне на игли
 • ваксиниране за хепатит А и В
 • защита на кожата ви от токсични химикали
 • използвайте аерозолни спрейове във проветриви помещения, така че да не вдишвате изпаренията

Трябва да посетите Вашия лекар, ако имате някой от споменатите симптоми. Може да нямате чернодробна недостатъчност, но ако имате, ранното откриване е важно. Чернодробната недостатъчност може да бъде тих убиец, защото може да не почувствате симптоми, докато не стане твърде късно. С правилното лечение можете да контролирате чернодробното заболяване и да водите нормален живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss