Какво трябва да знаете за томосинтеза за рак на гърдата

Томосинтезата е образна или рентгенова техника, която може да се използва за скрининг на ранни признаци на рак на гърдата при хора без симптоми. Този тип образна диагностика може да се използва и като диагностичен инструмент за хора, които имат симптоми на рак на гърдата.

Томосинтезата е усъвършенстван вид мамография. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) го одобри през 2011 г.

По време на томосинтеза се правят множество изображения на гърдата. Тези изображения се изпращат на компютър, който използва алгоритъм, за да ги комбинира в 3-D изображение на цялата гърда.

Други имена за томосинтеза включват:

 • 3-D мамография
 • томосинтеза на гърдата
 • дигитална томосинтеза на гърдата (DBT)
 • tomo

Томосинтеза срещу 2-D мамография

Томосинтезата и мамографията са сходни по това, че и двете са образни техники, които се използват за откриване на признаци на рак на гърдата. Те могат да се използват както по време на годишни прегледи, така и за проверка на прогресията на рака на гърдата.

Въпреки това, томосинтезата се счита за по-напреднала и подробна техника за изобразяване от традиционната мамография.

Традиционната мамография заснема само 2-D изображение. Томосинтезата може да разглежда множество слоеве на гърдата в 3-D изображение, запълвайки празнините, които имат традиционните мамографи.

3-D изображението на томосинтезата също така позволява на лекарите да видят малки лезии и други признаци на рак на гърдата по-рано, отколкото при традиционна мамография.

Плюсове на томосинтезата

Други предимства от използването на томосинтеза в допълнение към или вместо традиционна мамография включват следното:

 • по-точен като цяло и по-малко вероятно да доведе до фалшиви положителни резултати
 • много по-голяма точност при скрининг за рак на гърдата при хора с плътни гърди
 • по-ранно откриване на рак на гърдата при хора със симптоми на рак на гърдата

Томосинтезата може да се използва за откриване на рак на гърдата, преди много хора да започнат да имат някакви симптоми. Томосинтезата често може да открие рак на гърдата години преди човек или неговият лекар да го усети или да види някакви симптоми.

Минуси на томосинтезата

Томосинтезата все още е сравнително нова процедура и не всички техници или лекари по образна диагностика ще са запознати с нея.

Други възможни рискове от използването на томосинтеза вместо традиционна мамография могат да включват следното:

 • Повече радиация, в някои случаи. Нивата на радиация ще варират в зависимост от мамографския апарат. За някои хора, получаващи 3-D мамографии, може да има малко по-голямо излагане на радиация поради повече снимки на всяка гърда. Въпреки това, нивата на радиация все още са достатъчно ниски, за да отговарят на стандартите за безопасност на FDA. Радиацията напуска тялото ви малко след процедурата.
 • Непоследователни алгоритми за реконструкция. Специфичните алгоритми за конструиране на 3-D изображения може да варират, което може да повлияе на вашите резултати.
 • Вариация в изображенията. Дъгата на движението на рентгеновата тръба може да варира, което може да причини вариации в изображенията.

Цената на томосинтеза

Доставчиците на застрахователни услуги в Съединените щати обикновено покриват разходите за традиционна мамография.

Много доставчици, включително Medicare, сега също покриват томосинтеза като част от скрининга за рак на гърдата.

Държавите, които са приели закони, изискващи от застрахователите да покриват разходите за томосинтеза за квалифицирани лица, включват:

 • Арканзас
 • Кънектикът (за жени на възраст 35 години и повече)
 • Мисури
 • Ню Йорк
 • Пенсилвания
 • Тексас (за жени на възраст 35 години и повече)

Ако имате симптоми на рак на гърдата и ще се нуждаете от диагностичен преглед вместо скрининг, може да сте отговорни за някои от вашите собствени разходи за мамография или томосинтеза. Това ще зависи от вашия застрахователен доставчик, както и от вашето местоположение.

Средната цена на мамография за неосигурени хора е била 243 долара през 2016 г., според една новинарска статия. Според новинарска статия от 2017 г., томосинтезата може да струва $50 до $100 повече от традиционната мамография.

По-новите изследвания показват, че томосинтезата може да струва по-малко от 2-D мамография в някои случаи.

А проучване за 2020 г разглеждайки клиентите на Blue Cross Blue Shield на 40-те, установи, че първоначалният скрининг за рак на гърдата и последващите тестове струват средно $353 годишно. Това включва $125 за 2-D скрининг мамография и $124 за скрининг с томосинтеза. 2-D диагностична мамография струва $21, докато диагностичната томосинтеза струва $8.

Проучване от 2018 г. използва медицински твърдения от 2011 до 2015 г., за да оцени разходите за изображения на гърдата и диагностични процедури. Изследователите установиха, че средно 2-D диагностична мамография струва $354 за хора, които не отговарят на условията за Medicare. Диагностичната томосинтеза струва $136 за хора, които не отговарят на условията за Medicare.

Застрахователните компании поеха част от тези разходи, докато осигурените лица поеха част.

Научете повече за цената на мамографите – и къде да намерите евтини или безплатни такива.

Подготовка за томосинтеза

Подготовката за томосинтеза е подобна на подготовката за традиционна мамография. Някои съвети, които трябва да следвате, са по-долу.

Преди да пристигнете:

 • Заявете вашите предишни мамографии. Това позволява на Вашия лекар да сравни и двете изображения, за да види по-добре всички промени, които могат да настъпят в гърдите Ви.
 • Планирайте процедурата 1 или 2 седмици след началото на менструацията, за да намалите чувствителността на гърдите.
 • Уведомете лекаря и техника по образна диагностика, ако мислите, че може да сте бременна или ако кърмите. Лекарят може да поиска да използва различна процедура или да вземе допълнителни предпазни мерки, за да защити вашето бебе.
 • Нека лекарят и образният техник да знаят за:
  • всякакви симптоми, които може да имате
  • операции на или близо до гърдите ви
  • фамилна анамнеза за рак на гърдата
  • лична употреба на хормони
 • Уведомете лекаря и техника по образна диагностика, ако имате гръдни импланти.
 • Намалете количеството кофеин, което ядете или пиете преди процедурата, или го премахнете напълно. Това също помага за намаляване на възможната чувствителност на гърдите. Попитайте Вашия лекар колко дълго трябва да избягвате кофеина.

Какво да облека:

 • Носете дрехи от две части. Това улеснява събличането за процедурата и ви позволява да останете облечени от кръста надолу.
 • Избягвайте да използвате дезодорант, прах, лосион, масло или крем от кръста нагоре в деня на процедурата.

Денят на вашата процедура:

 • Уведомете лекаря и образния техник още веднъж, ако:
  • кърмите или мислите, че може да сте бременна
  • имат някакви симптоми
  • са имали операции на или близо до гърдите ви
  • имат фамилна анамнеза за рак на гърдата или лична анамнеза за употреба на хормони
  • имат гръдни импланти
 • Попитайте кога трябва да очаквате резултатите.

Как се извършва томосинтеза

Процедурата за томосинтеза е много подобна на тази при традиционната мамография.

Tomosynthesis дори използва същия тип машина за изображения като традиционната мамография. Въпреки това изображенията, които прави, са различни. Не всички машини за изображения са оборудвани да правят изображения за томосинтеза.

Като цяло, процедурата продължава около 15 до 30 минути.

Ето какво трябва да очаквате:

 1. Когато пристигнете, ще бъдете отведени в съблекалнята, за да свалите дрехите си от кръста нагоре и ще бъдете снабдени с рокля или пелерина.
 2. След това ще бъдете отведени до същата машина или тип машина, която извършва традиционна мамография. Техникът ще позиционира една по една гърда в рентгеновата зона.
 3. Гърдите ви ще бъдат плътно притиснати, както по време на традиционна 2-D мамография.
 4. Рентгеновата тръба ще бъде поставена върху гърдата ви.
 5. По време на процедурата рентгеновата тръба ще се движи, като прави дъга над гърдата ви.
 6. По време на процедурата ще бъдат направени 11 изображения на гърдата ви за 7 секунди.
 7. След това ще смените позициите, така че да могат да се правят снимки на другата ви гърда.
 8. След като процедурата приключи, вашите изображения ще бъдат изпратени на компютър, който ще направи 3-D изображение на двете гърди.
 9. Окончателното изображение ще бъде изпратено на рентгенолог, за да интерпретира резултатите.

Следващи стъпки

След приключване на процедурата можете да се върнете към нормалните си дейности и диета.

Ако резултатите ви са нормални и не показват признаци на рак, може да се чуете с лекаря същия ден.

Ако резултатите ви предполагат, че може да имате рак, са необходими допълнителни изследвания и проследяване. Времето за резултати ще варира според съоръжението.

Ако резултатите са неубедителни, лекарят може да ви извика отново за допълнителни изследвания, като ЯМР или ултразвук. Може да отнеме поне 1 седмица, за да получите резултатите от един от тези тестове. Въпреки това, едно от предимствата на томосинтезата е, че тя води до по-ниски нива на обратно извикване, според проучване от 2019 г.

Томосинтезата е най-полезна при скрининг за рак на гърдата при хора с плътни гърди.

Ако знаете, че имате плътни гърди или възможни симптоми на рак на гърдата, можете да обсъдите възможността да се направи томосинтеза в допълнение към или вместо традиционна мамография.

Томосинтезата все още е сравнително нова процедура, така че не се предлага във всички заведения, които извършват мамография. Не забравяйте да попитате лекаря или центъра за изображения дали тази опция е налична за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss