Какво трябва да знаете за тестовете с оцет върху шийката на матката

Гети изображения/Луис Алварес

Ако сте имали необичаен резултат от цитонамазка, вашият клиницист може да предложи да направите тест с оцет на шийката на матката. Тестовете с оцет се наричат ​​още тестове за бели петна или визуална проверка с оцетна киселина (VIA).

Тестовете за бели петна обикновено се правят след необичаен резултат от цитонамазка. Тестът използва оцет за скрининг за предракови или ракови клетки на шийката на матката.

Тестовете с оцет са особено полезни в страните с по-нисък доход, според преглед на изследване от 2021 г., тъй като те са евтин начин за откриване на ранен стадий на рак на маточната шийка.

Какво е тест за бяло петно?

Лекарите използват тестове за бели петна, за да открият предракови или ракови клетки на шийката на матката.

Човешки папиломен вирус (HPV) повечето обикновено причинява рак на маточната шийка.

Ако резултатите от теста за HPV са положителни или ако клиницист открие аномалии по време на рутинен преглед на таза или цитонамазка, той може да предложи тест с оцет за скрининг за рак на маточната шийка.

Тестът за бяло петно ​​обикновено се прави по време на колпоскопия, при която клиницистът използва специално увеличително устройство, наречено колпоскоп, за да види шийката на матката.

Вашият клиницист ще нанесе медицински оцет върху шийката на матката с помощта на памучен тампон. След това те наблюдават шийката на матката през колпоскоп, което им позволява да видят мястото. Ако петното побелее, това може да предполага, че имате рак на шийката на матката или предракови клетки на шийката на матката.

По време на колпоскопия вашият клиницист може да използва йод вместо оцет.

Как да се подготвим за тест за бели петна и колпоскопия

Според Американския колеж по акушерство и гинекология (ACOG), най-добре е да си направите колпоскопия, когато нямате менструация. Опитайте се да го планирате за времето, когато няма да имате цикъл.

Когато планирате прегледа, кажете на вашия клиницист, ако имате някакви алергии или ако сте (или смятате, че може да сте) бременна.

Попитайте вашия клиницист дали има нещо, което те препоръчват да направите, за да се подготвите. Някои клиницисти може да ви препоръчат да вземете леко болкоуспокояващо лекарство без рецепта преди прегледа.

Добра идея е да носите менструални тампони със себе си в лекарския кабинет. Ако имате биопсия, може да получите малко вагинално кървене след това.

Поне 24 часа преди колпоскопия, съветва ACOG не да:

 • душ
 • имат проникващ вагинален секс
 • използвайте тампони
 • използвайте всякакъв вид вагинално лекарство

За ваше удобство се препоръчва да изпразните червата и пикочния мехур преди теста.

Какво да очаквате по време на тест за бели петна и колпоскопия

Колпоскопията обикновено отнема между 10 и 20 минути. Обикновено се извършва в кабинета на лекар или друг медицински специалист.

Ето какво можете да очаквате:

 1. По време на теста ще лежите на масата за преглед с разтворени крака, обикновено в стремена, като по време на цитонамазка или преглед на таза.
 2. Вашият клиницист ще постави спекулум във вагината ви и внимателно ще го отвори. Спекулумът е инструмент, който държи вагиналните ви стени отворени по време на преглед. Това позволява на вашия клиницист да види по-лесно вагината и шийката на матката.
 3. Клиницистът ще нанесе медицинска оцетна киселина (оцет) върху памучен тампон. Те ще намажат памучния тампон върху шийката на матката ви. Въпреки че това не би трябвало да е особено болезнено, може да ужили.
 4. През следващите няколко минути вашият клиницист ще наблюдава шийката на матката ви. Те могат да използват тампон, за да изследват по-ясно шийката на матката.
 5. Ако мястото, където оцетът е докоснал шийката на матката ви, стане бяло, вашият клиницист вероятно ще вземе проба от клетки от шийката на матката ви, за да тества за ракови или предракови клетки. Това се нарича биопсия на шийката на матката и се прави с помощта на малък инструмент. Това може да е болезнено – може да почувствате лек натиск – но трябва да свърши бързо.
 6. Може да кървите след процедурата. Вашият клиницист може да използва тампон, за да нанесе разтвор за спиране на кървенето.

Какво да очаквате след тест за бели петна и колпоскопия

Ако тестът за бяло петно ​​не доведе до биопсия, обикновено нямате нужда от време за възстановяване. Можете да продължите да работите и да тренирате както обикновено.

Ако обаче имате биопсия, може да кървите или да получите тъмен секрет след процедурата. Може да искате да носите менструална превръзка през следващите 2 до 3 дни за всеки случай или докато зацапването и отделянето спрат.

След биопсия на шийката на матката може да изпитате известна болка и дискомфорт. Болкоуспокояващите без рецепта обикновено могат да се справят.

Не забравяйте, че след биопсия шийката на матката трябва да заздравее. ACOG препоръчва да избягвате да поставяте каквото и да било във вагината си – включително тампони, душове и лекарства – докато лекарят не каже, че е добре да го направите.

Също така избягвайте проникващ секс или мастурбация, докато клиницист не ви даде всичко ясно.

Въпреки че е рядкост да изпитате странични ефекти от самия оцет, биопсията може да увеличи риска от инфекция.

Консултирайте се с лекар или друг медицински специалист възможно най-скоро, ако получите някой от следните симптоми:

 • болка, особено в долната част на корема
 • треска
 • втрисане
 • тежко вагинално кървене или кървене, което попива през макси подложка в рамките на един час
 • неприятна вагинална миризма

Тълкуване на резултатите

Когато става въпрос за рак на шийката на матката, ранното откриване може да подобри шансовете ви за успешно навлизане в ремисия. Поради тази причина скрининговите тестове за рак на маточната шийка, като теста с оцет, са от съществено значение.

Ако след тест с оцет се появи бяло петно ​​на шийката на матката, това не е непременно сигурен знак, че имате предракови клетки. Биопсия на шийката на матката ще определи това.

Ако не сте получили биопсия по време на теста за бели петна или колпоскопия, вашият клиницист вероятно ще ви препоръча да планирате такава.

Ако сте получили биопсия по време на теста за бели петна или колпоскопия, вашият клиницист ще ви каже кога можете да очаквате резултатите от биопсията.

В този момент те ще обсъдят следващите стъпки с вас. Ако имате отрицателен резултат, това означава, че вашите цервикални клетки не са ракови.

Независимо от вашите резултати, важно е редовно да правите цитонамазки. Обикновено се препоръчва да си направите цитонамазка веднъж на всеки 3 години ако сте на възраст между 21 и 65 години.

Въпреки това, вашият клиницист може да препоръча по-чести цитонамазки в зависимост от вашите индивидуални рискови фактори.

Точен ли е тестът с оцет за откриване на рак на маточната шийка?

Както посочва документ от 2018 г., тестът за оцет е евтин, но не винаги е точен. Поради тази причина положителният тест за оцет трябва да бъде последван от биопсия.

Изследователи в a 2022 преглед разгледа четири различни проучвания за теста с оцет. Те провериха дали тестът с оцет може да предотврати смъртни случаи, свързани с рак на шийката на матката.

Изследователите заключиха, че тестът с оцет изглежда намалява рака на маточната шийка и смъртността в дългосрочен план. Но са необходими повече проучвания, преди да разберем колко ефективен е той за предотвратяване на инвазивен рак на маточната шийка.

Въпреки че Световната здравна организация препоръчва използването на тест с оцет, когато не са налични по-точни тестове, има и други нововъзникващи начини за тестване за рак на шийката на матката.

Например в горепосочения преглед се отбелязва, че HPV тестът може да бъде по-точен и полезен от теста с оцет. HPV тестването обаче може да бъде по-скъпо и трудоемко от тестовете с оцет.

Долния ред

По време на колпоскопия вашият клиницист може да нанесе оцет върху шийката на матката, за да тества за анормални клетки. Тестът с оцет, известен още като тест за бели петна, е евтин и по-нисък рисков начин за скрининг за рак на шийката на матката.

Независимо от резултатите от вашия тест за бели петна, добра идея е редовно да си правите цитонамазки и прегледи на таза. Това са ефективни методи за скрининг за рак на маточната шийка и други гинекологични заболявания.


Сиан Фъргюсън е писател на свободна практика за здравето и канабиса, базиран в Кейптаун, Южна Африка. Тя е страстна за това да даде възможност на читателите да се грижат за психическото и физическото си здраве чрез научно обоснована, емпатично поднесена информация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss