Какво трябва да знаете за тестовете за зрително предизвикан потенциал за множествена склероза

Вашият мозък и гръбначен мозък изграждат централната ви нервна система и и двата съдържат неврони. Части от тези неврони са защитени от изолационен слой, наречен миелинова обвивка.

Ако имате множествена склероза (МС), тогава вашата имунна система атакува тези миелинови обвивки, сякаш са нашественици. Това може да доведе до редица двигателни, сензорни и когнитивни симптоми.

МС е хронично състояние. Експертите не са сигурни какво го причинява, но са идентифицирани някои рискови фактори.

Ако вие или лекар подозирате, че имате МС, има редица тестове, които могат да бъдат извършени, за да помогнат за потвърждаване на диагнозата. Въпреки че нито един тест не може да се използва за окончателно диагностициране на МС, следните тестове могат да се използват, за да се изключат други състояния с подобни симптоми:

  • неврологичен преглед
  • ЯМР
  • анализ на гръбначномозъчната течност (гръбначно-мозъчна пункция)

  • кръвни изследвания

Друг тест, който понякога се използва за диагностициране и наблюдение на МС, е тест за визуален евокиран потенциал (VEP). Тази статия разглежда по-подробно VEP теста, включително как се използва за MS, каква е процедурата и какво можете да научите от резултатите.

Какво представлява тестът за зрително предизвикан потенциал?

VEP е електрическият отговор на мозъка към визуални стимули. VEP тест измерва електрическата активност в мозъка ви.

Когато светлинните вълни навлязат в окото ви, те се абсорбират от специализирани клетки, наречени колбички и пръчици. Те се намират в ретината в задната част на окото. Вашата ретина превръща тези светлинни вълни в електрически сигнали, които след това се движат надолу по оптичния нерв до задната част на мозъка ви и мозъкът ви интерпретира това като визуална информация.

По време на VEP тест ще ви бъдат показани модели с висок контраст, които мигат и се редуват. Докато това се случва, ще имате електроди, прикрепени към скалпа.

С помощта на електродите компютър измерва времето на мигащите модели, както и времето на електрическата активност в мозъка ви. Лекарите или здравните специалисти могат да използват тези измервания, за да разберат колко време е необходимо на мигащите светлини да се превърнат в електрически импулси във вашите ретини и след това да преминат надолу по зрителните ви нерви.

Как се използват тестовете за зрителен предизвикан потенциал за множествена склероза?

Ако имате МС, имунната ви система атакува миелиновата обвивка, която изолира вашите неврони. Това се нарича демиелинизация.

Демиелинизацията прави по-трудно преминаването на електрическите сигнали през вашите неврони. Това включва вашите зрителни нерви, които се простират от задната част на очите ви до пътища, които достигат до задната част на мозъка ви.

Ако миелинът по дължината на оптичните ви нерви е повреден, VEP тестът ще открие забавянето – наречено латентност – между момента, в който ви бъде показан модел, и момента, в който сигналът достигне задната част на мозъка ви.

VEP тестът е един инструмент, който лекарят може да използва за диагностициране на МС. Значително забавяне може да е индикатор за МС. За някои хора забавянето е измеримо чрез VEP тест, но е достатъчно малко, за да може все още да не сте забелязали ефектите.

VEP тестовете могат също да се използват за измерване на прогресията на демиелинизацията.

Каква е процедурата за изпитване на визуален предизвикан потенциал?

VEP тестът е проста и безболезнена процедура. Няма да е необходимо да правите никакви специални приготовления като гладуване или поглъщане на специални багрила.

Тестът ще се извърши в медицинска среда, като например стая за прегледи в лекарски кабинет или болница.

Няколко жици ще бъдат прикрепени с лепило към скалпа ви, особено в тилната област, която е в задната част на главата ви.

След това ще седнете пред компютърен монитор. Мониторът ще покаже модел с висок контраст, като шахматна дъска или редуващи се ленти. Този модел редовно ще трепти, като тъмните части се променят на светли и обратно.

Всяко око обикновено се тества индивидуално. Можете да очаквате, че цялата процедура ще продължи между 30 и 60 минути. Повечето хора се прибират вкъщи същия ден. Ако можете сами да отидете на теста, можете да очаквате да се приберете и у дома.

Какъв вид резултати трябва да очаквате от тест за визуален предизвикан потенциал?

VEP тест дава незабавни резултати под формата на графика. Изглежда подобно на измерванията от монитор за сърдечен ритъм, с пикове и спадове, представляващи електрическа активност.

В зависимост от това къде е направен тестът и кой го е приложил, лекар може да е в състояние да прегледа резултатите с вас веднага. В други случаи може да се наложи техник да изпрати резултатите на специалист, като например невролог, за преглед, преди да ги сподели с вас.

Въпреки че VEP тестовете могат да открият намалена или забавена електрическа активност в мозъка ви, те не могат непременно да определят причината. Поради тази причина може да са необходими други тестове, преди да получите диагноза.

Често задавани въпроси относно тестовете за зрително предизвикан потенциал

Може ли VEP тестът да потвърди диагнозата MS или са необходими други тестове?

VEP тестът може да предостави доказателства за демиелинизация в зрителните нерви. МС причинява демиелинизация, но също и други състояния като оптичен неврит и разстройство от зрителния спектър на невромиелит.

Всяко състояние, което засяга зрителните нерви или нарушава зрителните пътища към зрителната кора в мозъка, може да повлияе на VEP на мозъка. Може да се нуждаете от допълнителни тестове, за да изключите други състояния.

Какви други видове тестове за евокиран потенциал използват лекарите за МС?

Понякога лекарите може да искат да проведат други тестове за евокиран потенциал като:

  • слухово предизвикан отговор на мозъчния ствол
  • соматосензорен предизвикан потенциал
  • двигателен предизвикан потенциал

Тестът VEP се използва най-често за МС.

Използват ли се VEP тестовете за диагностициране и определяне на други здравословни състояния?

Да, има няколко приложения за VEP тестове. Някои примери включват наблюдение на глиоми и хидроцефалия. VEP тестовете също могат да бъдат полезни при определени обстоятелства по време на операция или за хора, които са в кома.

Други примери за състояния, които могат да използват VEP тестове, включват тумори на зрителния нерв, глаукома и инсулти, включващи зрителния кортекс.

VEP тест, показващ нормален диапазон на активност, обикновено може да изключи всяка аномалия на зрителните нерви.

VEP тестовете са бърз, рентабилен и неинвазивен начин за измерване на способността на мозъка ви да интерпретира визуална информация. Електродите на скалпа ви измерват електрическата активност в мозъка ви, докато гледате редуващи се модели на монитор.

Резултатите от теста могат да ви кажат дали мозъкът ви реагира нормално на визуална информация, но не може непременно да ви каже основната причина.

VEP тестовете могат да се използват за диагностициране и наблюдение на ефектите от МС, въпреки че се използват и заедно с други методи. И докато те са полезни инструменти за хора с МС, те могат да се използват и за редица други състояния.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss