Какво трябва да знаете за сърдечния блок от втора степен: Симптоми, причини и лечение

Сърдечен блок от втора степен е потенциално сериозно, но лечимо състояние, засягащо електрическата система на сърцето. Лечението може да изисква пейсмейкър за стабилизиране на сърдечния ритъм.

Електрическите импулси, които преминават от горните камери на сърцето (предсърдията) надолу към долните камери (вентрикулите), поддържат сърцето ви да бие по стабилен и ефективен начин. Сърдечен блок втора степен е състояние, при което импулсите от предсърдията понякога не достигат до вентрикулите.

Сърдечните блокове могат също да се наричат ​​атриовентрикуларни (AV) блокове.

Има два различни вида сърдечен блок от втора степен: Mobitz тип 1 и Mobitz тип II. Mobitz тип II може да изисква пейсмейкър или други лечения за поддържане на здравословен сърдечен ритъм.

Ако не се лекува ефективно, сърдечният блок от втора степен може да доведе до продължаващи симптоми, като припадък и ниско кръвно налягане, или до по-сериозни усложнения, ако състоянието се влоши до сърдечен блок от трета степен.

Тази статия разглежда по-отблизо двата вида сърдечен блок от втора степен, заедно със симптомите, причините и лечението.

Какви са двата вида сърдечен блок от втора степен?

Двата вида сърдечен блок от втора степен, Mobitz тип I и Mobitz тип IIи двете са свързани с периодични сигнали, пътуващи от синусовия възел в предсърдията надолу към вентрикулите.

Синусовият възел е частта от сърцето, където възниква електрическата активност, отговорна за сърдечния ритъм. Когато електрически импулс достигне вентрикулите, той ги кара да се свиват, изпомпвайки кръв към белите дробове и останалата част от тялото.

Mobitz тип I

Диагнозата Mobitz тип I – наричана още “сърдечен блок на Венкебах” – означава, че импулсите от синусовия възел стават все по-бавни и по-бавни. Понякога сърцето прескача напълно. След това импулсите започват отново и стават все по-бавни, докато сърцето пропусне още един удар.

Mobitz тип II

При Mobitz тип II сърцето прекъсва произволно. Това се различава от Mobitz I, при който има предсказуемо удължаване на част от сърдечния цикъл, преди ударът да падне.

Сърдечните блокове се категоризират по тежест

Сърдечен блок първа степен е най-лекият тип. Това означава, че импулсите от предсърдията се забавят значително, но все още достигат до вентрикулите. Сърдечният блок от първа степен често не изисква лечение.

Сърдечен блок втора степен е състояние, при което импулсите от предсърдията понякога не достигат до вентрикулите. Може да са необходими пейсмейкър и други лечения за поддържане на здравословен сърдечен ритъм.

Сърдечен блок трета степен е най-сериозната и често се счита за спешна медицинска помощ. Електрическите импулси вече не преминават от предсърдията към вентрикулите. Понякога се нарича “пълен сърдечен блок”.

Нормална сърдечна честота спрямо сърдечни блокове (AV) от първа степен, втора степен и трета степен. Илюстрация от Пол Лорънс.

Какви са симптомите на сърдечен блок втора степен?

Някои хора със сърдечен блок от втора степен нямат забележими симптоми. Но когато симптомите са налице, те могат да включват:

 • болка в гърдите
 • умора
 • замаяност
 • задух
 • гадене

Недостигът на въздух, несвързан с физическо натоварване, и необяснимата болка в гърдите трябва да се третират като спешни медицински случаи, тъй като и двете могат да бъдат признаци на сърдечен удар или други сериозни здравословни проблеми.

Ако получите епизоди на замайване или се чувствате по-уморени от обикновено, говорете с лекар веднага.

Какво причинява сърдечен блок от втора степен?

Основната причина за сърдечен блок от втора степен е основно сърдечно заболяване или увреждане на сърцето, като инфаркт, вродено сърдечно заболяване или сърдечна операция. Други възможни причини за сърдечен блок от втора степен включват:

 • абнормни нива на електролити (натрий, калий и др.).
 • заболявания, като саркоидоза и ревматична треска
 • възпалителни или инфекциозни сърдечни заболявания
 • ниски нива на щитовидната жлеза
 • Лаймска болест
 • Някои лекарства като бета-блокери, блокери на калциевите канали или антиаритмични лекарства

Някои бебета се раждат с вроден сърдечен блок. Това обикновено е усложнение, свързано с автоимунно заболяване на майката.

Кой е изложен на риск от сърдечен блок от втора степен?

Хората със сърдечни заболявания са изложени на висок риск от всякакъв вид сърдечен блок. А Проучване от 2019 г също предполага, че хората с високо кръвно налягане и високи нива на кръвната глюкоза също могат да имат повишен риск от развитие на сърдечен блок.

Напредването на възрастта е друг рисков фактор, дори за хора, които все още не са диагностицирани със сърдечни проблеми.

Mobitz тип II обикновено се среща при хора със структурни сърдечни проблеми, често резултат от инфаркт или автоимунно заболяване, което е причинило склероза (белези) на миокарда, дебелата тъкан на сърдечния мускул.

Как се диагностицира сърдечен блок от втора степен?

Лекарите обикновено диагностицират сърдечен блок от втора степен с електрокардиограма (ЕКГ). ЕКГ е неинвазивен, безболезнен тест, който използва меки електроди, поставени върху кожата на гръдния кош за оценка на електрическата активност на сърцето. ЕКГ показанията могат да разкрият дали сърцето изпитва Mobitz тип I или Mobitz тип II.

Ако стандартната ЕКГ не може да открие сърдечен блок от втора степен – понякога поради епизоди, които не се появяват, когато дадено лице е подложено на ЕКГ – лекарите могат да препоръчат имплантируем монитор с цикъл или носен Холтер монитор. Тези устройства могат да улавят необичайна електрическа активност по всяко време.

Диагнозата включва също преглед на вашата медицинска история и текущи симптоми, както и физически преглед.

Как се лекува сърдечен блок от втора степен?

Ако Mobitz тип I е асимптоматичен, може да не се нуждаете от лечение.

Ако имате симптоматичен Mobitz I или II и причината е обратима, като електролитна аномалия или страничен ефект от лекарството, коригирането на основната причина е лечението. Ако сърдечният блок изчезне, не е необходим пейсмейкър.

Въпреки това, за необратими причини, вашият лекар вероятно ще ви препоръча имплантиране на пейсмейкър.

Пейсмейкърът е малко устройство, захранвано от батерии, поставено точно под кожата близо до ключицата. Той изпраща електрически сигнали през много тънки проводници или води до сърцето, за да го поддържа в постоянен ритъм.

Може също да се наложи да приемате лекарства, за да настроите кръвното си налягане и нивата на кръвната захар в здравословни граници.

Какви са потенциалните усложнения на сърдечния блок от втора степен?

Тъй като сърдечният блок от втора степен може да намали притока на кръв в цялото тяло, особено в мозъка, може да изпитате замаяност и припадък. Припадането е свързано с падане и наранявания, свързани с падане.

Намаленият кръвен поток може също да увреди определени органи, ако спадът в кръвообращението е значителен или ако намаленият кръвен поток се остави да продължи твърде дълго.

Едно от основните усложнения на Mobitz тип II е, че има по-голям риск от развитие на сърдечен блок трета степен.

А Доклад за случая за 2022 г предполага, че в редки случаи намаляването на силния кръвен поток към мозъка, причинено от сърдечен блок втора степен, може да причини известно когнитивно увреждане.

Какви са перспективите за хората със сърдечен блок от втора степен?

При лечение перспективата за сърдечен блок от втора степен като цяло е доста добра. Въпреки това, типът сърдечен блок от втора степен, който имате, може да повлияе на вашата перспектива.

Mobitz тип I често е асимптоматичен и в тези случаи са необходими малко или никакви интервенции за поддържане на здравето на сърцето или качеството на живот.

Перспективата за Mobitz тип II зависи до голяма степен от причината за проблема. Имплантирането на пейсмейкър може да помогне за намаляване на риска от усложнения и облекчаване на симптомите.

Сърдечен блок от втора степен е потенциално сериозно, но лечимо състояние, засягащо електрическата система на сърцето. Това означава, че импулсите, необходими за поддържане на стабилен и стабилен ритъм на сърцето, не винаги се движат правилно през електрическите пътища на сърцето.

Спазването на предписаната схема на лечение и редовните проверки на пейсмейкъра при Вашия лекар, ако е необходимо, ще ви дадат най-добри шансове за поддържане на здрава сърдечна функция за дълго време.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss