Какво трябва да знаете за различните видове макулна дегенерация

Има две основни форми на свързана с възрастта макулна дегенерация. Кой тип имате има голямо влияние върху вашите възможности за лечение и прогноза. Сухата макулна дегенерация, свързана с възрастта, е най-често срещаният тип, но също и типът без одобрени възможности за лечение.

Има повече от един тип дегенерация на макулата, състояние на очите, което засяга област от ретината и в крайна сметка може да причини слепота.

Как напредва дегенерацията на макулата и как се лекува зависи от вида, който имате.

В тази статия ще научите за различните видове дегенерация на макулата и какво отличава всеки от тях по отношение на това как прогресират, как се лекуват и как в крайна сметка се засяга вашето зрение.

Какви видове дегенерация на макулата има?

Въпреки че има някои форми на дегенерация на макулата, които могат да се появят в по-млада възраст, като ювенилна дегенерация на макулата или дистрофия (болест на Stargardt), свързаната с възрастта дегенерация на макулата е най-честата.

Здравето на вашата ретина може да се влоши с възрастта, оттук и името „свързано с възрастта“, но освен това макулната дегенерация се разделя на две основни категории: мокра и суха.

Сухата свързана с възрастта дегенерация на макулата се случва постепенно с течение на времето, тъй като макулата – частта от ретината, която фокусира централното ви зрение – изтънява. Сухата или атрофична макулна дегенерация, свързана с възрастта, се развива на етапи с възрастта, обикновено започвайки някъде около 50-те години.

Мократа макулна дегенерация, свързана с възрастта, обикновено се развива по-внезапно и прогресира по-бързо от сухата форма. При мокра или напреднала неоваскуларна макулна дегенерация, свързана с възрастта, кръвоносните съдове се образуват в области, където не трябва да са в задната част на окото.

Тези кръвоносни съдове могат да причинят кървене и други проблеми, които водят до увреждане на макулата и евентуална загуба на зрението.

Кой е най-често срещаният тип дегенерация на макулата?

Сухата макулна дегенерация, свързана с възрастта, е най-честият тип макулна дегенерация, отчитайки 85% до 90% от всички случаи.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), почти 20 милиона Американците живееха с някаква форма на макулна дегенерация към 2019 г. От тази обща сума около 1,49 милиона души възраст 40 и повече години са били в късните стадии на заболяването, независимо от вида.

Като цяло рискът от развитие на свързана с възрастта дегенерация на макулата се увеличава с възрастта. относно 2% от хората на възраст от 40 до 44 години имат някакъв вид това заболяване, но този брой нараства до 46,6% хора на 85 и повече години.

Защо има значение какъв тип макулна дегенерация имате?

Различните видове дегенерация на макулата носят различни рискове за здравето на зрението ви в дългосрочен план.

Сухата свързана с възрастта макулна дегенерация се развива постепенно с течение на времето, често без симптоми в ранните до междинните фази. Когато навлезете в късната фаза на суха макулна дегенерация, свързана с възрастта, симптомите на по-късен етап могат да включват замъглено зрение или вълнообразни линии в централното ви зрително поле.

Подобни симптоми могат да се появят при влажна макулна дегенерация, свързана с възрастта, но тези симптоми обикновено се появяват и прогресират по-бързо.

И при двата типа макулна дегенерация, свързана с възрастта, може да имате силно замъглено зрение или дори празни петна в централното ви зрително поле.

Как се различава лечението на дегенерация на макулата в зависимост от вида?

Лечението е най-голямата променлива между двата основни типа макулна дегенерация.

Лечение на суха макулна дегенерация, свързана с възрастта

Наистина няма одобрени лечения за суха макулна дегенерация, свързана с възрастта. Това означава, че няма одобрени лекарства за лечение или лечение на късен стадий на суха макулна дегенерация, свързана с възрастта, или за спиране на загубата на фоторецептори в макулата в ранните стадии на заболяването.

Въпреки това, ако имате висок риск от развитие на това състояние или сте в ранен етап, някои лечения или лекарства, които могат да имат дори минимален защитен ефект, включват неща като:

 • витамин А
 • витамин Ц
 • витамин Е
 • цинк
 • лутеин
 • докозахексаенова киселина (DHA)
 • мед
 • антиоксиданти
 • зеаксантин

Лазерните терапии са изследвани при хора със суха макулна дегенерация, свързана с възрастта, но общият риск от странични ефекти спрямо потенциалните ползи не е съвсем ясен. Няма хирургично лечение на сухия тип дегенерация на макулата.

Лечение на мокра дегенерация на макулата, свързана с възрастта

Влажната свързана с възрастта дегенерация на макулата обаче има няколко одобрени лечения. Тези лекарства не лекуват дегенерация на макулата или обръщат съществуващото увреждане, но могат да помогнат за предотвратяване на допълнителна загуба на зрението, свързана с влажна дегенерация на макулата, свързана с възрастта. Примери за тях включват анти-VEGF и анти-PDGF лекарства като:

 • афлиберсепт
 • ранибизумаб
 • бевацизумаб

Лазерна терапия, лазерна терапия, комбинирана с определени лекарства, други хирургични техники и дори генна терапия също се използват или се изследват при лечението на влажна макулна дегенерация, свързана с възрастта. Говорете с вашия медицински специалист относно най-добрия избор за вашата конкретна диагноза и цялостно здравословно състояние.

Има две основни форми на свързана с възрастта дегенерация на макулата и кой тип имате има голямо влияние върху вашите възможности за лечение и прогноза.

Сухата макулна дегенерация, свързана с възрастта, е най-честата, но също и типът без одобрени възможности за лечение. Някои витамини и добавки могат да помогнат, но наистина няма начин да се спре прогресията на този тип дегенерация на макулата.

Вашият здравен екип е най-добрият ресурс за избор на стратегии за лечение за вашата конкретна диагноза и те също могат да ви помогнат с превантивни мерки, ако нямате дегенерация на макулата, но има риск от развитие.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss