Какво трябва да знаете за подуване на ставите

Общ преглед

Ставите са структурите, които свързват две или повече кости в тялото ви. Те се намират в краката, глезените, коленете, бедрата, ръцете и много други части на тялото ви.

Ставите са заобиколени и омекотени от меки тъкани. Подуването възниква, когато в тези тъкани се натрупва течност. Болка, скованост или и двете могат да съпътстват подуване на ставите. Може също да забележите, че засегнатата става изглежда по -голяма от нормалната или с неправилна форма.

Подуването на ставите може да бъде симптом на хронично състояние, като артрит, или нараняване, което изисква медицинска помощ, например дислокация.

Какво причинява подуване на ставите?

Една от най -честите причини за подуване на ставите е артритът. Някои от най -често срещаните видове артрит включват:

 • остеоартрит
 • ревматоиден артрит
 • подагра
 • псориатичен артрит
 • септичен артрит

Подуването на ставите може да бъде резултат и от други хронични състояния, заболявания или остри наранявания.

Остеоартрит

Остеоартритът е най -често срещаният вид артрит. Причинява се от естественото влошаване на ставния хрущял с течение на времето.

Когато хрущялът около ставата ви се износва, костите се търкат една в друга. Това може да доведе до подуване на ставите, болка и скованост.

Ревматоиден артрит

Приблизително 1,5 милиона души в Съединените щати имат ревматоиден артрит (RA), според Фондацията за артрит. Тази възпалителна форма на артрит също е автоимунно заболяване – вид състояние, при което тялото ви атакува собствените си здрави тъкани.

Ако имате RA, имунната ви система атакува мембраните, които облицоват ставите ви, причинявайки натрупване на течност и ставите ви се подуват. Може да увреди хрущяла, сухожилията и връзките в ставите.

Подагра

При подагра повишаването на пикочната киселина в кръвта може да доведе до отлагане на кристали на пикочна киселина в ставите, което води до подуване и болка в ставите. Това болезнено състояние може да бъде остро или хронично.

Подаграта засяга около 6 милиона мъже и 2 милиона жени в Съединените щати, или около 4 процента от възрастните американци, съобщава Фондацията за артрит.

Пикочната киселина е страничен продукт, който тялото ви създава при разграждането на определени вещества в храната. Обикновено се разтваря в кръвта и излиза от тялото чрез уриниране.

Когато не се отделя правилно, той може да се натрупа във вашите стави, където образува игловидни кристали. Това причинява симптомите на подагра, включително подуване на ставите.

Псориатичен артрит

Псориатичният артрит е вид артрит, който може да съпътства състоянието на кожата псориазис.

Фондацията за артрит изчислява, че около 30 % от хората с псориазис имат псориатичен артрит. Това е автоимунно състояние, при което имунната ви система атакува здравата тъкан в ставите и кожата ви. Това води до възпаление, което причинява подуване на ставите, болка и скованост.

Септичен артрит

Подуването на ставите също може да бъде резултат от инфекция в ставите, причинена от бактерии, вируси или гъбички. Този вид подуване на ставите се нарича септичен артрит. Според клиниката Mayo най -честата причина за септичен артрит е инфекцията от Стафилококус ауреус бактерии.

Септичният артрит може да бъде хроничен или остър. Хроничният септичен артрит е рядък.

Други причини

Много други видове артрит могат да причинят подуване на ставите, както и други здравословни състояния. Примерите включват:

 • наранявания, като фрактури на костите, дислокации, скъсани връзки и скъсани сухожилия
 • анкилозиращ спондилит, хронично заболяване, което причинява възпаление на ставите

 • системен лупус еритематозус (лупус), автоимунно заболяване, което причинява възпаление
 • хипотиреоидизъм (недостатъчна активност на щитовидната жлеза)

 • саркоидоза, заболяване, при което в тялото ви се събират групи от възпалителни клетки

 • ревматична треска, възпалително заболяване, което е резултат от нелекувано стрептокок в гърлото или скарлатина

 • тендинит, възпаление на сухожилие

Кога трябва да се свържете с Вашия лекар?

Уговорете среща с Вашия лекар, ако почувствате подуване на ставите, което:

 • настъпило след сериозно нараняване или кара ставата ви да изглежда обезобразена
 • няма видима причина
 • е придружено от силна болка
 • е придружено от треска
 • не отшумява или става по -тежко
 • пречи на ежедневието ви

Как се диагностицира причината за подуване на ставите?

Когато пристигнете в кабинета на Вашия лекар, те вероятно ще започнат да Ви задават въпроси относно Вашата медицинска история и симптоми. Например, те могат да попитат:

 • когато започна подуването на ставите
 • където е настъпил оток
 • колко силно е било подуването
 • ако изглежда, че подуването се подобрява или влошава
 • ако имате други симптоми заедно с подуване на ставите

Вашият лекар също ще иска да прегледа засегнатите стави. Те могат да поръчат един или повече тестове, които да помогнат да се определи причината за подуването. Например, те могат да провеждат:

 • кръвни тестове
 • образни тестове, като рентгенови лъчи
 • съвместна аспирация, тест, при който Вашият лекар ще използва игла, за да изтегли малка проба от течността от засегнатата става, за да бъде анализирана в лаборатория

Как се лекува подуване на ставите?

Препоръчаният от Вашия лекар план за лечение ще зависи от основната причина за Вашите симптоми.

Ако подуването на ставите ви е възникнало след нараняване, простите домашни процедури могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Нанесете лед или студен пакет, увит в кърпа, върху засегнатата става до 10 минути наведнъж, за да намалите подуването.

Нанесете компресия върху ставата с помощта на еластична превръзка или обвивка. Повдигнете ставата, когато почивате, за предпочитане до точка, по -висока от сърцето ви. Помислете за приемане на болкоуспокояващи без рецепта, за да облекчите дискомфорта.

Вашият лекар може също да Ви насърчи да избягвате да се движите или да натоварвате наранената става за определен период от време. Попитайте ги колко време трябва да изчакате, преди да започнете да го използвате отново.

Макар че е важно да дадете на тялото си време да се излекува, прекаленото обездвижване на ставата може да доведе до влошаване на мускулната сила и обхвата на движение.

Ако сте диагностицирани с хронично състояние, като остеоартрит или лупус, следвайте препоръчания от Вашия лекар план за лечение. Те могат да препоръчат лекарства, физиотерапия или други лечения, за да облекчат симптомите и да поддържат здравето на ставата.

За вкъщи

Подуването на ставите е симптом на много състояния, най -често срещаното от които е артрит. Вашата става също може да се почувства болезнена и скована или да изглежда по -голяма от обикновено.

В някои случаи причината за подуването може да е очевидна, например ако наскоро сте наранили ставата. Ако обаче причината не е очевидна, подуването е тежко или не отшумява, уговорете среща с вашия доставчик на здравни услуги.

Вашият доставчик на здравни услуги може да ви предостави повече информация за вашата конкретна диагноза, възможности за лечение и дългосрочни перспективи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss