Какво трябва да знаете за операцията за рак на яйчниците

Хирургията е едно от основните лечения за рак на яйчниците. Може да включва отстраняване на яйчниците, фалопиевите тръби и матката, както и други тъкани. Обемът на операцията зависи от стадия на рака на яйчниците.

Рак на яйчниците е, когато ракът се развива в яйчниците. The Американско общество за борба с рака изчислява, че 19 710 души в Съединените щати ще бъдат новодиагностицирани с рак на яйчниците през 2023 г.

Хирургията е един от основните видове лечение, който се използва за рак на яйчниците. Използва се и по време на диагностика и стадиране. Продължете да четете, за да научите повече за това как се използва операция за рак на яйчниците.

Какъв вид операция се прави при рак на яйчниците?

Като цяло, операцията за рак на яйчниците има две цели: точно стадиране на рака и отстраняване на възможно най-голяма част от рака.

Стадийната хирургия за рак на яйчниците обикновено включва отстраняване на:

 • двата яйчника и фалопиевите тръби (двустранна салпингоофоректомия)
 • матката (хистеректомия)
 • оментум – слой от мастна тъкан, който покрива вашите коремни органи (оментектомия)

Вашият хирург може също да направи следното през това време, за да определи степента на вашия рак:

 • премахване на близките лимфни възли
 • поставете физиологичен разтвор в коремната кухина и го съберете, за да тествате за ракови клетки, процес, наречен перитонеално промиване
 • вземете биопсия от други околни тъкани

Хирургията също се използва за отстраняване на възможно най-голяма част от рака. Това често се нарича премахване на обема. В допълнение към тъканите, споменати по-горе, премахването на обема може също да включва отстраняване на други коремни тъкани, като например:

 • части от:
  • дебело черво
  • тънко черво
  • пикочен мехур
  • стомаха
  • панкреас
  • черен дроб
 • далака
 • жлъчния мехур

Целта на обезмасляването е да се премахнат всички видими ракови образувания или да няма останали тумори, които са по-голям от 1 сантиметър (cm). Когато това се постигне, се казва, че вашият рак е „оптимално премахнат“.

Ако е възможно, опитайте се да накарате специалист по гинекологична онкология да извърши операцията. Проучване показва, че тези специалисти са по-склонни да премахнат оптимално тумора, което води до по-добри резултати.

Какъв стадий на рак на яйчниците изисква операция?

Някои видове операция обикновено са необходими на всички етапи на рак на яйчниците. Най-общо казано, степента на операция, която е необходима за рак на яйчниците, зависи от неговия стадий. Приблизително 55% от рак на яйчниците се диагностицират, когато ракът вече е напреднал.

Ако имате рак на яйчниците, който е в ранен стадий и с ниска степен, това е възможен че ще бъдат отстранени само засегнатите яйчник и фалопиева тръба. Това запазва вашата плодовитост, ако искате да имате деца в бъдеще.

Въпреки това ракът на яйчниците в по-напреднал стадий обикновено включва отстраняването поне на яйчниците, фалопиевите тръби и матката. Допълнителни тъкани също могат да бъдат отстранени, ако ракът се е разпространил извън репродуктивния тракт.

Колко време отнема възстановяването след операция за рак на яйчниците?

Времето за възстановяване след операция за рак на яйчниците ще зависи от степента на операцията. Американското онкологично дружество отбелязва, че повечето хора, които имат операция за рак на яйчниците, ще трябва да останат в болницата за 3–7 дни.

Ще трябва да изчакате няколко седмици, за да се върнете към различни дейности, като шофиране, секс или извършване на тежка физическа активност. Като цяло може да отнеме 3 месеца или повече, за да се възстановите напълно от операцията.

Психично и емоционално въздействие върху здравето

Един от странични ефекти премахването на яйчниците и околните тъкани е, че ще изпитате симптоми, свързани с менопаузата, като горещи вълни, безсъние и вагинална сухота.

Физическото възстановяване е само една част от картината. Получаването на диагноза рак на яйчниците може да се почувства непосилно само по себе си. Освен това операцията за рак на яйчниците може да бъде сериозна операция, която може да повлияе на плодовитостта ви.

Нормално е да изпитвате различни емоции, като тъга или безпокойство. Една малка Проучване от 2020 г установиха, че жени, които са имали операция за рак на яйчниците, съобщават за силен стрес или несигурност.

Поради това е важно да се грижите за психичното си здраве, докато се възстановявате. Това може да дойде под формата на получаване на подкрепа от семейството и приятелите или ангажиране с група за подкрепа на рака или специалист по психично здраве.

Може ли ракът на яйчниците да бъде излекуван с операция?

Възможно е някои ранни стадии на рак на яйчниците да бъдат напълно отстранени с операция. Изгледите за рак на яйчниците е по-добре при индивиди, чийто рак е бил оптимално премахнат.

Докато някои видове рак на яйчниците могат да бъдат лекувани само с операция, други лечения обикновено се използват преди или след операцията, включително:

 • химиотерапия (химиотерапия)
 • лъчетерапия
 • таргетна терапия
 • хормонална терапия

Ами ако не отговаряте на условията за операция?

Някои хора може да не отговарят веднага на условията за операция поради степента на техния рак. В тези ситуации може да се приложи химиотерапия преди операцията, за да се помогне за намаляване на тумора.

Тези, които не могат да се подложат на операция поради лошо цялостно здраве или висок риск от хирургични усложнения, могат да получат лечение като химиотерапия или таргетна терапия.

Ами ако ракът на яйчниците се появи отново?

Ракът на яйчниците може да се появи отново след лечение. Това се нарича рецидив и се случва в около 25% на хората с ранен стадий на рак на яйчниците и над 80% от хората с напреднал рак на яйчниците.

някои изследвания установи, че допълнителната операция, последвана от химиотерапия, не подобрява общата преживяемост при рецидивиращ рак на яйчниците.

Въпреки това, друго проучване установи, че допълнителната операция, последвана от химиотерапия, може да бъде от полза за някои хора с рецидивиращ рак на яйчниците, които отговарят на специфичен набор от критерии.

Долния ред

Хирургията е важна част от диагностиката, стадирането и лечението на рак на яйчниците. Повечето хора, които са диагностицирани с рак на яйчниците, ще имат операция като част от лечението.

Степента на операция за рак на яйчниците зависи от стадия на вашия рак. Обикновено яйчниците, фалопиевите тръби и матката се отстраняват. Ако ракът се е разпространил допълнително, други тъкани също могат да бъдат отстранени.

Хирургията често се използва заедно с други лечения на рак на яйчниците, като химиотерапия. Някои ранни стадии на рак на яйчниците могат да бъдат напълно отстранени с операция. Но при някои хора е възможно ракът да се появи отново.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss