Какво трябва да знаете за кръвопреливането при анемия

Ако имате тежка анемия, може да се нуждаете от трансфузия на богати на кислород червени кръвни клетки, за да поддържате вашите органи, мускули и други тъкани здрави.

Wavebreak Media/Offset Images

Анемията е най-разпространеното заболяване на кръвта в света, засягащо около 3 милиона американци. Това се случва, когато нивата на червените кръвни клетки в кръвта спаднат.

Червените кръвни клетки транспортират кислород от белите дробове до останалата част от тялото. Когато нивото на червените кръвни клетки падне твърде ниско, това причинява анемия и може да ви накара да се чувствате слаби и уморени.

При някои хора с по-тежка анемия кръвопреливането може да помогне за възстановяване на червените кръвни клетки до здравословно ниво. По време на кръвопреливане получавате дарена кръв чрез интравенозна (IV) линия, която е много тънка тръба, поставена директно в кръвоносен съд.

Трансфузията се извършва в болница или медицински център. В зависимост от основната причина за вашата анемия, може да се нуждаете от допълнителни трансфузии.

Прочетете това за повече информация относно анемията.

Как кръвопреливането помага при анемия?

Обикновено прагът за необходимост от кръвопреливане е ниво на хемоглобина под 7 до 8 грама на децилитър (g/dL) или по-ниско. Хемоглобинът е протеин в червените кръвни клетки и ниските нива на хемоглобина, измерени с кръвен тест, предполагат анемия. Здравословните нива на хемоглобина са между 11 и 18 g/dL.

Наскоро, здравни експерти започнаха да се съмняват дали нивото на хемоглобин от 7 до 8 g/dL за трансфузия е правилно, което предполага, че хората с ниво на хемоглобин до 9 g/dL също могат да се възползват от кръвопреливане.

Доклад за 2017 г. в списанието Кръвопреливане препоръчва по-индивидуализирана оценка на лице с анемия, като се вземат предвид нивата на хемоглобина, други здравни показатели и способността на лицето да има достъп до повторни процедури за кръвопреливане.

Понякога кръвопреливането се извършва с това, което е известно като „цяла кръв“. Това съдържа червени кръвни клетки и други части от кръвта като:

  • бели кръвни телца
  • плазма
  • тромбоцити

Често трансфузията съдържа един или повече от тези компоненти, в зависимост от нуждите на реципиента. За някой с нисък брой червени кръвни клетки, получаването на инфузия на здрава кръв или предимно само червени кръвни клетки може да подобри способността на тялото да пренася наситена с кислород кръв и да поддържа оптимално здраве.

Какво се случва по време на кръвопреливане за анемия?

По време на кръвопреливането ви ще бъдете седнали или легнали. Медицинска сестра ще почисти частта от ръката ви, където ще бъде поставен интравенозният порт.

След като сте свързани към IV, дарената кръв бавно ще потече във вашия кръвоносен съд през IV линията. След като получите предписаното количество, IV линията ще бъде отстранена и мястото на поставяне ще бъде превързано. Целият процес може да отнеме от 1 до 4 часа.

Ще бъдете наблюдавани за всякакви реакции по време на процедурата.

Какво се случва след кръвопреливане за анемия?

Преди да си тръгнете у дома, медицинска сестра ще провери температурата, кръвното ви налягане и други жизненоважни показатели. Ако всичко изглежда наред, ще бъдете изписан.

След като се приберете, обикновено можете да се върнете към обичайните си дейности. Но е важно да информирате вашия здравен екип за всякакви симптоми като:

  • затруднено дишане
  • треска
  • подуване на мястото на инжектиране

Ще имате нужда от последващи кръвни изследвания, за да измерите броя на червените кръвни клетки и други маркери. Вашият здравен екип ще обясни графика за бъдещи кръвни изследвания и последващи прегледи.

Какви са потенциалните рискове и усложнения от кръвопреливане за анемия?

Кръвопреливането обикновено е безопасно, но могат да възникнат нежелани реакции. Някои от по-често срещаните рискове и усложнения включват:

  • Алергична реакция към дарената кръв: Това може да се случи по време на трансфузията или през първите 24 часа.
  • Треска: Обикновено изчезва от само себе си.
  • Хемолитична реакция: Това е разрушаване на дарените червени кръвни клетки от имунната система на реципиента.
  • Трансфузионно претоварване: Това се случва, когато се даде твърде много кръв. Причинява симптоми като задух.

Възможно е също така вирус, предаван по кръвен път, като ХИВ или хепатит, да се прехвърли по време на кръвопреливане. важно е да знаете, че внимателният и строг скрининг на дарената кръв намалява риска и запазва броя на инфекциите, причинени от кръвопреливане много ниско в САЩ.

Какви са другите възможности за лечение на анемия?

The Национален институт за сърцето, белите дробове и кръвта предполага, че леките случаи на анемия може да не изискват никакво лечение. Също така, ако анемията е страничен ефект от лекарства, взети или получени за лечение на друго състояние, медицински специалист, който променя това лекарство или неговата доза, може да е достатъчно, за да възстанови здравословния брой червени кръвни клетки.

Понякога анемията е свързана с автоимунни заболявания или нередности като дефицит на желязо, витамин В12 и фолат. Тези три хранителни вещества са ключови градивни елементи на червените кръвни клетки.

При дефицити на тези изключително важни хранителни вещества добавките – приемани през устата или чрез инжектиране – може да са достатъчни, за да възстановят здравословното производство на червени кръвни клетки. Вашият лекар може също да препоръча балансирана диета, за да получите препоръчителните количества желязо, B12 или фолат.

Трансплантацията на костен мозък може да е необходима за лечение на определени видове анемия, като апластична анемия, която се появява, когато тялото спре да произвежда достатъчно определени клетки, включително червени кръвни клетки.

Какви са перспективите за хората с анемия, които имат кръвопреливане като лечение?

С изключение на всякакви негативни реакции към кръвопреливането, перспектива за много хора с анемия е добре, но зависи от това какво причинява вашата анемия.

Хората с анемия, причинена от ниски нива на желязо или други хранителни дефицити, са склонни да се справят добре с трансфузии и редовни добавки.

По същия начин, ако вашата анемия е резултат от значителна загуба на кръв, кръвопреливането може да е достатъчно, за да балансирате броя на червените кръвни клетки.

За някои хора с анемия, особено възрастни хора и други с множество здравословни проблеми, кръвопреливането може да не е достатъчно.

Често задавани въпроси

Колко кръв ще получа по време на кръвопреливане?

Обикновено една единица кръв – около пинта, се прилага при едно кръвопреливане. Тази единица съдържа около 200 милилитра (mL) червени кръвни клетки, както и плазма и други вещества. Получаването на твърде много кръв може да бъде вредно.

Застраховката покрива ли кръвопреливане?

Ако сте получили потвърдена диагноза анемия, повечето доставчици на здравно осигуряване ще покрият всички или част от разходите за кръвопреливане. Проверете при вашия доставчик на застраховка за повече подробности.

Кога ще ми трябва следващото кръвопреливане?

Видът на анемията, която имате и дали живеете с други здравословни проблеми, ще определи дали е вероятно да се нуждаете от друго кръвопреливане.

Хората с определени видове нарушения на костния мозък (костният мозък е мястото, където се произвеждат главно червените кръвни клетки) може да се нуждаят от кръвопреливане на всеки няколко седмици. Други може да се нуждаят от такъв на всеки няколко месеца.

Кръвопреливането е обичайно лечение на анемия. Честотата на трансфузиите зависи до голяма степен от причината за анемията и от това как индивидът реагира на процедурата.

Въпреки че има някои рискове и потенциални усложнения, свързани с кръвопреливането, те като цяло са безопасни и ефективни за възстановяване на жизненоважни нива на червени кръвни клетки, богати на кислород.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss