Какво трябва да знаете за комбинирана трансплантация на бъбрек и панкреас

От двете страни на средата на гърба ви са бъбреците. Вашите бъбреци помагат за филтрирането на отпадъците и токсините от кръвта ви, така че те да могат да се отделят от тялото ви като урина.

Вашият панкреас се намира зад стомаха и произвежда хормони като инсулин, които помагат при храносмилането и метаболизма.

Както бъбреците, така и панкреасът са органи, които лекарите могат да заменят с процедура за трансплантация.

Комбинираната трансплантация на бъбрек и панкреас е процедура, при която получавате два органа за трансплантация едновременно. Нарича се още едновременна трансплантация на панкреас и бъбрек (SPK).

Прочетете, за да научите повече за комбинираните трансплантации на бъбрек и панкреас, включително кога може да имате нужда от такава и какво да очаквате по отношение на операцията, възстановяването и перспективите.

Какво представлява комбинираната трансплантация на бъбрек и панкреас?

Комбинираната трансплантация на бъбрек и панкреас е най-честата процедура за подмяна на панкреаса.

Често се използва при хора с диабет тип 1, които също имат хронично бъбречно заболяване. Някои хора получават трансплантации на бъбрек и панкреас за лечение на хора с диабет тип 2, но това е сравнително рядко.

При повечето комбинирани трансплантации органите идват от починал донор.

Докато жив донор, който е много близък (като брат или сестра), може да дари бъбрек, жив донор не може да дари цял панкреас. Възможно е жив донор да дари сегмент от панкреас, но това не е нещо, което обикновено се прави по време на процедура за трансплантация на бъбрек и панкреас.

Преглед от 2020 г. показва, че петгодишната преживяемост след комбинирана трансплантация на бъбрек и панкреас е 90%. Освен това е установено, че тези трансплантации:

 • подобряват шансовете за постигане на инсулинова независимост
 • забавя прогресията на съдовите заболявания
 • подобряват симптомите на невропатия и ретинопатия

Кой е кандидат за комбинирана трансплантация на бъбрек и панкреас?

Комбинираните чернодробни и бъбречни трансплантации най-често се използват за лечение на хора с диабет тип 1, които имат и бъбречна недостатъчност. Има други възможности за лечение за хора, които нямат и двете състояния.

Ако сте добър кандидат за комбинирана трансплантация на черен дроб и бъбрек, ще се подложите на оценка в център за трансплантация. Различните центрове за трансплантация може да използват различни критерии, преди да ви добавят към списък с чакащи за трансплантация.

Някои от нещата, които центровете за трансплантация ще вземат предвид по време на вашата оценка, включват:

 • дали сте достатъчно здрави, за да понесете операция
 • дали ще продължите лечението (преди, по време и след операция)
 • ако в момента имате сериозни инфекции, заболявания или рак
 • ако имате затлъстяване
 • ако пушите
 • ако страдате от злоупотреба с вещества

Какво включва комбинираната трансплантация на бъбрек и панкреас?

Комбинираната трансплантация на бъбрек и панкреас е голяма операция, извършвана в център за трансплантации. Ще получите обща анестезия преди началото на процедурата и ще спите по време на цялата процедура.

За разлика от някои други големи операции, може да нямате много предизвестие преди трансплантацията, тъй като органи от починал донор могат да се използват само за ограничен период от време.

В повечето трансплантационни центрове хирурзите ще направят разрез в долната част на корема ви. Вашият собствен панкреас и бъбрек(и) не е задължително да бъдат отстранени. Донорските органи могат да бъдат трансплантирани на други места, които може да са по-лесни или по-безопасни за опериране.

Например, панкреасът на донора обикновено се трансплантира в областта близо до десния илиум – голямата кост отстрани на таза – и бъбрекът се трансплантира близо до левия илиум. Вижте илюстрацията по-долу за това как донорските органи могат да бъдат поставени в комбинирана трансплантация на бъбрек и панкреас.

Поставяне на донорски органи при комбинирана трансплантация на бъбрек и панкреас. Илюстрация от Джейсън Хофман

Какво е възстановяването при комбинирана трансплантация на бъбрек и панкреас?

В рамките на няколко часа след трансплантацията новият ви панкреас ще започне да произвежда инсулин. Повечето хора вече няма да се нуждаят от инсулинови инжекции в този момент.

Можете да очаквате да прекарате поне следващата седмица в болницата, докато се възстановявате. Понякога може да се наложи да останете до един месец. През това време лекарите ще ви наблюдават за инфекции след операцията и ще се уверят, че трансплантираните ви органи функционират според очакванията.

Също така ще трябва да започнете да приемате лекарства против отхвърляне. Ако имунната система на тялото ви не разпознае трансплантираните органи, тя може да ги отхвърли. Тези лекарства потискат имунната ви система, за да се опитат да избегнат отхвърлянето. Ще останете на лекарства против отхвърляне за постоянно.

Какви са потенциалните рискове от комбинирана трансплантация на бъбрек и панкреас?

Един основен риск от комбинирана трансплантация е, че тялото ви може да отхвърли единия или и двата трансплантирани органа.

За да избегнете това, ще трябва да приемате лекарства против отхвърляне. Тъй като лекарствата против отхвърляне потискат имунната ви система, вие също ще бъдете изложени на по-голям риск от инфекции. Признаците на инфекция включват:

 • треска над 100°F (37,7°C)

 • дренаж от вашия хирургичен белег
 • парене по време на уриниране
 • настинка или кашлица, които не изчезват

Не забравяйте да се обадите на вашия лекар или център за трансплантации, ако получите някой от горните признаци на инфекция.

Други възможни рискове след операция по трансплантация включват:

 • кръвни съсиреци (тромбоза)

 • Панкреатит
 • фистули
 • кръвоизлив

Какви са перспективите за човек, който е претърпял комбинирана трансплантация на бъбрек и панкреас?

Доказано е, че комбинираните трансплантации на бъбрек и панкреас подобряват качеството на живот и увеличават продължителността на живота.

Петгодишната преживяемост след комбинирана трансплантация на бъбрек и панкреас е 90%. Това изследване също предполага, че нивата на 10- и 20-годишна преживяемост са по-добри след комбинирана трансплантация, отколкото след само бъбречна трансплантация. Най-важният фактор беше, че трансплантираният панкреас все още функционира една година след трансплантацията.

Друго проучване установи, че краткосрочните резултати не са засегнати по възраст. Въпреки това, дългосрочното функциониране на трансплантираните органи е по-вероятно за хора на възраст между 30 и 50 години, отколкото за по-млади или по-възрастни хора.

Често задавани въпроси относно комбинираните трансплантации на бъбрек и панкреас

Възможно ли е трансплантация на бъбрек и панкреас по различно време (а не едновременно)?

да В някои случаи Вашият лекар може да препоръча трансплантация на панкреас след бъбрек (PAK), при която първо получавате трансплантация на бъбрек и след това трансплантация на панкреас по-късно.

Първата трансплантация на панкреас (преди бъбрек) не е обичайна процедура.

Колко време се чака за трансплантация на бъбрек и панкреас?

Приблизително 1200 до 1500 души са в списъка на чакащите за комбинирана трансплантация на бъбрек и панкреас по всяко време.

Мрежата за осигуряване и трансплантация на органи (OPTN) създаде система за разпределение на бъбреците и панкреаса през 2014 г. и след това я актуализира през 2019 г., за да помогне за по-доброто обслужване на хората, чакащи за трансплантация.

Колко струва трансплантацията на бъбрек и панкреас и покрива ли се от застраховка?

Ако имате частна застраховка, комбинираните трансплантации на бъбрек и панкреас могат да бъдат изцяло или частично покрити, ако отговаряте на определени критерии (включително медицинска необходимост). Това може да варира в зависимост от доставчиците и плановете.

Ако имате Medicare, някои от разходите за комбинирана трансплантация обикновено се покриват.

Вашият център за трансплантация и застраховател могат да ви помогнат да определите общата цена на комбинирана трансплантация, включително следоперативно лечение.

Колко трансплантации на бъбреци и панкреас се правят всяка година в Съединените щати?

През последните години в САЩ се извършват между 800 и 900 комбинирани трансплантации на бъбрек и панкреас годишно.

Ако имате комбинирана трансплантация на бъбрек и панкреас, ще получите и двата органа от донор. Този тип трансплантация най-често се използва за лечение на хора, които имат както диабет, така и бъбречна недостатъчност.

Ще трябва да работите с център за трансплантации, за да бъдете добавени към списъка на чакащите за трансплантация, преди да можете да имате тази процедура.

Трансплантацията на бъбрек и панкреас е голяма хирургична операция. Трябва да очаквате да се възстановите в болницата за седмица до месец. Също така ще трябва да останете на лекарства против отхвърляне до края на живота си.

Перспективата след комбинирана трансплантация на бъбрек и панкреас е добра и има и ползи за качеството на живот. След трансплантацията може да спрете да се подлагате на диализа и да спрете приема на инсулин.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss