Какво трябва да знаете за инфекциозния спондилит (гръбначна инфекция)

Инфекциозният спондилит е рядка, но сериозна гръбначна инфекция, обикновено от бактерии или други микроби. Най-често се среща след медицинска процедура, но може да възникне, когато инфекция другаде в тялото ви се разпространи в гръбначния стълб.

Инфекциозният спондилит е инфекция, която се развива в гръбначния стълб, обикновено от бактерии. Това е рядко, съставляващо около 5% от всички скелетни инфекции. Все пак може да е тежка и потенциално животозастрашаваща инфекция.

Необходимо е бързо лечение, така че е важно да знаете рисковите фактори, симптомите и кога да се свържете с лекар. Ето основните факти, които трябва да знаете за инфекциозния спондилит.

Езикът има значение

Ще забележите, че езикът, използван за споделяне на статистика и други точки от данни, е доста двоичен, използвайки „мъже“ и „жени“.

Въпреки че обикновено избягваме език като този, спецификата е ключова, когато докладваме за участниците в изследването и клиничните открития.

За съжаление, проучванията и проучванията, посочени в тази статия, не съобщават данни за или включват участници, които са транссексуални, небинарни, несъответстващи на пола, genderqueer, agender или genderless.

Беше ли Ви полезно?

Какво причинява инфекциозен спондилит?

Спондилитът е специфичен вид възпаление, което обикновено засяга гръбначния стълб. Това е характеристика на някои автоимунни, възпалителни и инфекциозни заболявания.

Когато имате инфекциозен спондилит, вашето гръбначно възпаление се дължи на основна инфекция. Причината може да са патогени, които навлизат в кръвта ви и пътуват до гръбнака ви. Такива инфекции включват следните видове:

 • Пиогенен: Най-често включващ бактериални инфекции, пиогенният спондилит възниква, когато инфекцията се разпространи от друга област на тялото ви към гръбначния ви стълб. Стафилококус ауреус (стафилококови инфекции) и Ешерихия коли (E. coli) са забележителни причини.
 • Туберкулозни: Наричана още болест на Пот, гръбначната туберкулоза се разпространява чрез кръвта към гръбначния стълб. Понякога може да имате гръбначна туберкулоза в продължение на няколко години, преди да получите диагноза.
 • Гъбични: макар и рядко, Кандида и други гъбички могат да причинят гръбначна инфекция.
 • Паразитни: Още по-рядко някои паразитни инфекции, като токсоплазмоза, които засягат централната нервна система, могат да доведат до гръбначна инфекция.

Тези видове инфекции могат да възникнат в резултат на следното:

 • скорошна операция
 • поставяне на епидурална упойка
 • стоматологична процедура
 • интравенозно използване на наркотици
 • използване на съдови устройства, като катетри

Спондилит срещу спондилодисцит

Спондилитът и спондилодисцитът засягат гръбначния стълб.

„Спондилит“ се отнася до възпаление на гръбначния стълб по-общо. Инфекциозен спондилит означава инфекция, причинена от възпаление в тялото на гръбначния ви стълб (прешлени).

Когато инфекцията засяга прешлените и дисковете между тях, лекарите наричат ​​това спондилодисцит. Това състояние също е често срещано при костни инфекции (остеомиелит).

Въпреки че термините изглеждат подобни и хората понякога ги използват взаимозаменяемо, не всички видове спондилит са инфекции и не всички са спондилодисцит.

Беше ли Ви полезно?

Кой е изложен на риск от инфекциозен спондилит?

Инфекциозният спондилит се среща два пъти по-често при мъжете, отколкото при жените. Изследователи не съм сигурен защоно може да се дължи на по-високи нива на рискови фактори сред мъжете.

Този тип инфекция също може да възникне във всяка възраст, въпреки че е най-често при възрастни. Пиогенният спондилит е по-често срещан при възрастни хора, но туберкулозният спондилит е по-често срещан при по-млади възрастни.

Някои основни заболявания могат да увеличат риска от развитие на инфекциозен спондилит. Най-честият е диабетът. Други състояния, за които е известно, че увеличават риска, включват:

 • рак
 • ХИВ
 • състояния, които отслабват имунната ви система

Освен това имате по-висок риск от развитие на инфекциозен спондилит, ако приемате имуносупресори или използвате кортикостероиди за дълго време. И двете лекарства отслабват имунния ви отговор.

Какви са симптомите на инфекциозен спондилит?

Болката е най-честият симптом на инфекциозен спондилит във всички подвидове. Други симптоми може да варират в зависимост от вида на инфекцията, която имате.

Болката може да се простира от гърба или врата до корема, слабините и долните крайници. Може също да е достатъчно тежко, за да ви държи будни през нощта.

Може също да изпитате следното:

 • локализиран оток и чувствителност
 • треска
 • втрисане
 • нощно изпотяване

Ако инфекцията е от разрез, като например в случай на операция, може също да изпитате дренаж и зачервяване около засегнатата област на кожата.

Кога трябва да посетя лекар за инфекциозен спондилит?

Свържете се с лекар, ако изпитвате болки в гърба, особено ако имате:

 • силна болка, която не се повлиява от болкоуспокояващи без рецепта
 • продължаваща (хронична) болка, която продължава 12 седмици или по-дълго
 • болка, придружена от грипоподобни симптоми
 • някакви тревожни симптоми след операция

Как лекарите диагностицират инфекциозния спондилит?

Освен физически признаци и симптоми, лекарите могат да диагностицират инфекциозен спондилит въз основа на образни тестове на гръбначния ви стълб. MRI е най-често срещаният.

Лекарят може също да вземе гръбначна биопсия. Те често правят това с помощта на компютърна томография.

Лекарят може също така да назначи лабораторни тестове, като кръвна картина, за да ви помогне да идентифицирате причината за вашата инфекция. Кръвният тест може също да помогне за потвърждаване на други здравословни състояния, като автоимунни заболявания.

Може да отнеме няколко седмици, дори месеци, за да се диагностицира инфекциозен спондилит. Тъй като симптоми като болки в гърба са неспецифични, е възможно да се свържат с други състояния, като например ставни заболявания.

Какво е лечението на инфекциозен спондилит?

Инфекциозният спондилит често изисква хоспитализация. В болницата здравните специалисти могат да ви дадат интравенозни лекарства, като антибиотици, противотуберкулозна терапия или противогъбични средства, за лечение на основната причина.

Антимикробното лечение може да продължи 6 до 8 седмици, в зависимост от тежестта на инфекцията. Пиогенните инфекции може също да изискват употребата на дългосрочни антибиотици.

В някои случаи може да се нуждаете от операция за лечение на някои от усложненията на гръбначните инфекции, като увреждане на костите, неврологични странични ефекти или сепсис.

Заразен ли е спондилитът?

Инфекциозният спондилит не е заразен. Все пак можете да предадете микробите, причинили инфекцията, на други. Микробите могат да повлияят на други хора по различен начин.

Беше ли Ви полезно?

Какви са перспективите за хората с инфекциозен спондилит?

Експертите смятат, че инфекциозният спондилит е смъртоносен в около 20% от всички случаи. Рискът от смърт от гръбначна инфекция може да е по-голям, ако имате отслабена имунна система.

Бързото лечение може да помогне за предотвратяване на други усложнения на инфекциозния спондилит, включително:

 • необратимо увреждане на гръбначния стълб
 • сепсис
 • неврологични ефекти

Инфекциозният спондилит е необичаен, но сериозен вид инфекция. Тази гръбначна инфекция е най-често срещана при по-възрастни хора, хора с отслабена имунна система или хора, които наскоро са претърпели операция. Силната болка в гърба е най-честият симптом.

Важно е лекарят да определи основната причина за инфекциозен спондилит, за да можете да получите подходящо лечение. Без подходящо лечение гръбначните инфекции могат да доведат до тежки и потенциално фатални усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss