Какво трябва да знаете за излишната кожа на клепачите и как да се справите с нея

Дерматохалазисът е често срещано състояние, характеризиращо се с отпускане на кожата на клепачите, което може да накара да изглежда, че имате „допълнителна“ кожа на клепачите. Обикновено не е причина за безпокойство, но ако причинява проблеми със зрението, лечението може да помогне.

Много хора имат малко допълнителна кожа на клепачите, известна още като дерматохалаза. Технически, всъщност нямате излишна кожа. По-скоро кожата, която винаги сте имали, става отпусната до степен, в която очите ви може да изглеждат замъглени.

Тази отпусната кожа често се влошава с възрастта поради гравитацията, намаляването на еластичността на кожата и отслабването на съединителната тъкан в кожата ви.

Това състояние най-често засяга горните клепачи, но може да забележите дерматохалаза и на долните клепачи.

Например, може да имате:

 • „увиснали“ или увиснали клепачи
 • подпухнали очи
 • тежест на клепачите
 • торбички под очите
 • бръчки по горните или долните клепачи

Прочетете, за да научите какво причинява увисването на клепачите и да получите подробности за лечението на това състояние.

Ефекти от допълнителната кожа на клепачите

През повечето време симптомите и ефектите остават козметични. Може да забележите например подуване на клепачите, бръчки, тъмни кръгове или отпусната кожа.

Но понякога отпуснатата кожа на клепачите и отпуснатите клепачи също могат да допринесат за дразнене на очите, зачервяване и проблеми със зрението.

Например, може да имате проблеми с виждането, ако клепачите ви паднат над очната ви ябълка. Това състояние, наречено механична птоза, може да попречи на зрението ви. Очилата или контактните лещи няма да помогнат за коригиране на механичната птоза, така че очен лекар или специалист може да препоръча операция.

Причини за допълнителна кожа на клепачите

Хората на всяка възраст могат да изпитат дерматохалаза, но хората на средна възраст и възрастните са по-склонни да развият този проблем.

Обикновено се случва като част от естествения процес на стареене на кожата, поради отслабване на съединителната тъкан и еластичността на кожата. Просто казано, гравитацията дърпа по-малко еластичната кожа надолу, което може да доведе до увисване на клепачите ви.

Често срещано състояние, наречено птоза, също може да повлияе на външния вид на кожата на клепачите, тъй като птозата отслабва мускула, който отваря и затваря клепачите ви. Факторите, които могат да доведат до това състояние, включват:

 • естествения процес на стареене
 • хирургия на клепачите
 • различни неврологични състояния
 • генетични фактори
 • често търкане на очите

Някои основни здравословни състояния също могат да доведат до дерматохалаза, включително:

 • заболяване на очите на щитовидната жлеза, наричано още офталмопатия на Грейвс
 • cutis laxa, което се отнася към група редки заболявания на съединителната тъкан
 • травма или нараняване на клепачите ви
 • Синдроми на Ehlers-Danlos, които засягат функцията на колагена

 • амилоидоза, рядко състояние, което включва натрупване на протеиновия амилоид в различни органи на тялото

 • ангионевротичен оток, рядко състояние, характеризиращо се с епизоди на подуване в цялото ви тяло
 • ксантелазма, която включва плоски жълтеникави плаки под кожата на клепачите

Генетични фактори също изглежда играят роля при отпусната кожа на клепачите. С други думи, ако вашите родители и братя и сестри имат допълнителна кожа около клепачите си, може да е по-вероятно да изпитате същия проблем.

Лечение на допълнителна кожа на клепачите

Увисването на клепачите не означава непременно причина за безпокойство, така че може не винаги да изисква лечение. Въпреки това, ако искате да се справите с появата на допълнителна кожа на клепачите по козметични причини, определено имате тази възможност.

От друга страна, отпуснатата кожа на клепачите, която причинява проблеми със зрението, може да изисква професионално лечение. Вашата застраховка може да покрие цялата или част от процедурата, ако имате функционален проблем поради допълнителна кожа на клепачите.

Вашият екип ще иска да определи точната причина за торбеста кожа на клепачите, преди да направи препоръка за лечение. В някои случаи простото премахване на излишната кожа може да влоши проблема.

Функционален проблем, най-общо казано, означава, че имате затруднения с ежедневните задачи, като:

 • виждайки
 • четене
 • използване на компютър
 • работа или шофиране

Премахването на излишната кожа, която пречи на зрението ви, може значително да помогне за подобряване на зрението и качеството на живот.

Ако решите да третирате допълнителна кожа на клепачите, вашият екип може да препоръча едно от следните лечения:

 • Блефаропластика: Тази операция включва премахване на излишната кожа, мускули и понякога мазнини от клепача. Обикновено можете да се приберете вкъщи в същия ден на операцията. Временните странични ефекти обикновено включват известно подуване на очите, подуване, болка и чувствителност към светлина.
 • Инжекции: Инжекциите с ботокс могат да помогнат за стягане на отпуснатата кожа и временно да намалят появата на бръчки. Той отпуска мускулите на веждите ви, което може да помогне да ги повдигнете от набръчкан вид и да остави кожата с по-стегнат и стегнат вид. Ще трябва да повтаряте инжекциите на всеки няколко месеца, за да поддържате тези резултати.
 • Пълнители: Дермалните пълнители с хиалуронова киселина като Juvederm придават допълнителен обем на клепачите. Те обикновено се използват само върху долните клепачи, за да помогнат за запълване на празнината, която може да се появи под очите ви. Тези пълнители могат да намалят появата на тъмни кръгове, но няма да направят много за проблеми с горната част на очите. Ще трябва да ги повтаряте на всеки няколко месеца, за да поддържате резултатите си.
 • Премахване или препозициониране на мазнини: Тази операция включва премахване или преразпределяне на мазнини, за да се намали появата на торбички и да се стегне кожата на клепачите. Въпреки това премахването на излишната мазнина може в някои случаи да допринесе за по-дълбоки торбички под очите, така че е добра идея да обсъдите възможностите си с вашия екип за грижа. Тази операция също е по-инвазивна от блефаропластиката и може да изисква по-дълъг период на възстановяване.

Могат ли упражненията за очи да помогнат?

Някои хора също намират упражненията за клепачи за полезни, но няма доказателства в подкрепа на ползите от тях. Според теорията зад този подход, активирането на мускулите на клепачите ви може да укрепи отслабените очни мускули и да стегне клепачите ви в процеса.

Например, можете да опитате тренировка за съпротивление на клепачите.

Започнете, като поставите пръстите си над веждите. След това натиснете срещу тази сила и използвайте мускулите си, за да ги принудите нагоре. Това създава съпротивление, подобно на силовите тренировки.

Бързото мигане и въртене на очи също може да укрепи клепачите, очите и околните мускули.

Тратака йогийско упражнение за очи е друга възможност.Това упражнение включва фиксиране на очите ви върху определен обект в далечината. Дръжте погледа си фиксиран възможно най-дълго и ще почувствате как мускулите на очите ви работят.

Долния ред

Дерматохалазата, известна още като излишна кожа на клепачите, може да се развие с възрастта. Въпреки че обикновено е козметичен проблем, понякога може да увреди зрението ви и да изисква лечение.

Ако искате да получите лечение за справяне с допълнителната кожа на клепачите ви, имате няколко възможности, включително операция, инжекции с ботокс и пълнители.

Вашият екип за грижи може да ви помогне да идентифицирате причината за допълнителна кожа на клепачите. Те могат също така да предложат повече информация за вашите възможности за лечение, заедно с персонализирани насоки за тези, които може да работят за вашите нужди.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss