Какво трябва да знаете за знака на Auspitz и псориазиса

Какво е знакът Auspitz?

Псориазисът е възпалително състояние на кожата, което засяга около 3% от възрастните в САЩ. Той причинява образуването на петна от люспести плаки върху една или повече части на тялото, както и промени във външния вид на ноктите на ръцете или краката.

Когато псориазисните люспи са протрити или откъснати и се виждат малки точки кръв, състоянието се нарича знак на Auspitz. Това не се случва само при псориазис, но може да се случи и при други кожни заболявания.

Целите на лечението са предотвратяване на инфекция и ускоряване на заздравяването. Това обикновено се прави с комбинация от локални и перорални лекарства. Тъй като знакът на Auspitz може да доведе до инфекция и влошаване на възпалението, важно е да посетите лекар, ако подозирате, че състоянието се е развило.

Симптоми на знака на Auspitz

Основният симптом на знака на Auspitz е точково кървене, което се появява, когато се отстрани петно ​​от люспеста кожа.

Кожните плаки могат да паднат сами, да бъдат откъснати умишлено или да бъдат изтрити от дрехи или контакт с друга част на тялото. Например, псориазисните обриви могат да се образуват зад коляното. Когато сгъвате коляното си, плаките могат да се трият в незасегната кожа, а някои плаки могат да се отлепят.

Зоните, засегнати от знака Auspitz, могат да бъдат големи или малки. Може лесно да видите кървенето или може да се наложи медицински специалист да използва дермаскоп, инструмент, подобен на лупа.

Какво причинява кървене от признака на Auspitz?

Симптомът на Auspitz се развива, защото тъканта точно под възпаления външен слой на кожата съдържа малки кръвоносни съдове, наречени капиляри, които са уязвими за нараняване, когато лющещата се кожа се отдели. Насилственото отстраняване на повърхностната кожа може да доведе до спукване на капилярите.

Симптом на Auspitz при диагностицирането на псориазис

Медицински специалист често може да диагностицира псориазис с визуална проверка на кожата. Ако видят знака на Auspitz, това може да предполага, че имате псориазис – но това не е достатъчно, за да потвърдите диагнозата.

Визуалният преглед за други признаци на псориазис често е достатъчен, за да се постави диагноза. Медицински специалист може също да извърши биопсия, при която ще премахне малка проба от кожата и ще я тества в лаборатория.

Налице ли е знакът на Auspitz при други условия?

Симптомът на Auspitz най-често се свързва с псориазис, но може да присъства и при други кожни заболявания. По-специално две състояния – актинична кератоза и болестта на Дарие – обикновено се придружават от знака на Auspitz.

Актинична кератоза

Актиничната кератоза е много по-често срещано състояние от псориазиса. Засяга около 40 милиона американци. Подобно на псориазиса, актиничната кератоза може да причини петна от люспести подутини и плаки по кожата.

Актиничната кератоза е предраково състояние на кожата, обикновено предизвикано от увреждане от слънцето.

Болест на Дарие

Докато псориазисът обикновено се характеризира с петна от люспести плаки, симптомите на болестта на Дарие включват подобни на брадавици петна. Пластирите често са жълтеникави на цвят, мазни и твърди на допир. Те също могат да издават силна миризма.

Лечение на знака на Auspitz

Лечението на симптомите на Auspitz е насочено основно към заздравяване на засегнатата кожа и предотвратяване на инфекция. Дерматологът вероятно ще предпише локален антибиотик и ще препоръча внимателно почистване и покриване на зоните на кървене, за да им позволи да се възстановят и да останат защитени.

По-нататъшното лечение зависи от основната причина за знака на Auspitz. Някои лечения и предпазни мерки може да са подобни при всички състояния, при които може да имате знака на Auspitz.

Например, използването на локални ретиноиди може да е подходящо, независимо дали имате псориазис, актинична кератоза или болест на Дарие. Ретиноидите са лекарства, които насърчават образуването на нови кожни клетки.

Също така е важно, независимо от текущото състояние на кожата ви, да използвате слънцезащитни продукти и да носите защитно облекло, когато сте на открито.

Други обичайни лечения за състояния, които най-често се свързват със знака на Auspitz, включват:

Псориазис

Тъй като псориазисът е възпалително състояние, свързано с атипична функция на имунната система, дерматологът може да предпише локални кортикостероиди за овладяване на възпалението и перорално имуносупресивно лекарство за намаляване на реакцията на имунната система на организма.

Овлажнителите за кожа също могат да помогнат за предпазване на засегнатите области от изсушаване и лющене, което повишава риска от повече усложнения на Auspitz.

Актинична кератоза

Лечението на актинична кератоза често включва отстраняване на кожните образувания. Общите процедури, които здравните специалисти могат да използват, включват:

  • криотерапия
  • лазерна терапия
  • химически пилинг
  • фотодинамична терапия
  • кюретаж (изстъргване с хирургически инструмент)
  • операция

Медицински специалист може понякога да предпише вид антиметаболитно лекарство, като локален 5 флуороурацил. Това може да се предлага или в орална форма, или като локален мехлем и действа за унищожаване на бързо растящи клетки.

Болест на Дарие

Здравните специалисти често предписват локални кортикостероиди и бензоил пероксид за лечение на петна, които се появяват при болестта на Дарие. Те могат също така да предпишат перорален антибиотик и имуносупресивно лекарство като циклоспорин.

Лекарят може също да препоръча приема на добавки с витамин С.

Кога да се свържете с лекар

Ако имате псориазис или друго кожно заболяване и забележите кървене, когато се отделят люспи или люспи от кожата, посетете лекар възможно най-скоро.

Докато знакът на Auspitz не е животозастрашаващо състояние, засегнатите петна от кожата са изложени на риск от инфекция.

Колкото по-рано можете да започнете режим на антибиотици и всяко друго необходимо лечение, толкова по-малка е вероятността да изпитате сериозни усложнения.

За вкъщи

Когато псориазисът избухне, тъканта под плаките не е узряла достатъчно, за да защити капилярите отдолу. Ако плаките се изберат или изтъркат, тези малки кръвоносни съдове могат да се счупят.

Тогава те могат да изглеждат като петно ​​от точково кървене, наречено знак на Auspitz.

Можете да работите с дерматолог или друг медицински специалист, за да управлявате ефективно състоянието на кожата си. Ако вие или лекар мислите, че имате признак на Auspitz, това може да им помогне да диагностицират основно заболяване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss