Какво трябва да знаете за добавките с желязо за таласемия

Понякога на хората с лека таласемия може да се каже да приемат добавки с желязо. Добавките с желязо обаче са подходящи само за определени видове таласемия и могат да бъдат опасни за хора с по-тежки видове.

Таласемията е наследствено заболяване на кръвта, което причинява намалено производство на важен кръвен протеин, наречен хемоглобин. Хемоглобинът пренася кислород до вашите тъкани и органи.

Когато имате таласемия, може да имате ниски нива на хемоглобин и по-малко здрави червени кръвни клетки, което е известно като анемия.

Добавките с желязо са обичайно лечение на желязодефицитна анемия. Въпреки това, анемията от таласемия не е причинена от липса на желязо, така че добавките всъщност могат да причинят повече вреда на хората с това състояние.

Лечение на анемия, дължаща се на таласемия

Анемията от таласемия се лекува главно с кръвопреливания. Честотата на трансфузиите зависи от вида на таласемията, която човек има и колко тежки са неговите симптоми на анемия.

Има два вида таласемия:

 • Бета таласемия: Този тип се отнася до таласемия, причинена от мутации на бета-глобиновия ген, който причинява намаляване в част от хемоглобина, наречена бета-глобин.
 • Алфа таласемия: Този тип се причинява от мутации на алфа-глобиновите гени, които води до ниски нива на алфа-глобин.

В допълнение към вида, следните термини се използват, за да опишат колко тежка е таласемията и какъв вид лечение може да се нуждаете според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC):

 • „Черта“ или „второстепенна“: Повечето хора с черта на таласемия или в незначителна степен не се нуждаят от кръвопреливания. Това е най-леката форма и може да не причини никакви симптоми.
 • “Интермедия”: Хората с таласемия междинна може да се нуждаят от кръвопреливане от време на време, но не толкова често, колкото някой с таласемия майор.
 • „Майор“: Хората с таласемия майор могат да имат тежка, животозастрашаваща анемия. Те обикновено се нуждаят от редовни трансфузии, за да се уверят, че имат достатъчно здрави червени кръвни клетки.

По време на кръвопреливане дарената кръв се прехвърля в тялото ви през тясна тръба, поставена във вената ви. На хората с таласемия често се предписва и фолиева киселина, витамин B, за поддържане на здравословното производство на кръвни клетки и предотвратяване на анемия.

Какво се случва, ако някой с таласемия приема добавки с желязо?

Ако имате по-тежки форми на таласемия и получавате кръвни вливания, никога не трябва да приемате добавки с желязо, освен ако не е специално препоръчано и наблюдавано от вашия медицински екип. Това може да доведе до опасна ситуация, наречена претоварване с желязо, което може да бъде фатално в някои случаи.

Според доклад от 2020 г., хората с таласемия, които не зависят от трансфузии, също могат да развият претоварване с желязо поради неефективно производство на червени кръвни клетки, което може да доведе до абсорбиране на твърде много желязо в храносмилателния тракт.

Поради това хората с таласемия трябва да избягват приема на добавки с желязо и да попитат своя лекар дали е необходимо да ограничат и наблюдават приема на богати на желязо храни, за да поддържат безопасни нива на желязо, според CDC.

Могат ли хора с алфа или бета таласемия минор (носители на таласемия) да приемат добавки с желязо?

В някои случаи добавките с желязо могат да се използват за лечение на анемия при хора с леки случаи на таласемия.

Например, a Проучване от 2022 г установиха, че добавките с желязо са ефективни и безопасни за лечение на желязодефицитна анемия при бременни жени с бета-таласемия минор.

Друг изследователски доклад от 2022 г. имаше подобни констатации. Авторите предполагат, че добавки с желязо трябва да се обмислят при бременни жени с алфа или бета таласемия минор, но само ако са внимателно наблюдавани от лекар поради риска от претоварване с желязо, особено при тези с бета таласемия минор.

Ако имате черта на таласемия или малка таласемия и желязодефицитна анемия, Вашият лекар може да създаде план за лечение, който включва добавки с желязо.

Въпреки че претоварването с желязо е по-рядко при хора с малка таласемия, все пак е важно да избягвате приема на добавки с желязо, освен ако не е предписано от Вашия лекар.

Претоварване с желязо

Когато допълнително желязо започне да се натрупва в тъканите на вашите жизненоважни органи, като сърцето и черния дроб, това се нарича претоварване с желязо. Претоварването с желязо е опасно, защото може да увреди тези органи и да ги накара да работят по-малко ефективно.

Хората с таласемия са изложени на по-голям риск от развитие на претоварване с желязо поради лечение с кръвопреливане и повишена абсорбция на желязо в храносмилателния тракт.

Ако имате таласемия, вашият здравен екип ще използва кръвни изследвания, за да следи редовно нивата на желязо и да гарантира, че са в безопасен диапазон. Ако нивата на кръвен протеин, съхраняващ желязо, наречен феритин, са по-високи от 150 до 200 ng/mL при жени с менструация и 300 ng/mL при мъже, това може да е признак на претоварване с желязо.

Претоварването с желязо може да се лекува с помощта на определени методи, като хелатно лечение, което включва медикаменти, които увеличават отделянето на желязо от тялото.

Симптоми

Претоварването с желязо не показва никакви симптоми при 75% от хора. В някои случаи хората с претоварване с желязо могат да имат симптоми като:

 • умора
 • болка в корема
 • скованост на ставите
 • увеличен черен дроб
 • неравномерен сърдечен ритъм
 • ниски полови хормони
 • намалено сексуално желание
 • високи нива на кръвната захар
 • кожа с бронзов цвят
 • депресия

Рискове

Високите нива на желязо в тялото могат да увредят органи като сърцето, черния дроб и ендокринните жлези.

Това увреждане може да причини опасни странични ефекти като сърдечна и чернодробна недостатъчност.

Кога да посетите лекар

Ако изпитвате някой от следните симптоми на анемия, важно е да си уговорите среща с Вашия лекар, за да могат да оценят нивата на желязо и цялостното Ви здраве:

 • главоболие
 • замаяност
 • умора
 • бледа кожа
 • задух
 • непоносимост към студ

Ако имате анемия, вашият здравен екип ще препоръча най-подходящия план за лечение въз основа на вашата диагноза и цялостна здравна история.

Вземането

Ако имате таласемия, Вашият лекар ще следи внимателно нивата на желязото Ви, за да се увери, че са в рамките на здравословен диапазон.

Освен ако не е указано друго от Вашия лекар, трябва да избягвате употребата на добавки с желязо, ако имате някаква форма на таласемия, особено ако получавате редовни кръвопреливания.

Когато имате таласемия, липсата на желязо не е причина за анемия. Поставянето на твърде много желязо в тялото ви може да бъде опасно и в крайна сметка да доведе до органна недостатъчност.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss