Какво трябва да знаете за антибиотиците и диарията

Фармацевт, предоставящ съвети на клиент от мъжки пол относно антибиотици и диария.

Антибиотиците са лекарства, които се използват за лечение на бактериални инфекции. Въпреки това, понякога лечението с антибиотици може да доведе до неприятен страничен ефект – диария.

Свързаната с антибиотици диария е доста често срещана. Смята се, че между 5 и 25 процента от възрастните могат да получат диария, докато приемат антибиотици.

Но какво точно причинява това? И може ли да се предотврати? Продължавайте да четете, докато навлизаме по-дълбоко в диарията, свързана с антибиотици, какво я причинява и какво можете да направите, ако ви се случи.

Могат ли антибиотиците да причинят диария?

Да, антибиотиците могат да причинят диария – и ето защо.

Антибиотиците са насочени към бактериите, като се възползват от структури и процеси, които имат бактериалните клетки, които са различни от нашите собствени клетки. Така че, докато антибиотиците не увреждат собствените ни клетки, те могат да убият както добрите, така и лошите бактерии, живеещи във вашите черва.

Не всички бактерии са лоши. Има много видове добри бактерии, които живеят във вашите черва. Тези добри бактерии помагат за храносмилателния процес и също така играят роля в поддържането ви здрави. Антибиотиците могат да нарушат баланса на тези бактерии. Един от страничните ефекти от унищожаването на добрите бактерии, в допълнение към лошите бактерии, е възможността за по-хлабави изпражнения.

Друга работа, която се извършва от добрите бактерии, е да се държи под контрол растежа на опортюнистични бактерии. Тези бактерии, като напр Clostridium difficile, (познат като C. диф накратко) могат да причинят инфекции, ако им се позволи да процъфтяват, което може да се случи, ако добрите бактерии бъдат убити от антибиотици.

Токсини, произведени от C. диф може да предизвика възпаление в червата, което води до диария. Проучванията оценяват това до 17,5 процента на здрави хора са колонизирани с C. диф. Този брой може да се увеличи в здравни заведения, като болници.

Симптоми на диария, свързана с антибиотици

Свързаната с антибиотици диария се дефинира като разхлабени, воднисти изпражнения три или повече пъти на ден по време на приема на антибиотици.

Това може да започне около седмица след започване на антибиотици. Освен това диарията може да се развие и в седмиците след приключване на лечението.

Ако имате a C. диф инфекция, може да изпитате допълнителни симптоми като:

 • коремна болка или спазми
 • ниска степен на треска
 • намален апетит
 • гадене

Има ли по-голяма вероятност някои антибиотици да причинят диария?

Въпреки че всички антибиотици могат да причинят диария, някои видове са по-тясно свързани със състоянието. Все още не е напълно ясно защо тези антибиотици са по-склонни да причинят диария в сравнение с другите.

Антибиотиците, които имат по-голяма вероятност да причинят диария, включват:

 • пеницилини, като ампицилин и амоксицилин
 • цефалоспорини, като цефалексин и цефподоксим

 • клиндамицин

Какви храни трябва да ядете за лечение на диария?

Ако изпитвате диария от антибиотици, коригирането на диетата ви може да помогне за облекчаване на симптомите. Някои общи предложения включват:

 • Хранене на храни с ниско съдържание на фибри. Докато храните с високо съдържание на фибри се препоръчват, когато сте здрави, яденето им, когато имате диария, може да влоши състоянието ви.
 • Замяна на калий. Това хранително вещество може да бъде загубено поради диария, но яденето на храни, съдържащи калий, може да помогне за заместването му.
 • Попълване на загубените течности и соли. Диарията може да ви накара да губите по-бързо течности и електролити, така че е важно да ги замените.

Въз основа на тези предложения се опитайте да консумирате следните храни и напитки, когато имате диария:

 • течности включително вода, бульони или чай без кофеин
 • плод като банани, ябълково пюре или малки количества консервирани плодове без сироп
 • зърна като бял ориз, бял хляб и юфка
 • обелени картофи (добър източник на калий), които са били варени или печени
 • протеин източници като домашни птици, постно месо и риба
 • кисело мляко който съдържа живи култури

Какви храни трябва да избягвате?

Някои видове храни могат да влошат симптомите ви или да попречат на лечението с антибиотици. Те включват:

 • Алкохолни напитки
 • напитки с кофеин като кафе, газирани напитки и чай
 • млечни продукти (освен киселото мляко), може да причини храносмилателни проблеми, докато приемате антибиотици и може да повлияе на абсорбцията на антибиотици
 • Вредни храни като тлъсти меса, печени продукти, картофен чипс, пържени картофи и други пържени храни
 • храни или напитки с високо съдържание на добавена захар като газирани напитки, плодови сокове, сладкиши и бисквитки
 • храни с високо съдържание на фибри като пълнозърнести храни, бобови растения и повечето плодове и зеленчуци
 • пикантни храни което може допълнително да раздразни храносмилателния ви тракт

Също така, опитайте се да избягвате да ядете грейпфрут или да приемате калциеви добавки. Те могат както да повлияят на това колко добре се абсорбират антибиотиците от тялото ви, така и да намалят ефекта на лекарството.

Други средства за самообслужване

В допълнение към коригирането на вашата диета, има и други стъпки, които можете да предприемете, за да облекчите симптомите си.

Заменете загубените течности

Диарията може да доведе до загуба на течности, което ви излага на риск от дехидратация. Останете хидратирани, като пиете много вода. Бульони или плодови сокове с ниско съдържание на захар също могат да помогнат за предотвратяване на загубата на течности.

Ако детето ви има диария, може да помислите за орален разтвор за рехидратация като Pedialyte.

Използвайте лекарства против диария с повишено внимание

В някои случаи антидиарийните лекарства като лоперамид (Imodium) могат да бъдат ефективни за облекчаване на симптомите. Въпреки това, говорете с Вашия лекар, преди да използвате тези лекарства.

В някои случаи използването на антидиарийни лекарства може да забави времето, необходимо на тялото ви да се отърве от токсините в храносмилателния тракт. Това може да удължи състоянието ви и да ви изложи на риск от усложнения.

Кога да отидете на лекар

Свържете се с Вашия лекар или отидете на спешна помощ, ако приемате антибиотици и имате следните симптоми:

 • повече от пет епизода на диария на ден
 • кръв или гной в изпражненията

 • висока температура
 • коремна болка или спазми

Ако състоянието на диарията Ви е по-леко, Вашият лекар може да Ви предложи да спрете приема на антибиотика, докато диарията Ви изчезне. Вашият лекар може също да предпише различен антибиотик, който има по-нисък риск от причиняване на диария.

В случаите, когато C. диф има съмнение за инфекция, Вашият лекар ще Ви отмени антибиотика, който приемате. Вместо това, Вашият лекар може да Ви предпише антибиотик, който е насочен C. диф бактерии, като ванкомицин, фидаксомицин или метронидазол.

Има ли начини за предотвратяване на диария, когато приемате антибиотици?

Има някои стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от развитие на диария, свързана с антибиотици. Някои предложения включват:

 • Опитайте пробиотици. Пробиотиците могат да помогнат за връщането на добри бактерии в храносмилателната система. някои скорошни рецензии от научната литература са установили, че използването на пробиотици по време на приема на антибиотици може да бъде ефективно за предотвратяване на диария.
 • Практикувайте добра хигиена. Честото миене на ръцете, особено след използване на банята, може да помогне за предотвратяване на разпространението на C. диф бактерии.
 • Следвайте инструкциите за лекарства. Някои антибиотици може да кажат да се приемат с храна. Не забравяйте да направите това, за да предотвратите храносмилателно дразнене.
 • Приемайте антибиотици само когато е необходимо. Въпреки че антибиотиците могат да лекуват бактериални инфекции, те не са ефективни срещу вирусни инфекции като настинка и грип. Прекомерната употреба на антибиотици може да повлияе негативно на храносмилането ви и да причини други проблеми.
 • Говорете с Вашия лекар. Ако сте имали диария, когато сте приемали антибиотици преди, уведомете Вашия лекар. Те може да са в състояние да предпишат антибиотик, който има по-малка вероятност да причини този проблем.

Долния ред

Свързаната с антибиотици диария е доста често срещана. Това се случва, когато антибиотиците нарушават естествения баланс на бактериите в червата ви. Това може да доведе до храносмилателно дразнене и да увеличи риска от заболяване поради някои видове вредни бактерии, като напр. C. диф.

Всички видове антибиотици могат да причинят диария. Въпреки това, някои видове антибиотици, като пеницилини и цефалоспорини, могат да го причинят по-често.

Ако имате диария, свързана с антибиотици, съсредоточете се върху яденето на храни с ниско съдържание на фибри и заместването на загубените течности и хранителни вещества. Посетете Вашия лекар, ако имате много честа или тежка диария, коремни спазми или треска, докато приемате антибиотици.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss