Какво трябва да знаете, ако имате бебе с хепатит В

Хепатит В е сериозна инфекция, която има потенциала да причини сериозно увреждане на черния дроб, включително повишен риск от хронично чернодробно заболяване и смърт. Често срещан път на предаване на хепатит В е от раждащия родител на дете по време на бременност и раждане.

За щастие има начини да се предотврати предаването на хепатит B от родител на бебе. Продължете да четете, за да научите повече за тези методи и как да предпазите бебето от инфекция с хепатит B.

Какво представлява хепатит В?

Хепатит В е инфекция, която причинява възпаление и възможно увреждане на черния дроб. Префиксът „hep-“ се отнася за черния дроб, докато „itis“ се използва за описание на възпаление.

Черният дроб е важен орган за вашето тяло, защото той разгражда хранителните вещества и лекарствата, освобождава вещества, които помагат в борбата с инфекциите, и действа като филтър за кръвта.

Хепатит B е вид вирусен хепатит. Примери за други форми на вирусен хепатит включват:

 • Хепатит А: Хората могат да се заразят с хепатит А, като ядат или пият замърсени храни и чрез контакт с изпражненията на човек, който има хепатит А. Миенето на ръцете е важен начин за предотвратяване на предаването. Има серия от ваксини за хепатит А. Състоянието може да причини заболяване за няколко седмици до няколко месеца, но обикновено не води до трайно увреждане на черния дроб.
 • Хепатит Б: Хората могат да се заразят с хепатит B чрез контакт с телесни течности, включително когато родител, който има хепатит B, роди бебе – наричано още предаване от майка на дете. Хепатит B може да причини леко заболяване до сериозно и потенциално заболяване за цял живот. Съществува серия от ваксини и всички кърмачета трябва да получат ваксина срещу хепатит В, за да се предотвратят заболявания, свързани с черния дроб.
 • Хепатит С: Хората могат да се заразят с хепатит С чрез контакт с кръвта на някой, който има хепатит С, което може да включва бебета, родени от човек с хепатит С. Няма налична ваксина за хепатит С. Състоянието може да причини хронична инфекция, която води до цироза и рак на черния дроб.

Хепатит B може да причини сериозна инфекция при бебета. Състоянието също може да се предотврати чрез ваксини и лечение.

Могат ли бебетата да получат хепатит B?

Хепатит B се разпространява чрез контакт с кръв или телесни течности на някой, който има хепатит B. За бебета най-честият метод на предаване е, когато раждащият родител, който има хепатит B, предава вируса на бебето по време на раждането.

Очите, носът или устата на бебето могат да влязат в контакт с кръвта на раждащия родител по време на процеса на раждане. Ако този родител има хепатит В, бебето може да се зарази.

Докато човек може да получи инфекция с хепатит B по всяко време от живота си, преживяването на инфекция с хепатит B при раждането може да причини по-високи нива на чернодробно заболяване в сравнение с човек, който получава хепатит В по-късно в живота.

Какви са симптомите на хепатит B при бебета?

Бебетата с хепатит В обикновено не изпитват симптоми; те обаче могат да се развият по-късно.

The Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщават, че 30% до 50% от хората на 5 и повече години с хепатит B имат симптоми. Те могат да включват:

 • болка в корема
 • изпражнения с цвят на глина
 • тъмна урина
 • умора
 • висока температура
 • жълтеница (пожълтяване на кожата или очите)
 • болка в ставите
 • загуба на апетит
 • гадене
 • повръщане

Въпроси към вашия лекар или здравен специалист

Ако сте бременна и се притеснявате дали имате хепатит B или се чудите как да предотвратите разпространението на хепатит B на вашето бебе, ето няколко въпроса, които да зададете на вашия медицински специалист:

 • Кога ще си направя тест за хепатит B?
 • Какви бяха моите резултати?
 • Каква е вероятността да предам хепатит В на бебето си?
 • Как здравното заведение предпазва бебето ми от заразяване с хепатит В?
 • Как ще разбера дали бебето ми е защитено срещу хепатит B?

Как се диагностицира хепатит В при бебета?

Ако бебето е получило ваксина срещу хепатит B при раждането, лекарите могат да извършат постваксинално серологично изследване (PVST) след приключване на серията. Това изследване може да потвърди, че детето има имунитет към хепатит В.

Тъй като ваксината срещу хепатит В се прилага в серия, лекарите обикновено правят PVST, когато бебето е между тях 9 и 12 месечна възраст. Този тест може също да се извърши 1 до 2 месеца след като детето е завършило своята серия от ваксини срещу хепатит В, ако серията ваксинации е била отложена.

Какво е лечението на хепатит B при бебета?

Ако дадено лице даде положителен тест за хепатит B по време на бременност, има мерки, които медицинският специалист може да предприеме, за да намали вероятността бебето да се зарази.

Ако родител има хепатит В по време на бременност, CDC препоръчва че техните бебета трябва да получат хепатит В имуноглобулин (HBIG) и доза ваксина срещу хепатит В с единичен антиген в рамките на 12 часа след раждането. След това бебето трябва да продължи своята серия ваксини срещу хепатит В.

Този протокол за лечение може да намали рисковете от предаване на бебета от родителите чрез повече от 90%.

Някои раждащи родители имат по-високи нива на хепатит B в кръвта си, което увеличава вероятността бебето да има хроничен хепатит B въпреки лечението. В този случай лекарят може да препоръча на родилката да вземе антивирусна терапия. Тези терапии могат да намалят рисковете от предаване на бебето.

Няма лечение за хепатит B. Не съществуват специфични лечения за хепатит B при бебета, след като бебето вече е заразено. Здравните специалисти обикновено препоръчват поддържащо лечение, което означава лечение на всички симптоми, които бебето може да има, и опит за поддържане на хидратация.

Лекарите могат също да препоръчат редовно наблюдение за признаци на засегната чернодробна функция през целия живот, ако човек има хепатит B. Съществуват лекарства, наречени антивирусни, които помагат при лечението на хепатит B. Тези лекарства обаче имат странични ефекти и обикновено не са подходящи за бебета.

Какви са рисковите фактори за хепатит B при бебета?

Най-значимият рисков фактор за хепатит B при бебета е раждане от раждащ родител, който има хепатит B. Някои раждащи родители може да има хепатит В но не знаят, че го имат, защото вирусът не винаги причинява симптоми. Поради тази причина лекарите обикновено ще тестват за хепатит B като част от рутинните пренатални грижи.

Друг рисков фактор е близкият контакт с членове на семейството след раждането, които имат хепатит B. Поради тази причина лекарите препоръчват бебетата да получат пълна серия ваксини срещу хепатит B, за да предотвратят инфекцията.

Какви са перспективите за бебета с хепатит B?

Ако бебето се разболее от хепатит В, има 90% шанс те ще развият инфекция за цял живот. При 10% от бебетата с хепатит B инфекцията може да отзвучи.

Нелекуваният хепатит В при бебета може да доведе до тежки и потенциално смъртоносни здравословни усложнения. Хепатит В може да причини редица сериозни ефекти в черния дроб, включително чернодробно заболяване или рак на черния дроб. Приблизително 25% от бебетата с хронични инфекции с хепатит В ще умрат от цироза или рак на черния дроб.

Долен ред

Чрез пренатални грижи и кръвни изследвания, бъдещите раждащи родители могат да открият дали са изложени на риск от предаване на хепатит В на техните бебета.

Лечението и ваксините могат да предотвратят бебетата от инфекция през целия живот, която може да увеличи риска от ранна смърт.

Ако сте бременност, говорете с Вашия лекар за начините да защитите Вас и Вашето бебе от хепатит В.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss