Какво се случва по време на физическа терапия за ALS?

ALS причинява мускулна слабост и затруднения с мобилността, гъвкавостта и баланса. Физиотерапията може да ви помогне да поддържате тези умения и да изпълнявате задачи независимо възможно най-дълго.

човек с ALS по време на физиотерапевтична сесия
NoSystem images/Getty Images

Амиотрофичната латерална склероза (ALS) е неврологично състояние, което засяга мозъка и гръбначния мозък. Известна също като болестта на Лу Гериг, ALS се влошава с времето. С прогресирането на симптомите хората с ALS могат да изпитат мускулна болка и слабост, които причиняват затруднения при ежедневните дейности.

Физическата терапия може да помогне за укрепване на мускулите и да осигури облекчение за известно време.

Научете за ALS.

Може ли физическата терапия да помогне на хората, които имат ALS?

Физиотерапевтите могат да помогнат на хората с ALS по много начини. Ако имате ALS, целта на физическата терапия обикновено е да гарантира, че сте в състояние да извършвате ежедневните си дейности независимо възможно най-дълго.

Физиотерапията се доближава до тази цел с лечения, които намаляват болката, като същевременно ви помагат да поддържате мобилност, баланс и гъвкавост.

С напредването на ALS физиотерапевтите могат да препоръчат средства за придвижване като бастуни, проходилки и инвалидни колички.

Какво включва физическата терапия за ALS?

Програмата за физиотерапевтично лечение на ALS ще включва няколко елемента. Физиотерапевт ще създаде план, специфичен за всеки човек и за неговото състояние.

Типичната програма ще включва:

 • Стратегии за баланс и предотвратяване на падане: Физиотерапевт може да ви научи как да поддържате баланс и да избягвате падания. Те ви учат на техники и начини да използвате помощни устройства, за да сте в безопасност.
 • Упражнение: Програмата за физическа терапия за ALS често се фокусира върху упражнения за разтягане и укрепване. Те могат да ви помогнат да поддържате гъвкавост и баланс.
 • Оценка за скоби: Скобите се предписват, за да помогнат на хората с ALS да постигнат удобно позициониране на тялото.
 • Препоръки за помощни средства и средства за придвижване: Физиотерапевтът може да препоръча най-подходящите бастуни, проходилки, инвалидни колички и други помощни средства за всеки човек с ALS.
 • Оценка на дома: Понякога физиотерапевтите могат да посетят дома ви, за да оценят риска от падане и други опасения за безопасността. След това те могат да направят препоръки за модификации и помощни средства.
 • Обучение на болногледач: По време на физиотерапевтична сесия лицата, които се грижат за хора с ALS, могат да научат как да им помогнат да се движат, къпят, обличат и да им помагат с други ежедневни нужди.

Колко дълго се нуждаете от физиотерапия за ALS?

Няма определен прозорец за физиотерапевтично лечение за ALS. Тъй като ALS е прогресивен, обичайно е да се нуждаете от физиотерапия повече от веднъж.

Например, някой може да се нуждае от физиотерапия, когато за първи път получи диагноза, за да помогне с ранните симптоми. След това по-късно може отново да се подложи на физическа терапия, за да им помогне да се адаптират към промените в състоянието си.

Какви са другите възможности за лечение на ALS?

ALS има множество възможности за лечение. Нито едно от тези лечения няма да излекува състоянието, но те могат да забавят прогресията му и да подобрят качеството на живот.

Възможностите за лечение включват:

 • Лекарства за ALS: Някои лекарства могат да намалят увреждането на моторните неврони, което може да забави спада при някои хора с ALS. Това включва лекарства като Riluzole, Edaravone, Relyvrio и Qalsody.
 • Лекарства за управление на симптомите: Допълнителни лекарства могат да помогнат за справяне със симптомите на ALS. Точните лекарства ще зависят от симптомите и тяхната тежест.
 • Логопедична терапия: Логопедичната терапия може да помогне на хората с ALS да комуникират ясно с гласа си или с помощни инструменти.
 • Ерготерапия: Трудовата терапия може да помогне на хората с ALS да запазят способността си да изпълняват самостоятелно задачи като ежедневна грижа и приготвяне на храна възможно най-дълго.
 • Хранителна подкрепа: Диетолози и други професионалисти помагат при планирането на храненията и избора на подходящи храни. След като ALS прогресира, често е необходима сонда за хранене.
 • Допълнителен кислород: Хората с ALS могат да започнат да изпитват задух с напредване на състоянието им. След като това се случи, допълнителен кислород може да помогне.

Какви са перспективите за хората, които имат ALS?

Няма лек за ALS. Състоянието е прогресиращо и дегенеративно. Това означава, че в крайна сметка ще причини увреждане и винаги е фатално.

Въпреки това, по-новите лечения на ALS помагат за забавяне на прогресията на заболяването и удължават живота, като същевременно управляват симптомите, за по-дълго от преди.

Често задавани въпроси

Кое е най-доброто упражнение за пациенти с ALS?

Няма нито едно най-добро упражнение за хора с ALS. Зависи от редица фактори, като прогресия на състоянието и симптоми. Ако имате ALS, физиотерапевт може да ви помогне да намерите най-добрите упражнения за вас.

Какви са целите на физическата терапия за ALS?

Целта на физическата терапия за ALS е да запазите независимостта си при изпълнение на ежедневните си задачи възможно най-дълго. Физиотерапевтичните сесии са насочени към подпомагане на умения като гъвкавост, баланс и мобилност.

Можете ли да възстановите мускулите с ALS?

Не можете да възстановите мускулната тъкан, но физическата терапия може да ви помогне да научите най-ефективните начини да използвате мускулната сила, която имате.

ALS е прогресивно състояние, което причинява мускулна слабост и затруднения с баланса и мобилността. Физическата терапия може да помогне на хората с ALS да поддържат своя баланс, гъвкавост и мобилност чрез упражнения и използване на техники и помощни устройства.

С напредването на ALS физиотерапевтът може също да помогне с оценките за скоби, проходилки, инвалидни колички и друго помощно оборудване. Няма лек за ALS, но лечения като физиотерапия могат да подобрят качеството на живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss