Какво се случва, ако ендометриозата не бъде открита по време на лапароскопия?

Все още може да имате ендометриоза, дори ако ендометриозни тъкани не са открити по време на лапароскопия. Може също да имате различно основно заболяване, което причинява симптоми, подобни на ендометриоза.

Може ли друга операция или тест да се използва за търсене на ендометриоза?

Има допълнителни тестове, които понякога се използват, за да дадат на здравния специалист информация за вероятността от ендометриоза.

Но няма други операции, които могат да се направят, за да се определи дали има ендометриозни тъкани. Лапароскопската биопсия е единственият начин за потвърждаване на диагнозата ендометриоза.

Въпреки това, тъй като лапароскопската биопсия е инвазивна процедура, има натиск клиницистите да разпознават ендометриозата по нейните клинични симптоми и да разчитат на по-малко инвазивни тестове, обяснява Хю Тейлър, MD, акушер-гинеколог, експерт от Yale School of Medicine който е специалист по ендометриоза и фиброиди.

„Това би довело до по-ранна диагностика и лечение, което би могло да предотврати прогресирането на болестта“, обяснява той.

Напред, разгледайте някои от по-малко инвазивните тестове, използвани от време на време.

Тазов преглед

По време на преглед на таза, клиницистът ще търси очевидни признаци на аномалии.

Индуцираните от ендометриалната тъкан кисти, белези и сраствания могат да доведат до неправилни форми или текстури на тазовите органи, които лекарят може да види или усети.

Ултразвук

Ултразвукът включва използване на звукови вълни за създаване на изображение на тазовата област.

„Ултразвукът може да определи само дали може да е налице ендометриома, което е ендометриоза на яйчниците“, казва Хедър Джефкоат, лекар по физиотерапия, специалист по сексуална дисфункция, болка и инконтиненция и автор на „Секс без болка: себе си -Наръчник за лечение на сексуалния живот, който заслужавате.

С други думи, ултразвукът не може да изключи напълно ендометриозата.

„Ако вашият лекар каже „Направих ултразвук и нямате ендометриоза“, тогава този лекар не разбира как се диагностицира ендометриозата“, казва тя.

Магнитен резонанс (MRI)

Друг образен тест, MRI, използва магнити и радиовълни, за да направи снимка на вашия таз.

„ЯМР определя дали може да е налице дълбоко инфилтрираща ендометриоза, но не изключва други видове ендометриоза“, казва Джефкоат.

Възможна ли е грешна диагноза?

Да, възможна е грешна диагноза.

„Няма нито един диагностичен инструмент, който може напълно да контролира ендометриозата навътре или навън“, казва Джефкоут.

И това също означава лапароскопия.

За да потвърди диагнозата ендометриоза по време на лапароскопия, хирургът може да вземе проба от ендометриозна тъкан за биопсия, обяснява тя.

Възможно е хирургът да не е направил биопсия на всички тъканни израстъци, които е видял, като е пропуснал един или повече, които показват ендометриоза. Също така е възможно хирургът да не е видял наличните израстъци.

Ако не е ендометриоза, какво друго може да е?

В крайна сметка това зависи от вашия конкретен набор от симптоми.

Ако вашите симптоми са предимно стомашно-чревни – като коремна болка, запек и гадене – може да имате състояние като синдром на раздразнените черва или интерстициален цистит.

Но ако вашите симптоми са белязани от проникваща болка, може да имате заболяване на тазовото дъно, вулводиния или вагинизъм.

Според Jeffcoat повечето хора с ендометриоза имат и друго състояние.

Ендометриозата често се свързва с:

 • безпокойство
 • депресия
 • синдром на хроничната умора
 • хипертонично (прекомерно напрегнато) тазово дъно
 • хроничен запек
 • възпалително заболяване на червата
 • цьолиакия
 • автоимунен тиреоидит
 • системен лупус еритематозус
 • ревматоиден артрит
 • множествена склероза

Възможно е да имате едно от тези други състояния *и* ендометриоза, дори ако преди това са ви казали, че нямате ендометриоза.

Други често задавани въпроси

Колко време отнема възстановяването след лапароскопия?

„Възстановяването варира толкова много от пациент на пациент“, казва Джефкоат. „Някои пациенти се връщат на пилатес на 6-та седмица, а други ще могат да изминат само няколко пресечки до 3-та или 4-та седмица.“

Разбира се, това са крайности.

„Повечето пациенти се чувстват доста добре да се разхождат навън в рамките на 5 дни и оттам постепенно да увеличат нивото си на активност“, казва тя.

„Ако имате физическа работа, вероятно трябва да сте навън поне 6 седмици, за да работите върху възстановяването на силата си“, казва Джефкоут. „Ако имате работа на бюро, повечето пациенти са добре да се върнат на работа след 2 седмици.“

Какво включва управлението на симптомите след лапароскопия?

Преди и след лапароскопия точно как се лекува ендометриозата ще варира в зависимост от вашия конкретен набор от симптоми и опасения.

„В зависимост от тежестта, лечението на ендометриозата може да варира от болкоуспокояващи до хормонална терапия или операция“, казва Лаура Пърди, MD, акушер-гинеколог и главен медицински директор на Wisp, платформа за телездраве, фокусирана върху сексуалното и репродуктивното здраве.

„В по-тежък случай лекарят може да препоръча „консервативна хирургия“, която може да спаси матката и яйчниците, като същевременно премахне подобна на ендометриума тъкан“, казва тя.

Това обаче може да доведе до връщане на ендометриозна тъкан и свързаната с нея болка в бъдеще.

„В екстремни случаи, когато пациентката не се опитва да забременее, лекарят може също да препоръча хистеректомия“, казва Пърди.

Какви симптоми се използват за разграничаване на диагнозата ендометриоза от други състояния?

Всеки човек с ендометриоза ще има различен набор от симптоми. Някои хора може да нямат никакви забележими симптоми.

Това означава, че няма набор от симптоми, които клиницистите могат да използват, за да диагностицират незабавно или да изключат състоянието.

Според Jeffcoat най-честият симптом на ендометриозата е коремна и тазова болка. Въпреки това може да възникне и следното:

 • болка по време на менструация
 • обилна или нередовна менструация
 • зацапване или кървене между менструалните периоди
 • подуване на корема или спазми
 • запек
 • гадене

Какви въпроси трябва да зададете на клиницист относно възможните следващи стъпки?

За начало Jeffcoat препоръчва да се уверите, че клиницистът е специалист по ендометриоза.

„За съжаление, има твърде много лекари, които разбират ендометриозата и лекуват хора с болестта“, казва тя.

Можете да използвате The American End of Endo Project Provider Directory или iCare Better Expert Search, за да намерите медицински специалист по ендометриоза близо до вас.

След като сте избрали здравен специалист, ето някои въпроси, които можете да зададете в зависимост от вашия конкретен набор от симптоми:

 • „Какъв е вашият подход към облекчаване на болката?“
 • „Какъв план за лечение ми препоръчвате?“
 • „Как ще разберем дали това лечение работи?
 • „Какво ще стане, ако избера да не следвам този план за лечение?“
 • „Ще имам ли нужда от допълнителни процедури или лечения занапред?“

Ендометриозата може да бъде трудна за диагностициране, а също и за лечение. Но с помощта на правилния екип от медицински специалисти облекчаването на симптомите е възможно.

Както казва Джефкоут, “Никога не позволявайте на доставчик да ви отхвърли, твърдейки, че симптомите ви са нормални.”

Вместо това потърсете специалист, който ще прегледа историята ви и ще препоръча правилните тестове, за да определи здравословното(ите) състояние(ия), към което се ориентирате.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad in Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss