Какво причинява слаб пикочен мехур (и как да го поправим)

Може да имате слаб (или свръхактивен) пикочен мехур поради стареене, бременност, менопауза, диета или основно заболяване. Лекарят може да ви помогне да определите причината и да препоръча подходящо лечение.

Ако установите, че трябва да уринирате спешно и често, може да имате слаб пикочен мехур, известен също като свръхактивен пикочен мехур (OAB).

OAB е състояние, което става по-често срещано с възрастта на хората. Много неща могат да причинят OAB. Симптомите обикновено изчезват или се управляват с лечение или промени в начина на живот.

В тази статия ще разгледаме симптомите на OAB и какво може да го причини. Ще обсъдим също какво можете да направите, за да го управлявате.

Кой е най-вероятно да получи свръхактивен пикочен мехур?

Всеки на всяка възраст може да получи OAB, но е по-често и по-тежко при хора на 65 или повече години.

Хората, които са определени като женски при раждането, може да са по-склонни да получат OAB, отколкото тези, назначени от мъжки пол при раждането. Хората, които са преминали през бременност и вагинално раждане, може също да имат разтегнати или отслабени тазови мускули, което ги прави по-склонни да изпитат симптоми на OAB. Намаляване на естрогена при хора, които са преминали през менопауза, също може да окаже влияние.

Имайки затлъстяване или наднормено тегло също е рисков фактор за OAB.

Какви са симптомите на свръхактивен пикочен мехур?

Симптомите на OAB могат да бъдат предизвикателство. Може да откриете, че избягвате социални ситуации и дълги пътувания с коли или самолети. Може също да сте уморени от нощните пътувания до тоалетната.

Основните симптоми на свръхактивен или слаб пикочен мехур са:

Позиви за уриниране

Позивите за уриниране се отнасят до силна, внезапна нужда от уриниране (пикаене). Симптомите могат също да включват инконтиненция: неволно изтичане на урина. Хората с импулсна инконтиненция обикновено имат само няколко секунди между усещането за силна нужда от пикаене и случайното уриниране.

Честота на уриниране

Няма конкретен брой пътувания до тоалетната, който да определя честото уриниране. По-скоро терминът „често уриниране“ се отнася до чувство на нужда от пикаене по-често от това, което е типично за вас на дневна база.

никтурия

Ноктурията е необходимостта от събуждане от сън за редовно уриниране. Усещането за необходимост от пикаене често ще ви събужда един или повече пъти на нощ. Ноктурията също може да причини лишаване от сън и умора през деня.

Как работи здравият пикочен мехур?

Вашият мозък и пикочен мехур са предназначени да работят заедно. Когато пикочният ви мехур започне да се пълни, той изпраща съобщения до централната нервна система (ЦНС): къде е мозъкът ви. След това вашата ЦНС изпраща съобщения до мускулите в областта на пикочния мехур и таза, като ви уведомява, че е време да тръгнете.

Мускулите на пикочния мехур се свиват, за да изтласкат урината от тялото ви през уретрата. Сфинктерният мускул на уретрата се отваря и урината излиза.

Какво причинява внезапно отслабване на пикочния мехур?

Симптомите на OAB могат да се появят постепенно или бързо в зависимост от основната причина. Честите причини за OAB включват:

Инфекции на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища (UTI) обикновено се причиняват от бактерии. Всеки може да получи инфекция на пикочните пътища, но те са много по-чести при хора, на които е приписано женско по рождение. Неотложното уриниране и честото уриниране са симптоми на това състояние.

лекарства

Някои лекарства могат да причинят повишено уриниране и симптоми на OAB, като спешност и честота. Тези лекарства включват:

 • диуретици, известни като „отводняващи хапчета“

 • блокери на калциевите канали
 • трициклични антидепресанти
 • деконгестанти като псевдоефедрин (Sudafed)

 • антихистамини като дифенхидрамин (Benadryl)

 • лекарства за биполярно разстройство като литий

 • лекарства за диабет

Кофеин

Кофеинът е диуретик, който увеличава производството на урина. Пиенето на кофеинови напитки, като кафе и сода, може да доведе до необходимост от често уриниране. Кофеинът може също да причини редки изпражнения.

Алкохол

Алкохолът също е диуретик. Той задържа производството на вазопресин, който е хормон, предназначен да регулира отделянето на урина от бъбреците. Потискането на този хормон ви кара да уринирате по-често.

Бременност

Честото уриниране е характерно за бременността. Физическите и хормоналните промени, които се случват през всеки триместър, могат да повлияят на това колко често и колко спешно трябва да отидете.

Вашето тяло произвежда повече течности по време на бременност. Вашата матка също се увеличава, за да поеме растящия плод. Тъй като матката е точно зад пикочния ви мехур, може да почувствате повече неотложност и натиск, дори когато пикочният ви мехур не е пълен.

ИПП също са чести по време на бременност. Въпреки че можете да очаквате симптоми на OAB с UTI, говорете със здравен специалист за вашите симптоми. Ще се нуждаете от лечение, ако имате UTI.

Хормонални промени

Хормоналните промени могат да причинят постепенна поява на симптоми на OAB.

Намаляването на производството на естроген е естествена част от стареенето при хора, определени като женски по рождение. Естрогенът започва да намалява в перименопаузата и продължава да намалява по време на менопаузата и след това.

Намаленият естроген причинява изтъняване на тъканите, които покриват влагалището, което намалява силата и еластичността на вагината и мускулите около нея. Тези отслабени мускули намаляват опората за пикочния мехур и уретрата, което често води до неотложни позиви и честота на уриниране.

Ако при раждането ви е определен мъж, промените в тестостерона и естрогена могат да повлияят на размера на вашата простата. Увеличената простата може да причини често уриниране, затруднено уриниране или инконтиненция на урина.

Увреждане на нервите (неврогенен пикочен мехур)

Физическа травма, като злополука или дискова херния, може да увреди нервите, които предават съобщения между централната нервна система и пикочния мехур. Условия като болестта на Паркинсон, инсулт и множествена склероза също могат да причинят подобни увреждания.

Лекарите и специалистите наричат ​​този тип увреждане на нервите „неврогенен пикочен мехур“. Това състояние може да накара мозъка ви да сигнализира на пикочния мехур, че е пълен, дори когато е празен или почти празен.

Наднормено тегло

Допълнителното тегло може да окаже натиск върху пикочния ви мехур, генерирайки инконтиненция и други симптоми на OAB.

Диабет

Ако имате диабет, вие сте изложени на риск от разширен пикочен мехур, което може да причини симптоми на OAB.

Камъни в пикочния мехур

Ако имате проблеми с изпразването на пикочния си мехур, може да се образуват твърди маси от кристализирани минерали, наречени камъни в пикочния мехур.

Камъните в пикочния мехур могат да раздразнят стената на пикочния мехур или да блокират потока на урината от уретрата. Симптомите на OAB, като спешност, понякога могат да показват наличието на камъни в пикочния мехур.

Рак на пикочния мехур

Промени в уринирането, като неотложност, честота и никтурия, могат да бъдат ранни симптоми на рак на пикочния мехур. Може също да се появи болка или парене по време на уриниране.

Хематурия или кръв в урината обикновено е първият очевиден симптом на това заболяване.

Всеки от тези симптоми изисква преглед от медицински специалист.

Ще се разреши ли слабият пикочен мехур сам?

Свръхактивният пикочен мехур обикновено няма да изчезне без лечение. Обикновено се нуждаете от медицинско лечение или промени в начина на живот, за да разрешите симптомите на OAB. Поставянето на диагноза и справянето с основната причина е най-добрият начин за елиминиране или управление на OAB.

Какво е лечението за слаб пикочен мехур?

Медицински специалист ще проведе няколко теста, за да определи какво причинява вашите симптоми. Може също така да ви помолят да водите дневник на пикочния мехур. Дневникът може да ви помогне да установите модели, като например пиене на твърде много кафе, които можете лесно да промените.

Основната причина за вашето състояние ще определи препоръчаното лечение.

лекарства

Медицински специалист може да предпише лекарства за справяне с причината за OAB. Например, ако при раждането ви е назначена жена и имате нисък естроген, лекарят може да предпише вагинален естрогенен крем или супозитория.

Други лекарства могат да помогнат за директно лечение на симптомите на OAB. Тези лекарства помагат за отпускане на мускулите на пикочния мехур и спират стискането на пикочния мехур, когато не е пълен.

Упражнения

Ако имате продължаващи симптоми на OAB след бременност, клиницистът може да препоръча упражнения като упражнения на Кегел, които укрепете тазовото си дъно.

ботокс

Ако лекарствата и препоръчаните промени не осигурят облекчение, клиницистът може да препоръча ботокс за пикочния мехур. За това лечение ботоксът се инжектира директно в мускула, който покрива пикочния мехур (детрузорен мускул).

Нервна стимулация

Лекарите могат също да лекуват увреждане на нервите със сакрална нервна стимулация, вид невромодулационна терапия. Под кожата ви ще бъде имплантиран електрод, който изпраща електрически импулси към нервите, разположени по пътя между ЦНС и пикочния мехур. Тези електрически импулси работят за подобряване на комуникацията между мозъка и пикочния мехур, намалявайки симптомите на OAB.

Друго лечение, перкутанна стимулация на тибиалния нерв, също е форма на невромодулационна терапия. Малък електрод е позициониран в подбедрицата близо до глезена. Електродът изпраща импулсно електричество към тибиалния нерв, който преминава от крака ви до долната част на гърба. Може да се нуждаете от до 12 лечения, преди симптомите на OAB да отзвучат.

хирургия

Лекарите рядко използват операция за лечение на слаб пикочен мехур. Но ако вашият случай е тежък, те може да препоръчат реконструкция на пикочния мехур или операция за отклоняване на урина.

Кой може да диагностицира и лекува свръхактивен пикочен мехур?

Лекарите, които могат да ви помогнат да идентифицирате причината за вашия OAB и да препоръчате лечение, включват:

 • първа терапевтична медицинска помощ
 • уролог
 • нефролог
 • гинеколог
 • невролог

OAB или слаб пикочен мехур е често срещано състояние, което може да засегне всеки. Има няколко причини и чувствителността към OAB може да стане по-вероятна с възрастта. Лечението ще зависи от основната причина.

Промените в начина на живот и лекарствата често са достатъчни за контролиране на OAB. Други лечения включват ботокс и терапии за стимулиране на нервите. В много редки случаи лекарят може да препоръча операция.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss