Какво причинява коремна бучка?

Човек с коремна бучка може да забележи област на подуване или издутина, която излиза от коремната област. Възможните причини включват хернии, липоми, хематоми, неспаднали тестиси и тумори. Не всички коремни бучки изискват лечение, но в някои случаи може да се наложи операция.

Коремните бучки могат да бъдат твърди или меки и могат да се чувстват възпалени. Въпреки това, коремни бучки също могат да се появят без допълнителни симптоми.

В тази статия описваме причините и симптомите на коремни бучки, диагностика, лечение на коремни бучки и кога трябва да отидете на лекар.

Какво причинява коремна бучка?
Хернията е честа причина за коремни бучки.

Херниите са честа причина за коремни бучки. Мускулите и тъканната стена в корема на човек обикновено са достатъчно здрави, за да поддържат вътрешните органи и червата на място. Понякога обаче мускулите могат да отслабнат и това може да позволи на вътрешна част на тялото да се прокара през тях, което води до херния.

Херния може да възникне, ако човек напряга мускулите си, което може да се случи в резултат на:

 • тежко вдигане
 • прекалено напрежение по време на кашлица
 • прекалено напрежение поради запек

Някои видове херния се развиват в резултат на определени обстоятелства. Може да възникне инцизионна херния, тъй като операцията е отслабила коремната стена.

Пъпна херния, която обикновено се появява само при бебета, възниква, тъй като коремната стена точно зад флота се поврежда. Този тип херния може да се излекува от само себе си, докато бебето расте. Възрастен човек с пъпна херния обаче ще се нуждае от коригираща операция.

Други причини за коремна бучка включват:

Неопускани тестиси

Неопусканите тестиси се срещат при бебета от мъжки пол, когато един или и двата тестиса не успяват да се придвижат надолу от корема в скротума.

Обикновено тестисите обикновено се нуждаят от хормонална терапия, но някои деца може да се нуждаят от операция.

Липома

Липома е мастна бучка, която се развива под кожата. Липомите са склонни да растат постепенно с течение на времето, тъй като мазнините се събират, за да образуват бучка. Липомите могат да се развият на всяка част от тялото на човек и могат да се чувстват каучукови на допир.

Липомите обикновено са безвредни и не изискват лечение, въпреки че е възможно хирургично отстраняване.

Хематом

Хематом възниква, когато счупените кръвоносни съдове изтичат съдържанието си, което след това се обединява под кожата. Този проблем обикновено се случва след нараняване на областта. Ако този проблем се случи в корема, покрай обезцветената кожа може да се появи издутина.

Хематомите обикновено се решават с течение на времето.

Тумор

В редки случаи коремната бучка може да бъде тумор, който расте върху орган в коремната област.

Туморът не означава непременно рак. Важно е обаче лекарят да го провери. Лекарят ще препоръча лечение в зависимост от това дали бучката е ракова или не.

Симптоми на коремна бучка

Чувството за натиск или слабост в корема може да са симптоми на херния.
Чувството за натиск или слабост в корема може да са симптоми на херния.
Симптомите, които човек може да изпитва заедно с коремна бучка, зависят от основната причина.

Често причината ще бъде херния. Има различни видове херния, всеки тип има различни симптоми.

Човек с ингвинална херния може да забележи:

 • болка при кашляне, навеждане или повдигане на нещо
 • усещане за парене или болка, когато се е развила бучката
 • чувство на тежест или слабост в корема
 • усещане за натиск в корема

Човек с хиатална херния може да забележи:

 • болка в гърдите
 • проблеми с преглъщането
 • киселинен рефлукс

Повечето хернии не са вредни. Някои хора могат да развият херния, без да забележат, тъй като може да не изпитват други симптоми.

Човек може да знае за херния само при откриване на бучка или лекар може да я открие по време на рутинен физически преглед.

Коремни бучки с други причини ще имат редица симптоми. Ако имате следните симптоми, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ:

 • висока температура
 • повръщане
 • силна болка около бучката

Диагностицирайте коремна бучка

Всеки, който забележи бучка на корема си, трябва да отиде да посети лекар възможно най-скоро.

Лекарят ще попита за допълнителни симптоми и ще извърши физически преглед.

Ако лекарят вярва, че бучката е херния, може да се наложи да погледне отблизо с помощта на ултразвук или компютърна томография.

Ако бучката не е херния, лекарят може да извърши допълнителни изследвания, за да постави диагноза. Хематоми или липоми, които не причиняват на човека никакъв дискомфорт, могат да останат сами.

Ако лекарят смята, че бучката може да е тумор, той вероятно ще направи образни тестове и биопсия. Извършва се биопсия за събиране и анализ на малка тъканна проба за търсене на ракови клетки.

Лекувайте коремна бучка

Всеки, който смята, че има херния, трябва да си уговори среща с лекар. Самата херния може да е безвредна, но понякога ще се нуждае от операция, така че да не пречи на червата или да попречи на кръвта да тече свободно през нея.

Ако обаче човек не изпитва никакви други симптоми и е без болка, може да не се нуждае от лечение. В този случай лекарят ще продължи да наблюдава хернията, за да гарантира, че тя не расте или не причинява допълнителни проблеми.

Ако хернията се увеличи или се появят допълнителни симптоми, лекарят може да препоръча на лицето да се направи хирургична процедура, наречена лапароскопия.

По време на лапароскопия хирургът ще направи малък разрез на корема на човека и ще постави тръба със светлина и камера, така че да може да види коремните органи. След това хирургът ще зашие дупката, която е причинила хернията.

Лапароскопската хирургия е минимално инвазивна, което означава, че тялото може да се възстанови по-бързо, отколкото би било след отворена операция. Вероятността от връщане на хернията обаче е по-голяма.

Други възможности за лечение на херния включват:

Лекарства

Ако човек изпитва болка или дискомфорт от херния, лекарствата могат да помогнат. Антиацидите, H2 блокерите и инхибиторите на протонната помпа могат да намалят производството на киселина в стомаха, за да облекчат симптомите.

Промени в начина на живот

За хора с хиатална херния някои промени в начина на живот могат да помогнат, като например:

 • поддържане на здравословно тегло
 • ядене на по-леки ястия
 • избягване да се навеждате или лежите след хранене
 • избягване на храни, които предизвикват киселинен рефлукс
 • спиране на тютюнопушенето
 • извършване на специфични упражнения за укрепване на отслабените мускули – жизненоважно е да се консултирате с лекар, преди да опитате тези упражнения

Някои хернии не могат да бъдат предотвратени. Избягването на прекомерно натоварване на тялото обаче може да намали вероятността от развитие на херния или да спре влошаването на съществуваща херния.

Съветите за предотвратяване на херния включват:

 • повдигане на предмети правилно
 • избягване на повдигане на тежки предмети
 • опитвайки се да не се напряга при дефекация
 • получаване на бързо лечение при заболяване, за да се избегне постоянна кашлица

Кога трябва да отидете на лекар?

Всеки с бучка, която се появява неочаквано в корема, трябва да отиде на лекар възможно най-скоро. Лекарят може да установи причината за бучката и да препоръча подходящото лечение. Не всички бучки ще се нуждаят от лечение, но в някои случаи може да се наложи операция.

Лице с коремна бучка, която причинява силна болка или съвпада с повишена температура, повръщане или обезцветяване на кожата, трябва незабавно да потърси медицинска помощ.

.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss