Какво причинява коремната ми болка и болезненото уриниране?

Какво представляват коремните болки и болезненото уриниране?

Коремът ви е дом на много органи, някои от които са отговорни за храносмилането и уринирането. Всички те са обект на дисфункция и инфекция, което може да доведе до коремна болка и болезнено уриниране.

Характерът на коремната болка може да варира от остра до тъпа и пареща до спазми. Може да бъде причинено от нещо, което сте яли, инфекция или дори тревожност.

Болезненото уриниране е симптом, който се появява, когато изпитвате дискомфорт по време на уриниране. Това може да се дължи на инфекция или дразнене на тъканите, обграждащи пикочните пътища.

Ето 14 възможни причини за коремна болка и болезнено уриниране.

Инфекция на пикочните пътища (UTI)

Инфекция на пикочните пътища (UTI) може да възникне във всяка част на пикочните пътища. Бактериите причиняват по -голямата част от ИПП. Прочетете повече за инфекции на пикочните пътища.

Простатит

Простатитът е възпаление на простатната жлеза. Възпалението може да се разпространи в областта около простатата. Прочетете повече за простатит.

Инфекция с хламидия

Хламидията е често срещана полово предавана инфекция (ППИ), причинена от бактерии. Хората, които имат хламидия, често нямат външни симптоми в ранните етапи. Прочетете повече за симптомите на хламидия.

Генитален херпес

Гениталният херпес е болест, предавана по полов път (STD). Тази полово предавана болест причинява херпесни рани, които са болезнени мехури (напълнени с течност подутини), които могат да се отворят и да изцедят течност. Прочетете повече за гениталния херпес.

Системна гонококова инфекция (гонорея)

Гонореята е ППИ, която може да се разпространи чрез вагинален, анален или орален полов акт. Прочетете повече за гонореята.

Камъни в бъбреците

Тези твърди камъни, направени от минерали, блокират пикочните ви пътища. Това може да причини силна болка, докато камъкът премине. Прочетете повече за камъните в бъбреците.

Рак на пикочния мехур

Ракът на пикочния мехур се появява в тъканите на пикочния мехур, който е органът в тялото, който задържа урината. Прочетете повече за рака на пикочния мехур.

Рак на ендометриума

Ракът на ендометриума е вид рак, който започва във вътрешната лигавица на матката. Тази обвивка се нарича ендометриум. Прочетете повече за рака на ендометриума.

Уретрит

Уретритът е състояние, при което уретрата или тръбата, която пренася урината от пикочния мехур навън, се възпалява и дразни. Семенната течност преминава и през мъжката уретра. Научете повече за уретрит.

Епидидимит

Епидидимитът е възпаление на епидидимиса. Епидидимисът е тръба, разположена в задната част на тестисите, която съхранява и носи сперма. Когато тази тръба се подуе, тя може да причини болка и подуване в тестисите. Прочетете повече за симптомите на епидидимит.

Пиелонефрит

Остър пиелонефрит е внезапна и тежка бъбречна инфекция. Това причинява подуване на бъбреците и може трайно да ги увреди. Прочетете повече за пиелонефрит.

Възпалително заболяване на таза (PID)

Възпалително заболяване на таза (PID) е инфекция на репродуктивните органи при жените. Прочетете повече за симптомите на PID.

Обструктивна уропатия

Обструктивна уропатия е, когато урината ви не може да тече (частично или напълно) през уретера, пикочния мехур или уретрата поради някакъв вид запушване. Вместо да тече от бъбреците ви към пикочния мехур, урината тече назад или рефлукс в бъбреците ви. Прочетете повече за обструктивната уропатия.

Стриктура на уретрата

Обикновено уретрата е достатъчно широка, за да може урината да тече свободно през нея. Когато уретрата се стеснява, тя може да ограничи потока на урината. Прочетете повече за стриктурата на уретрата.

Кога да потърсите медицинска помощ

Потърсете незабавно медицинска помощ, ако забележите следните симптоми:

 • затруднено дишане
 • изхождане, което изглежда черно или катранено
 • необичайно отделяне или дренаж от пениса или вагината
 • повръщане на кръв

Уговорете среща с Вашия лекар, ако симптомите Ви продължават повече от един ден или имате повишена температура. Тези симптоми могат да показват инфекция и изискват антибиотици. Ако все още нямате доставчик, нашият инструмент Healthline FindCare може да ви помогне да се свържете с лекари във вашия район.

Други симптоми, които налагат пътуване до лекарския кабинет, включват:

 • коремна болка, която не отшумява след два дни
 • диария, която продължава повече от пет дни
 • необяснима загуба на тегло
 • влошаване на коремната болка

Тази информация е обобщена. Винаги потърсете незабавна медицинска помощ, ако се притеснявате, че може да имате спешна медицинска помощ.

Как се лекуват коремната болка и болезненото уриниране?

Вашият лекар може да предпише антибиотици, ако бактериална инфекция причинява симптомите Ви. Бъбречните инфекции, които са сериозни, може да изискват интравенозни антибиотици.

Лекарството, наречено пиридий, облекчава изгарянето в пикочните пътища, но може да превърне урината ви в ярко оранжево или червено.

За лечение на полово предавани инфекции се предписват антибиотици или антивирусни лекарства.

Как да се грижа за болки в корема и болезнено уриниране у дома?

Пиенето на много течности може да ви помогне да преодолеете болезненото уриниране. Това може да разрежда количеството бактерии в пикочните пътища и да стимулира уринирането.

Може също да пожелаете да вземете болкоуспокояващо без рецепта, като напр ибупрофен за облекчаване на болката.

Ако причината е UTI, симптомите обикновено отшумяват скоро след като започнете да приемате антибиотици. Не забравяйте обаче да вземете пълния курс на антибиотици, за да сте сигурни, че инфекцията е излекувана.

Как мога да предотвратя коремна болка и болезнено уриниране?

Вашето тяло не може да изхвърли бактериите от пикочните пътища, ако не уринирате често. Пиенето на много течности може да помогне за намаляване на честотата на инфекции на пикочните пътища.

Освен това, ако сте жена, трябва да избършете отпред назад след използване на банята. Ако направите обратното, това може да вкара бактерии в пикочните пътища.

Следните продукти за лична хигиена могат да раздразнят уретрата и да причинят болка при уриниране:

 • дезодорант спрейове
 • душ
 • парфюми
 • прахове

Защитеният полов акт е жизненоважен за предотвратяване на полово предавани инфекции.

Ако камъните в бъбреците причиняват коремна болка и болезнено уриниране, Вашият лекар може да Ви насърчи да запазите камъните в бъбреците. Лаборатория може да тества камъните, за да определи от какво са направени. Това може да ви помогне да определите кои храни могат да причинят образуването на камъни в бъбреците. Например, ако камъните ви са камъни от пикочна киселина, трябва да избягвате храни с високо съдържание на пикочна киселина. Те включват миди и червено месо.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss