Какво причинява инсулт?

Инсултите са резултат от нарушен приток на кръв към мозъка. Видът на нарушението определя вида на инсулта. Рискови фактори като диабет и високо кръвно налягане увеличават шансовете за това смущение.

Инсултът, понякога наричан „мозъчна атака“, е нарушение на притока на кръв към мозъка. Някои инсулти са резултат от кръвен съсирек, докато други възникват, когато кръвоносен съд в мозъка се спука.

Знаейки какво причинява различни видове инсулти и как да управлявате рисковите си фактори, може да ви помогне да намалите шансовете си да получите инсулт.

Кои са трите вида инсулти?

Трите основни вида инсулт са:

 • исхемичен инсулт: запушена артерия нарушава притока на кръв към мозъка ви
 • хеморагичен инсулт: изтеклата кръв от спукана артерия притиска мозъчната ви тъкан
 • преходна исхемична атака (миниинсулт): временно блокиране на кръвта към мозъка ви

Исхемичните и хеморагичните инсулти могат да доведат до тежки, вероятно животозастрашаващи резултати без своевременно лечение. TIA може значително увеличете шанса си на голям инсулт.

Беше ли Ви полезно?

Какво причинява исхемичен инсулт?

Исхемичните инсулти са най-често срещаният тип инсулт, отчитайки 87% от всички инсулти, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Исхемичен инсулт възниква, когато запушване на артерия в мозъка или една от каротидните артерии, които пренасят кръв от всяка страна на шията, прекъсва притока на кръв към част от мозъка. Запушването често е кръвен съсирек.

Плака, натрупване на холестерол и други мастни отлагания в артерия, също може да стесни кръвоносния съд до точката, в която здравословното кръвообращение вече не е възможно.

Какво причинява преходна исхемична атака (TIA)?

Блокирана артерия в мозъка или в съд, доставящ кръв към мозъка, също може да причини TIA. С TIA обаче редовният кръвен поток се възстановява за минути. Това е така, защото кръвният съсирек или друго запушване се разтваря или се движи в кръвния поток, без да причинява допълнителни щети.

Наричан още ministroke, TIA често продължава 5 минути или по-малко, но симптомите могат да се появят и изчезнат до 24 часа. Поради тази кратка продължителност TIA няма вероятност да причини трайно увреждане на мозъка. Въпреки това, около 10–15% от хората, които имат TIA, получават тежък инсулт в рамките на 3 месеца.

Какво причинява хеморагичен инсулт?

Хеморагичен инсулт възниква, когато кръвоносен съд в или около мозъка ви се разкъса внезапно. Може да се дължи на високо кръвно налягане, което отслабва стената на артерията. Други възможни причини включват:

 • аневризма (издутина в стената на артерията)

 • заболяване на кръвообращението
 • нараняване на главата

Изтеклата кръв от разкъсаната артерия притиска мозъчната ви тъкан, увеличавайки налягането в мозъка ви и причинявайки увреждане.

Какви са рисковите фактори за инсулт?

Основните рискови фактори за инсулт са тези, които могат пряко да увредят здравето и функцията на вашите кръвоносни съдове. Сред по-честите рискови фактори за инсулт са:

 • диабет
 • фамилна анамнеза за инсулт
 • сърдечни заболявания, като коронарна болест на сърцето и заболяване на сърдечната клапа
 • високо кръвно налягане
 • висок холестерол
 • лична анамнеза за инсулт или TIA
 • пушене
 • съдови заболявания като заболяване на периферната артерия и заболяване на каротидната артерия

Рискови фактори за инсулт при мъже срещу жени

Мъжете и жените споделят повечето от същите рискови фактори за инсулт. Изследванията обаче показват, че съществува риск през целия живот и доколко специфичните фактори влияят върху риска се различава между двете групи.

А Проучване от 2022 г предполага, че рискът от инсулт през целия живот е малко по-висок при жените, отколкото при мъжете. Проучването също така предполага, че диабетът и хипертонията са по-силно свързани с исхемичния инсулт при жените в сравнение с мъжете.

Беше ли Ви полезно?

Често задавани въпроси

Може ли здрав човек да получи инсулт?

Всеки на всяка възраст може да получи инсулт, въпреки че мозъчните атаки са много по-чести при възрастни хора. CDC съобщава, че само около 1 на 7 души които имат инсулт са на възраст под 50 години.

Какво причинява инсулт при млади възрастни?

Болестите на кръвообращението или структурните аномалии в сърцето, присъстващи от раждането, могат да повлияят на риска от инсулт при млади възрастни. Въпреки това, а Проучване от 2023 г изследването на нарастването на инсулта сред по-младите хора предполага, че основните причини и рискови фактори за инсулт в тази популация включват много от същите, които засягат по-възрастните: затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол.

Вашето тяло предупреждава ли ви преди инсулт?

За разлика от аурата, която може да бъде предупредителен знак, че идва мигрена, няма сравними сигнали, че сте на път да получите инсулт. Първите признаци на инсулт са ранните симптоми като:

 • слабост на ръката (обикновено само в едната ръка)
 • увиснало лице (обикновено само от едната страна)
 • затруднения в говора и проблеми с разбирането на речта на другите

Исхемичните инсулти и преходните исхемични атаки (TIA) са резултат от блокирана артерия, която доставя кръв към мозъка ви, въпреки че запушването е по-малко тежко при TIA. Разкъсана артерия в или около мозъка причинява хеморагичен инсулт.

Рискови фактори като затлъстяване, диабет и високо кръвно налягане могат да увеличат шансовете за блокирана или разкъсана артерия. Дейности като пушенето също могат да допринесат. Ако имате рискови фактори за инсулт, важно е да ги приемете сериозно и да работите с вашия здравен екип, за да ги управлявате възможно най-добре.

Инсултът не винаги може да бъде предотвратен. Ако такова се случи, бързото лечение е от съществено значение за подобряване на перспективата ви. Колкото по-скоро здравните специалисти могат да възстановят здравословното кръвообращение в мозъка ви, толкова по-вероятно е да сведете до минимум усложненията и дълготрайното увреждане.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss