Какво представлява хидроксиапатитната паста за зъби?

Докато ядете, пиете и живеете живота си, зъбите ви постоянно се подлагат на деминерализация и реминерализация.

Деминерализацията е процесът, при който зъбите губят минерали. Бактериите в устата ви процъфтяват от захарите в храните и напитките, които консумирате, и създават киселини, които се износват в зъбите ви.

Реминерализацията е процесът на възстановяване. Мислете за това като за повторно втвърдяване на зъбите, които са станали омекотени от тези киселини. Вашето тяло възстановява емайла на повърхността на зъбите ви и спира загубата на минерали.

Един от начините да се възстанови емайлът ви е, когато слюнката ви помогне да запълните малките пукнатини, които са останали, преди да могат да се разширят и да позволят на бактериите да се измъкнат, което в крайна сметка може да доведе до кухини.

Пасти за зъби или води за уста, които съдържат флуор, могат да помогнат за процеса на реминерализация. Така може и паста за зъби, която съдържа хидроксиапатит.

Пастата за зъби с хидроксиапатит може да образува бариера върху повърхностите на зъбите ви. Тази бариера защитава зъбите от захарите и киселините, които са склонни да се износват от зъбите ви.

Как хидроксиапатитът помага на зъбите?

Вашите зъби са съставени от няколко слоя. На самия връх имате твърдия външен слой, известен като емайл. Под него има твърда тъкан, наречена дентин.

Когато слезете под линията на венците, има друго твърдо вещество, наречено цимент, което покрива и защитава корените. Тези твърди тъкани са съставени от смес от неорганични и органични вещества, заедно с малко вода.

По-голямата част от неорганичната част е изградена от фосфатни и калциеви йони, които създават силни хидроксиапатитни кристали. Докато ядете, кристалите позволяват на зъбите ви да издържат на силите на:

 • дъвчене
 • хрускане
 • смилане

Хидроксиапатитът в пастата за зъби е синтетична версия на същото вещество. Използването му има няколко предимства:

Отстраняване на хранителни отпадъци

Както при всяка паста за зъби, вие физически измивате остатъците от храна и бактерии, които се задържат в устата ви.

Антибактериални свойства

Бактериите могат да доведат до кариес. Те не позволяват на киселината да разгражда следите от храна и напитки, които остават в устата ви, когато не миете след хранене, и тази киселина започва да разтваря емайла на зъбите ви.

А Ин витро проучване от 2017 г показа, че тази паста за зъби може да образува щит срещу бактерии, за да предпази зъбите ви, което я прави по-устойчива на плаката. А пастата за зъби помага да се запълнят онези малки пукнатини или пукнатини, които се развиват в зъбите ви по време на деминерализация, така че бактериите не могат да проникнат в зъбите ви.

Намаляване на чувствителността

Ако имате чувствителни зъби, пастата за зъби с хидроксиапатит може да направи зъбите ви по-малко чувствителни, тъй като укрепва емайла ви.

Възстановява ли емайла паста за зъби с хидроксиапатит?

Проучване от 2013 г. показа, че вашият зъбен емайл е може би най-твърдото вещество в тялото ви. Но не е неуязвим. Следното може постепенно да се откъсне от емайла:

 • стареене
 • храня се
 • наранявания
 • други процеси

След като емайлът изчезне, не можете да го върнете. Но можете да увеличите минералното съдържание на останалия емайл, което го укрепва и това прави реминерализацията.

Използването на паста за зъби с хидроксиапатит изглежда помага за реминерализирането на зъбите ви. Зъбите ви абсорбират хидроксиапатита и го използват за възстановяване.

Всъщност, а Лабораторно изследване през 2019 г установи, че хидроксиапатитната паста за зъби е толкова ефективна, колкото пастата за зъби с флуорид за предотвратяване на деминерализация и за реминерализиране на ранните признаци на кариес.

Двойно-сляпото рандомизирано проучване по-горе предполага, че хидроксиапатитната паста за зъби може да бъде полезно средство за хора с висок риск от развитие на кариеси, тъй като може да насърчи реминерализацията без добавяне на допълнителен флуорид. Премахва притесненията за токсичността, която идва с по-високите дози флуорид.

Странични ефекти на паста за зъби с хидроксиапатит

Може да има редки случаи, когато някой изпитва алергична реакция. Но към днешна дата няма доказателства, които да показват вероятност от странични ефекти от използването на паста за зъби с хидроксиапатит.

А проучване от 2019 г показа, че пастата за зъби с хидроксиапатит няма вероятност да раздразни зъбите и устата ви и не изглежда да представлява опасения за безопасността.

Къде да вземем паста за зъби с хидроксиапатит

Пастата за зъби, съдържаща синтетичен хидроксиапатит, стана популярна в Япония, след като беше одобрена за употреба като лечение срещу кариес около началото на 90-те години. По-късно се появи версия, която използва по-малки частици, известни като нанохидроксиапатит.

Зъболекарите могат да ви предложат хидроксиапатитна паста за зъби с по-висока концентрация на хидроксиапатит. Но освен ако зъбите ви не са изложени на повишен риск, може да сте достатъчно доволни от версията без рецепта (OTC).

Някои видове пасти за зъби съдържат нанокристална форма – те обикновено се таксуват като “нанохидроксиапатит реминерализираща паста за зъби”, докато други може да съдържат версия, която се смесва с цинк. Има дори версии, които твърдят, че имат изключително меки аромати за деца.

Пазарувайте онлайн паста за зъби с хидроксиапатит.

Хидроксиапатит на прах и други форми

Ако искате да се възползвате от предимствата на хидроксиапатита в друга форма, освен обикновена паста за зъби, имате възможности.

Можете да си купите прах за зъби от хидроксиапатит или да си купите таблетка, която можете да раздробите и да смесите с малко вода, за да направите паста.

След това можете да си миете зъбите с пастата. Някои таблетки дори се предлагат в флуорирани и нефлуорирани версии.

Пазарувайте хидроксиапатит на прах и таблетки за зъби онлайн.

Можете също да използвате вода за уста с хидроксиапатит или вода за уста. Малко проучване върху животни от 2013 г. върху зъбите на кравите показа, че вода за уста, обогатена с микроклъстери от цинк-карбонат хидроксиапатит, е ефективна за защита на зъбите от бактерии.

Следващо проучване при малки животни през 2017 г. също установи, че изплакване на устата, съдържащо хидроксиапатит, предпазва бактериите от прилепване към зъбната повърхност.

Пазарувайте вода за уста с хидроксиапатит онлайн.

Има дори дъвки, които съдържат хидроксиапатит. А проучване от 2014 г установи, че дъвка, подсилена с хидроксиапатит, е ефективна за намаляване на чувствителността на зъбите.

Алтернативи на реминерализацията на зъбите

Използването на паста за зъби с хидроксиапатит или флуор е ефективен начин за постигане на реминерализация на зъбите, правейки ги по-силни и здрави.

Но това не е единственият начин да спрете деминерализацията. Помислете за тези стратегии:

 • Останете хидратирани. Пийте вода, за да изплакнете устата си, особено ако не можете да стигнете до четката за зъби.
 • Намалете приема на захар. Яжте по-малко захар, за да се хранят бактериите.
 • Прекъснете навика си за сок. Обичате сок? Цитрусовите плодове и соковете с техните киселини могат да бъдат тежки за зъбите ви. Пийте го умерено и си мийте зъбите след това.
 • Дъвчете дъвка без захар. Дъвката без захар обикновено съдържа ксилитол, вид захарен алкохол, за да подобри вкуса си. Преглед на изследване от 2004 г. показа, че ксилитолът може да подобри реминерализацията на зъбите. Преглед на изследване от 2010 г. показа, че ксилитолът може също да предотврати образуването на кухини. Ако не сте любител на дъвка, можете да опитате твърд бонбон с ксилитол.
 • Намалете млечните. Млякото и другите млечни продукти съдържат вид захар, известен като лактоза. Може обаче да се наложи да потърсите други източници на калций.
 • Приемайте калциеви добавки. Изградете здрави зъби, като приемате калций.
 • Използвайте пробиотици. Въпреки че са необходими повече изследвания, а Преглед на изследването от 2013 г предполага, че пробиотиците могат да помогнат за предотвратяване на бактериите, които могат да доведат до кариес.
 • Лекувайте сухота в устата. Ако имате сухота в устата, говорете с лекар как да я облекчите. Намаленият поток на слюнка в устата ви може да доведе до повишена деминерализация и повишен риск от кухини, според преглед на изследване от 2001 г.

Рискове от деминерализиране на зъбите ви

Може да се чудите какво може да се случи, ако зъбите ви се деминерализират и не направите нищо, за да го спрете. Ето какво може да се развие:

 • Бели петна по зъбите. Те могат да се появят като първи симптом на деминерализация. Мислете за тях като за индикация, че кариесът може да бъде на хоризонта.
 • Ерозия на емайла. Зъбите ви могат да станат слаби и да започнат да изглеждат обезцветени или оцветени. Може дори да получите малки стърготини и пукнатини в зъбите си. Вашите зъби може да развият някои груби ръбове.
 • Кухини. Когато киселината в плаката, която е прилепнала към зъбите ви, започне да изхабява емайла, рискът от развитие на кариеси се увеличава.
 • Загуба на зъби. Един сценарий на крайния резултат от кариес обикновено е загубата на зъб.

За вкъщи

Ако търсите друг начин да запазите здравето и здравината на зъбите си, пастата за зъби с хидроксиапатит може да е само билетът. Или винаги можете да опитате друг орален продукт, съдържащ хидроксиапатит, като вода за уста.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss