Какво представлява тестът за D-димер?

Тестът за D-димер е лабораторен тест, който помага за диагностицирането на състоянията на кръвосъсирването. Тестът измерва нивата на протеинов фрагмент, който остава в кръвта ви след разпадането на множество кръвни съсиреци.

Високото ниво на D-димер в кръвта ви не винаги означава, че имате състояние на кръвосъсирването и не е достатъчно само по себе си, за да се постави диагноза. Въпреки това, той може да насочи вас и вашия лекар към най-добрата следваща стъпка. Това може да са допълнителни кръвни изследвания, образни изследвания или и двете.

Ако имате състояние на кръвосъсирването, лекарите могат да използват тест за D-димер, за да проверят напредъка ви и да видят колко добре реагирате на лечението.

Какво е кръвен тест за D-димер?

D-димерът е протеинов фрагмент, който тялото ви произвежда, когато кръвен съсирек се разтваря.

Обикновено нивото на D-димер в кръвта е ниско. Въпреки това, когато тялото ви образува и разгражда множество кръвни съсиреци, лекарите ще оценят нивата на D-димер‌ в кръвта.

Тестът за D-димер е кръвен тест, който измерва количеството D-димер в кръвта. Това може да означава, че се нуждаете от допълнителни тестове, като допълнителни лабораторни тестове или образни тестове, за да видите какво причинява високи нива.

Защо имам нужда от тест за D-димер?

Вашият лекар може да назначи тест за D-димер, ако подозира, че имате състояние на кръвосъсирването.

Условията, които тестът за D-димер може да помогне при диагностицирането, включват:

  • Дълбока венозна тромбоза (ДВТ): ДВТ е вид кръвен съсирек, който се развива във вена и частично или напълно блокира притока на кръв. ДВТ често се появяват в таза и краката, но могат да се появят в цялото тяло.
  • Белодробна емболия (PE): PE е вид кръвен съсирек, който се получава, когато кръвен съсирек от една част на тялото ви премине през кръвния поток и се настани в кръвоносните съдове на белите дробове. ПЕ често започват в ръцете или краката.
  • Удар: Инсулт възниква, когато кръвоносен съд в мозъка ви се запуши или се спука.
  • Дисеминирана интраваскуларна коагулация (DIC): DIC е рядко състояние, което причинява образуването на множество кръвни съсиреци в цялото тяло. Може да доведе до сериозно увреждане на органи.

Лекарите могат също така да използват тест за D-димер, за да видят колко добре реагирате на лечение за състояние на кръвосъсирване. Това е предимно за хора с DIC. Периодичното изследване на D-димер може да ви помогне да сте сигурни, че лечението намалява броя на съсиреците в тялото ви.

Как работи тестът за D-димер?

Тестът за D-димер е кръвен тест. Обикновено се извършва от флеботомист или медицински асистент.

Медицинският специалист ще вземе малка проба кръв в епруветка. Медицински специалисти ще тестват кръвта в лаборатория, за да определят нивата на D-димер.

Има ли нещо необходимо за подготовка за изследването на D-dimer?

Тестът за D-димер е стандартен кръвен тест. Често можете да направите този тест в деня, в който Вашият лекар го нареди. Не е необходимо да правите нищо, за да се подготвите за теста.

Колко безопасен е този тест?

Тестът за D-димер обикновено е безопасен. Кръвните тестове обикновено не носят сериозни рискове или странични ефекти.

Обичайно е да изпитвате лек дискомфорт, като натъртване, леко кървене или болезненост на мястото на вземане на кръв, но това обикновено отшумява без проблем.

Какво означават резултатите от теста?

Вашите резултати ще покажат нивото на D-димер в кръвта ви.

Има няколко метода за измерване на D-димер и стандартните диапазони се различават в различните съоръжения.

Като цяло резултатите от теста в рамките на или под стандартния диапазон на тестовото заведение могат да означават, че нямате състояние на съсирване. Резултатите от теста над стандартния диапазон на тестовото съоръжение може да са признак за състояние на съсирване.

Резултатите от теста за D-димер не са достатъчни за диагностициране на състояние на съсирване.

Резултати, които са по-високи от стандартния диапазон на тестовото съоръжение, не винаги означават, че имате състояние на съсирване. Те също така не сочат към специфично състояние на съсирването. Те обаче могат да кажат на лекар, че допълнителните изследвания са най-добрата следваща стъпка.

Често задавани въпроси

Можете да научите повече за тестовете за D-димер, като разгледате отговорите на някои често задавани въпроси.

Какво причинява висок резултат от теста за D-димер?

Нарушение на съсирването може да доведе до висок резултат от теста за D-димер. Това обаче не е единствената възможност за високи резултати. Високите резултати могат да бъдат резултат и от:

  • скорошна операция
  • нараняване
  • инфекция
  • сърдечно заболяване
  • бременност
  • ревматоиден артрит

Нивата на D-димер понякога също са по-високи при възрастни хора. Това е една от многото причини, поради които допълнителните тестове са толкова важни. Високите резултати от теста за D-димер не винаги означават, че имате състояние на съсирване.

Какво е нормален диапазон на D-димер?

Различните лаборатории използват различни измервания за тестване на D-димер. Няма установен стандартен диапазон. Когато получите резултатите от теста си обратно, те ще включват стандартната стойност на конкретната лаборатория и можете да сравните резултатите си с тази стойност.

Може ли да се използва тест за D-димер за COVID-19?

един Проучване от 2021 г показаха, че хората с тежък COVID-19 имат високи нива на D-димер в кръвта си. Тестовете потвърдиха, че високите нива на D-димер при хора с COVID-19 са свързани с по-сложни от медицинска гледна точка случаи на COVID-19. Изследването на D-димер при приемане на хора в болница за COVID-19 може да помогне за предсказване на хода и тежестта на тяхното състояние. Това може да помогне на лекарите да определят най-подходящото лечение.

Тестът за D-димер може да помогне за диагностицирането на състоянията на кръвосъсирването. Лекарите извършват теста чрез просто вземане на кръв и това е чудесна първа стъпка в диагностичния процес.

По-високи от стандартните резултати могат да показват състояние на кръвосъсирването. Има обаче и други причини за високи нива на D-димер. Тестът за D-димер не е достатъчен сам по себе си, за да диагностицира каквото и да е състояние, но информацията, която предоставя, е ценна за лекарите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss