Какво представлява скалата за депресия на Хамилтън?

Инструменти като скалата за оценка на депресията на Хамилтън (HAM-D) дават представа за индивидуалните преживявания на депресия, особено за тежестта на симптомите.

Депресията засяга приблизително 280 милиона души по света. Може да засегне всеки на всяка възраст и се характеризира със симптоми като постоянно отчаяние, чувство на празнота и умора.

Депресията не изглежда еднакво от човек на човек. Например депресивният симптом на неоправдана вина при един човек може да не е същият като вашия. И двамата може да имате този симптом, но вашият може да е лек, докато този на другия е тежък.

Оценки като скалата за оценка на депресията на Хамилтън (HAM-D) помагат да се определи дали депресията е лека, умерена или тежка. Това прозрение може да се използва за насочване на вашия план за лечение.

Какво представлява скалата за депресия на Хамилтън?

Първата версия на HAM-D беше разработен през 1960 г от Макс Хамилтън. Оттогава той се превърна в най-широко използвания инструмент за оценка на клинични интервюта за определяне колко тежка е депресията на дадено лице.

Съществуват много различни версии на HAM-D. Оригиналът съдържа 17 области за оценка, но има по-късна версия, която съдържа 21 въпроса.

Допълнителните четири области се считат за необичайни и несвързани с тежестта на клиничната депресия. Те обаче бяха включени като средство за допълнителна представа.

Има и други модифицирани версии, вариращи от само шест оценки на основните характеристики до версии с повече от 30 различни области за оценяване.

Въпреки различните налични версии, 17-симптом HAM-D остава Най-често използвани.

Какво е включено в HAM-D?

HAM-D отбелязва специфични характеристики на депресията, включително:

 1. депресивно настроение
 2. чувство за вина
 3. самоубийство
 4. безсъние при заспиване

 5. безсъние през нощта
 6. безсъние сутрин
 7. работа и интереси
 8. психомоторно увреждане
 9. възбуда
 10. психологическа тревожност
 11. физически симптоми на тревожност
 12. стомашно-чревни симптоми (промяна на апетита)
 13. общи физически симптоми
 14. сексуални симптоми
 15. хипохондрия
 16. отслабване
 17. инсайт (осъзнаване на депресия)

Помощта е там

Ако вие или някой, когото познавате, е в криза и обмисля самоубийство или самонараняване, моля, потърсете подкрепа:

 • Обадете се на линията за самоубийства и кризи 988 на 988.
 • Изпратете съобщение HOME до кризисната текстова линия на 741741.
 • Не сте в Съединените щати? Намерете линия за помощ във вашата страна с Befrienders Worldwide.
 • Обадете се на 911 или на номера на местната служба за спешна помощ, ако се чувствате в безопасност.

Ако се обаждате от името на някой друг, останете с него, докато пристигне помощ. Можете да премахнете оръжия или вещества, които могат да причинят вреда, ако можете да го направите безопасно.

Ако не сте в едно домакинство, останете на телефона с тях, докато пристигне помощ.

Беше ли Ви полезно?

В допълнение към тези 17 области, оригиналният HAM-D разглежда следното:

 • дневна вариация (сутрешна спрямо вечерна тежест на симптомите)
 • деперсонализация и дереализация (откъсване от тялото)

 • параноя
 • обсесии и компулсии

Как се измерва депресията с HAM-D?

Всеки раздел на HAM-D има скала за оценка, някои вариращи от 0–4, а други вариращи от 0–2.

Въпреки че по-ниските числа са в съответствие с по-леките симптоми, начинът, по който се определят числата във всеки раздел, зависи от специфичните характеристики, присъстващи или отсъстващи по време на интервюто.

Под „депресивно настроение“ например се оценява как предавате чувства на безнадеждност, безполезност, тъга и безпомощност.

Получавате 1, ако сте съгласни, че изпитвате тези симптоми, когато бъдете разпитани, и получавате 2, ако ги посочите без подкана.

Невербалната комуникация, като пристъпите на плач, може да оправдае оценка 3 или 4. Ако съобщавате симптомите си както устно, така и чрез невербални знаци, пак вероятно ще получите 4.

Областите за оценка на HAM-D са проектирани да бъдат ръководени от специалист по психично здраве. Те изискват задълбочено разбиране на симптомите на депресия.

В края на оценката вашите индивидуални резултати от секции се събират:

 • Резултат 0–7: Без депресия
 • Резултат 812: Възможна депресия
 • Резултат 1317: Лека депресия
 • Резултат 1824: Умерена депресия
 • Резултат 2552: Тежка депресия

Кога се използва HAM-D?

HAM-D се използва след диагностициране на депресия.

Той помага на специалистите по психично здраве да определят тежестта на вашата депресия и може да се използва за създаване на индивидуални планове за лечение и проследяване на напредъка.

HAM-D се основава на доказателства, което означава, че научната литература го подкрепя като ефективен начин за измерване на депресията.

За каква възраст е скалата за депресия на Хамилтън?

HAM-D се счита за ефективен „през целия живот“, което означава, че може да се използва от хора от всички възрасти.

Тъй като симптомите на депресия могат да се появят по различен начин при децата обаче, често се използват специфични за младежта скали за оценка.

Скалата за оценка на детската депресия (CDRS), например, е адаптирана от оригиналния HAM-D. Той все още обхваща 17 области на симптомите, но е предназначен за деца на възраст 6-12 години.

Кой може да администрира скалата HAM-D?

HAM-D се администрира от клиницист, което означава, че интервюто се извършва от специалист по психично здраве.

Клиничните психолози, клиничните социални работници и лицензираните професионални съветници са примери за специалисти по психично здраве, които могат редовно да използват HAM-D. Въпреки това, в някои щати само лекари с докторска степен (т.е. клинични психолози) могат да имат право да провеждат тези интервюта.

Какво да направите, ако сте били диагностицирани с депресия

Лечението на депресията често включва медикаменти, психотерапия или комбинация. Освен това много хора се възползват от групи за подкрепа и обществени услуги.

Видът психотерапия, използвана за лечение на депресия, зависи от вашите индивидуални нужди. Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) е добре проучен, ефективен терапевтичен метод в много програми за лечение на депресия.

CBT ви помага да идентифицирате безполезни мисли и поведения и след това ви учи как да преструктурирате мисленето си в по-полезни модели.

Други често срещани психотерапии за депресия включват междуличностна терапия и поведенческа активираща терапия.

Ако симптомите ви значително увреждат и засягат ежедневието ви, или имате суицидна идея или мисли за самонараняване, лекарствата също могат да помогнат.

Може да Ви предпишат:

 • антидепресанти
 • антипсихотици
 • стабилизатори на настроението
 • лекарства против тревожност

Долен ред

HAM-D е оценка на тежестта на депресията, използвана от специалисти по психично здраве, за да ви помогне да насочите лечението си и да проследите напредъка.

Оценки като HAM-D са помощни инструменти, които помагат на вашия терапевт да разбере вашето уникално преживяване на депресия, което след това помага да се определи кои терапевтични подходи са най-добри.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss