Какво представлява психозата, свързана с деменция?

Деменцията е група състояния, които причиняват влошаване на когнитивното функциониране, което включва мислене, запомняне и решаване на проблеми. Най-честата форма на деменция е болестта на Алцхаймер.

Симптомите на деменция включват загуба на паметта, затруднено изразяване на мисли и обърканост или дезориентация. Някои хора с деменция понякога могат да станат агресивни и да имат проблеми с регулирането на емоциите си.

Психозата също може да бъде усложнение на деменцията. Психозата се отнася до психическото състояние, при което някой не е сигурен какво е реално или не. Може да включва параноични или налудни мисли, както и халюцинации.

Управлението и лечението на психоза, свързана с деменция, изисква разбиране, търпение и разнообразие от различни подходи. Ще разгледаме това, което изследователите знаят досега за това защо този симптом се появява при деменция и как може да бъде решен.

Колко често се среща психозата при деменция?

Приблизително 5,8 милиона души в Съединените щати са получили диагноза деменция. Изследователите смятат, че това число ще се удвои до 2060 г. Значителна част от хората с деменция вероятно ще изпитат психоза в някакъв момент.

Степента на психоза, свързана с деменция, зависи от няколко въпроса, като:

 • вид деменция
 • стадий или тежест на деменция
 • индивидуални рискови фактори, включително други здравословни състояния

Едно проучване от 2021 г. показва 20 до 70 процента от хората с деменция ще изпитат психоза като част от състоянието.

Друго проучване от 2020 г. предполага това 90 процента от хората с деменция имат някакъв вид поведенчески и психологически симптоми, включително психоза, възбуда, агресия и депресия.

Докато психозата може да възникне при всякакъв вид деменция, някои видове деменция имат по-висок процент. Те включват болестта на Алцхаймер, деменция с телце на Леви и деменция, свързана с болестта на Паркинсон.

Психозата може да стане по-вероятна, тъй като деменцията напредва и други симптоми стават по-тежки.

Въпреки това, при някои хора психозата може да бъде ранен симптом на деменция. Халюцинации може да възникне по време на ранен стадий на увреждане. Те дори могат да се развият преди всякакви други симптоми.

Знаци и симптоми

Симптомите на психоза често зависят от вида на деменцията, която човек има. Цялостното им здраве и усложняващите рискови фактори също могат да повлияят на развитието на симптомите. Накратко, преживяването на всеки човек ще бъде различно.

Симптомите на психоза, свързана с деменция, могат да включват:

 • халюцинации (визуални, слухови или обонятелни)
 • измамно мислене (фалшиви вярвания)

 • параноя (да си ирационално подозрителен)

 • възбуда или агресия
 • депресия

Например, човек с деменция може да халюцинира котка или куче, които всъщност не са в стаята. Те може да имат заблуда или параноя, че техният настойник краде пари или се опитва да им навреди, дори и да няма доказателства за това.

Причини

Не е ясно какво кара някои хора с деменция да развиват психоза, но не и други. Въпреки това са идентифицирани няколко потенциални причини.

При хора с болестта на Алцхаймер, атипичните отлагания в мозъка може да са свързани с психоза. Те могат да попречат на сигнализирането на мозъка. Хората с болестта на Алцхаймер са по-вероятно да изпитват заблуди.

Деменцията с телца на Леви е резултат от отлагания на плаки или „тела на Леви“ в мозъка. Те влияят на мозъчната система за химически съобщения. Визуалните халюцинации са често срещан симптом на психоза при хора с този тип деменция.

Деменцията, свързана с болестта на Паркинсон, може да бъде свързана с лекарства. Хората с болест на Паркинсон често приемат лекарства за повишаване на допамина за някои симптоми, включително скованост и проблеми при ходене. Въпреки това, някои от тези лекарства може да причини появата на симптоми на психоза.

Но при много хора психозата, свързана с деменция, е резултат от продължаващи промени в мозъка, много от които не могат да бъдат идентифицирани или спрени.

Управление

Няма стандартизирано лечение за психоза, свързана с деменция. Психозата е сложно явление, което няма просто лечение.

Вместо това лекарите могат да разчитат на болногледачи, за да помогнат на засегнатото лице с деменция да разбере какво изпитва. Някои стратегии могат да ограничат потенциалните тригери за психоза и да предотвратят излизането на стресови, емоционални ситуации извън контрол.

Тези стратегии могат да включват:

 • Регулиране на средата. Ако някой с деменция има повтарящи се симптоми на психоза, това може да помогне да се премахнат всички потенциални причини за тези преживявания.

  • Например, ако „видят“ други хора в стаята, след като са зърнали себе си в огледалото, покрийте отразяващи повърхности.
  • Ако тъмните, сенчести ъгли на къщата ги притесняват, използвайте светлини, за да осветите тези пространства.
  • Националният институт по стареене също предлага разчистване на домашната средакоето улеснява навигацията и етикетиране на елементи, за да помогне на хората с деменция да се чувстват по-сигурни.
 • Коригиране на вашия подход за грижа. Оспорването на нечии заблуди или халюцинации може да го накара да се ядоса, уплаши и дори да стане агресивен. Вместо да се опитват да кажат на някого, че нещо не е реално, полагащите грижи могат вместо това да се ангажират с близките си, като задават въпроси. Опитайте се да не повишавате тон и да не крещите.
 • Поддържане на активност. Да оставиш човек с деменция сам цял ден не е здравословно. Вместо това хората с деменция трябва да бъдат активен и ангажиран редовно. Планирайте разходки, накарайте близките да ги посещават или работете по прости задачи из къщата.

В по-напреднали случаи лекарите могат да предписват лекарства за психоза, свързана с деменция.

Медикаменти в момента се проучват и предписват извън етикета за психоза, свързана с деменция, включват, наред с другото:

 • агонисти на серотонин 5-НТ-рецептор
 • селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRIs)
 • атипични антипсихотици (брексипразол, луматеперон или пимавансерин)
 • антипсихотици от второ поколение (особено кветиапин)
 • литий
 • антиконвулсанти (габапентин)
 • канабиноиди (THC и CBDвещества, открити в растението канабис)

Антипсихотичният пимавансерин (наименование на марката Nuplazid) е одобрен от Агенцията по храните и лекарствата за лечение на психоза при болестта на Паркинсон.

Тези лекарства не са без странични ефекти. Някои лекарства крият риск от влошаване на симптомите на психоза или увеличаване на смъртността при тези с деменция.

Психоза срещу залез

Залезът се отнася до влошаване на симптомите на когнитивна и поведенческа деменция, което се случва по-късно през деня. Залезът не включва непременно симптоми на психоза, но може да бъде фактор.

Стратегиите за управление на залеза са подобни на тези за психоза, свързана с деменция.

Outlook

Психозата, свързана с деменция, може да бъде трудна за диагностициране. Симптомите могат да бъдат сбъркани с други здравословни състояния, като тревожност и депресия. Хората с деменция може да прикрият някои от симптомите си и да се колебаят да признаят, че виждат или чуват неща, които другите не са.

Докато психозата е често срещана при хора със състояния, свързани с паметта, има малко ефективни медицински лечения. Коригирането на начина на живот, грижите и някои лекарства могат да помогнат за управление на епизоди на психоза, свързана с деменция.

Разбирането, че много хора с деменция изпитват някои симптоми на психоза и научаването как да разпознават тези признаци, може да помогне на засегнатите хора и настойниците да се подготвят.

Той също така насърчава състраданието и разбирането, докато близките и медицинските специалисти подреждат въздействието на психозата и как тя взаимодейства с други симптоми на деменция.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss