Какво представлява процедурата за ендопротезиране на Keller?

Артропластиката на Keller е хирургична процедура за отстраняване на кост от мястото, където ставата на големия пръст на крака се среща с метатарзалната кост и замяната й с мека тъкан.

Тази процедура често се извършва, когато ставата на пръста ви е засегната от буниони или халукс ригидус (известен още като схванат палец на крака), което може да причини болка и подуване на пръста ви. Артропластиката на Keller може да помогне за облекчаване на дългосрочната болка в краката и да ви помогне да използвате крака си по-свободно.

Прочетете, за да научите кога се прави ендопротезиране на Keller, какви рискове и усложнения трябва да имате предвид и какви резултати можете реалистично да очаквате от процедурата.

Цел на артропластиката на Keller

Може да се препоръча артропластика на Keller, ако имате тежки форми на състояния, които причиняват болка или липса на движение в ставата в основата на пръста на крака, като например:

 • Hallux limitus: Ако имате халукс лимитус, ставата е подута и скована.
 • Hallux rigidus: Ако имате халукс ригидус, ставата е подута, болезнена и почти невъзможна за движение.
 • Халукс валгус: Това състояние е по-известно като бунион. Това се случва, когато палецът на крака ви се притисне към пръста на крака до него и ставата се огъне, което води до изпъкналост отстрани на ставата на палеца.

Артропластиката на Keller обикновено се прави, ако сте на възраст над 55 години. Не се препоръчва за по-млади хора, защото докато облекчава напрежението върху големия пръст на крака, причинява нов натиск върху други кости на стъпалото.

Ефективността на артропластиката на Keller

Проучване от 2020 г. разглежда резултатите от артропластиката на Keller, получена от 28 различни хора за период от 22 години. Проучването сравнява тази процедура с две други обичайни лечения за халукс ригидус: хейлектомия и артродеза.

Изследователите установяват, че артропластиката на Keller обикновено е по-успешна за спиране на дългосрочните ефекти на hallux rigidus, отколкото хейлектомията – но че цялостната перспектива е по-добра с артродеза.

Потенциални рискове и усложнения

Възможните рискове и усложнения от артропластиката на Keller включват:

 • болка
 • кървене
 • инфекции
 • белези
 • кръвни съсиреци (дълбока венозна тромбоза)
 • увреждане на нервите
 • трайна загуба на движение в пръста на крака
 • хронична болка в краката (синдром на комплексна регионална болка)
 • връщане на буниони, ако причината не е отстранена
 • скъсен пръст на крака от твърде много отстраняване на костите
 • структурни промени в пръста на крака, като пръста на крака, който стърчи неудобно (извит халукс)

Процедура за артропластика на Keller

Артропластиката на Keller обикновено се извършва в болница от хирург.

Обикновено можете да се приберете вкъщи същия ден като малка процедура. Но може да се наложи да останете 1 или 2 дни, ако операцията е обширна.

Преди процедурата

Следвайте всички инструкции, които хирургът ви дава, включително:

 • получаване на кръвни изследвания или образни тестове, като рентгенови лъчи
 • отказване от цигарите, ако пушите (това може да е трудно, но вашият лекар може да ви помогне да създадете план за спиране, който работи за вас)

 • спиране на лекарства за разреждане на кръвта, ако в момента приемате такива
 • гладуване до 12 часа преди операцията

Ако можете, отделете малко време от работа или други дейности, които изискват да се движите редовно.

Настройте жилищното си пространство така, че да не се налага да се движите много, за да изпълнявате основни задачи, като приготвяне на храна или използване на банята. Ако е възможно, помолете приятел или член на семейството да ви помогне, докато се възстановите.

Може също да помолите някой да ви закара до и от процедурата.

По време на процедурата

Ето как се извършва ендопротезирането на Keller:

 1. Приспивате с обща анестезия.
 2. Хирургът отваря малък разрез близо до ставата на палеца на крака.
 3. Те ще извадят част от костта ви близо до ставата.
 4. Те ще заменят костта с нова тъкан, за да създадат структура, подобна на ставите.
 5. Те ще вмъкнат щифт, за да предпазят ставата от прекалено много движение, докато зараства.
 6. Те ще затворят разреза с шевове или конци.

След процедурата

Ще бъдете отведени в стая за възстановяване и постепенно ще се събудите, докато анестезията изчезне. Вашият медицински екип ще следи жизнените ви показатели, като сърдечната честота и дишането, за да се увери, че не изпитвате значителни усложнения от операция или анестезия.

Вашият екип може също да почисти хирургическата зона, след което да я облече, за да я поддържа суха и чиста. След като жизнените ви показатели се стабилизират, хирургът ще ви посети отново и ще ви даде инструкции за следващите няколко седмици. Може да назначите някои следоперативни срещи, за да преоблечете хирургическата област и да проверите заздравяването си.

Възстановяване от артропластика на Keller

Веднага след процедурата ще носите хирургически обувки и вероятно ще трябва да използвате патерици за около 2 седмици. Следвайте инструкциите на хирурга за приемане на болкоуспокояващи през първите няколко дни.

Дръжте крака си повдигнат, за да предотвратите подуване на кръвта в областта. Опитайте със студен компрес, за да облекчите болката и подуването.

Не правете краката си няколко дни след операцията. Не поставяйте цялата си тежест върху крака си, докато хирургът не ви каже, че е добре да го направите.

Не се къпете, не вземайте душ или плувайте, докато превръзките на краката ви са поставени. Сменете превръзките, ако е необходимо.

Обикновено ще получите премахване на шевовете в рамките на 1 или 2 седмици. След това ще трябва да си направите рентгенова снимка около месец след процедурата, за да може хирургът да прецени как е заздравяла ставата ви. Ако зараства добре, хирургът може да премахне всички щифтове.

Хирургът вероятно ще препоръча определени видове обувки, които можете да носите, които няма да оказват натиск върху ставата. Може да се наложи да изчакате още 2 до 4 седмици, докато можете да носите обикновени обувки или да възобновите ежедневните си дейности.

Време за възстановяване при артропластика на Keller

Времето за възстановяване зависи от това колко обширна е процедурата и колко добре се грижите за крака си след процедурата.

Обикновено ще се възстановите напълно от артропластиката на Keller в рамките на 6 до 10 седмици след операцията.

Алтернативи на артропластиката на Keller

Артропластиката на Keller не винаги се препоръчва за болка и скованост на големия пръст на крака, особено ако е причинена от избор на начин на живот или ако сте под 55 години.

Ето някои алтернативи на артропластиката на Keller, които хирургът може да предложи:

 • носете различни обувки, за да намалите натиска върху големия пръст на крака си, когато ходите
 • облекчаване на болката в пръстите на краката с нестероидни противовъзпалителни средства
 • получаване на кортикостероидни инжекции за облекчаване на болка и подуване
 • хейлектомия за отстраняване на костни шипове
 • артродеза за сливане на костите на пръстите на краката и намаляване на болката, причинена от движение на ставите

За вкъщи

Артропластиката на Keller е обичайна и често успешна процедура за лечение на продължителна болка и скованост в големия пръст на крака. Прави се, когато болката не може да се лекува с лекарства за болка или промени в начина на живот.

Усложненията са редки. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако пръстът на крака ви не се подобри след операцията или ако забележите някакви симптоми на инфекции, като гъст секрет или силна болка.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss