Какво представлява кървенето, свързано с ендометриозата?

Ендометриалната тъкан, която расте извън матката, може да причини болка, тежко кървене и нередовен цикъл.

Ендометриалната тъкан естествено покрива вътрешността на матката. Вашето тяло отглежда нова маточна лигавица по време на всеки менструален цикъл, за да се подготви за потенциална бременност.

Ако не настъпи бременност, тялото ви отделя маточната лигавица по време на менструация. Тази тъкан излиза от тялото заедно с кръвта и отделянето.

В случай на ендометриоза, тъканта все още кърви, но тъй като тъканта расте извън матката, тя не може да излезе от тялото.

Ендометриоза, зацапване и менструация

Ендометриозата може да повлияе на продължителността и тежестта на общия ви менструален цикъл. Може да получите кървене между менструациите, тежко менструално кървене или нередовен цикъл.

Симптомите на ендометриозата могат да се влошат преди и по време на менструация. Болката по време на менструацията (дисменорея) може да варира от лека до непоносима.

По време на менструация върху матката се образува лигавица, в която се помещава оплодената яйцеклетка. Когато няма имплантирана оплодена яйцеклетка, околната среда започва да се разгражда и излиза от тялото – започва вашият менструален цикъл.

Ендометриалната тъкан, която расте извън матката, все още се разпада, но няма вагиналния канал като изход. Това причинява нередовно кървене на други места в тялото.

Ендометриоза и кървава урина или изпражнения

Неблагоприятната тъкан, растяща извън матката, може да създаде натрупване на болезнени кисти и белези в новото си местообитание.

Тази тъкан от белег може да расте и да се прикрепи към околните органи, включително:

 • червата
 • пикочен мехур
 • яйчниците
 • фалопиевите тръби

Когато тази тъкан кърви, това може да причини възпаление, запушване на червата и кръв в изпражненията или урината.

Възможности за лечение

Първата стъпка към намирането на облекчение е да получите правилна диагноза, ако все още нямате такава. Вашият клиницист може първо да препоръча неинвазивно лечение, за да види дали симптомите ви се подобряват.

Противозачатъчните хапчета и други хормонални лекарства, например, могат да помогнат за потискане на менструалния ви цикъл и намаляване на зацапването или нередовното кървене.

Противовъзпалителните лекарства без рецепта (OTC) могат да помогнат за облекчаване на болката от ендометриоза. Това включва ибупрофен (Advil) и напроксен (Aleve). При по-силна болка може да се използва лекарство с рецепта.

В някои случаи може да се наложи операция за поставяне на окончателна диагноза ендометриоза. Хирургията може също да се използва за отстраняване на ендометриална тъкан, което потенциално предлага краткосрочно или дългосрочно облекчаване на симптомите.

Обичайните хирургични процедури за ендометриоза включват:

Хистероскопия

Хистероскопът е тънка тръба със светлина и камера, която се вкарва във вагината ви, за да влезе в матката. Този инструмент изпраща изображения до близкия компютърен екран, като картографира всякакви лезии или кисти. Вашият клиницист може да препоръча хистероскопия, за да помогне за оценка на необичайното кървене и, ако е необходимо, за отстраняване на полипи.

Лапароскопия

Лапароскопът е тънка тръба със светлина и камера, която се вкарва в малки разрези в корема ви. Обхватът изследва коремната и тазовата кухина за по-малки лезии и кисти.

Тази процедура се счита за златен стандарт за диагностика на ендометриоза. Обхватът може да се използва за получаване на тъканна проба, която ще бъде изпратена на специалист за потвърждаване на диагнозата. Инструментът може също така да премахва тумори и да отрязва белези.

Хистеректомия

Ако не се притеснявате да забременеете в бъдеще, вашият клиницист може да предложи хистеректомия.

Премахването на матката и околната ендометриална тъкан може да помогне за контролиране на ендометриозата и нейните симптоми. Вашият клиницист може да остави яйчниците ви непокътнати, ако е възможно, за да избегне отключването на менопаузата.

Ако все пак желаете да забременеете в бъдеще, вашият клиницист може да премахне яйчниците ви, но да остави матката ви, за да поддържа ин витро оплождане.

Често задавани въпроси

Колко дълго продължава кървенето от ендометриоза?

Когато е налице ендометриоза, менструацията може да продължи по-дълго от средно 4-7 дни.

От друга страна, ендометриозата може да доведе до скъсяване на общия ви менструален цикъл, което означава, че менструацията ще настъпи по-рано от веднъж на всеки 28 дни.

Всяко тяло е различно и симптомите могат да варират от човек на човек, месец на месец.

Къде отиват кръвта и тъканта на ендометриозата?

Тъй като лигавицата се отделя и кърви на места, където не трябва да присъства, тя може да причини болка и възпаление, когато влезе в контакт с други околни органи.

С течение на времето тази тъкан започва да се натрупва, причинявайки доброкачествени кисти и белези.

Ендометриалната тъкан може също да пътува през кръвта и лимфната система, така че може да се намери на места като коляното или палеца.

Може ли ендометриозата да причини кървене след менопаузата?

Естрогенът се счита за един от катализатори на ендометриозата. Вашите нива на естроген естествено намаляват след менопаузата, намалявайки риска от развитие на състоянието или изпитване на неговите симптоми.

Въпреки че ендометриоза след менопаузата е рядкостне е невъзможно.

Кога да се консултирате с лекар или друг медицински специалист

Ако подозирате, че имате ендометриоза, но нямате официална диагноза, уговорете си среща с лекар или друг медицински специалист, за да обсъдите вашите притеснения.

Те може да ви помолят да водите регистър на всички симптоми, които изпитвате, къде се намирате в менструалния си цикъл, когато се появят симптоми, и друга информация, която може да бъде полезна за диагностика.

Симптомите на ендометриозата могат да варират от несъществуващи до тежки. Когато се появят симптоми, те могат да включват:

 • болка в долната част на гърба, корема или таза
 • болезнено уриниране или изхождане
 • болка по време на проникващ секс
 • зацапване или кървене между менструалните периоди
 • кървене през превръзки или тампони по време на менструация

 • кръв в урината или изпражненията
 • запек или диария

 • затруднено забременяване

Симптомите могат да бъдат случайни, постоянни или дори циклични. Цикличните симптоми обикновено се влошават преди и по време на менструация и се подобряват след края на менструацията.

Ако вече имате диагноза ендометриоза и забележите нетипично кървене или други необичайни симптоми, трябва също да си уговорите среща с лекар или друг медицински специалист.

Те може да искат да проведат тазов преглед или други диагностични тестове, за да разберат по-добре промяната в симптомите и да изключат други основни причини. Вашият клиницист може също да коригира плана ви за лечение, за да управлява по-добре настоящите ви симптоми.

Долния ред

Ендометриозата може да причини тежко менструално кървене, зацапване между менструациите и болка в таза. Има няколко възможности за лечение, които да помогнат за справяне с кървенето и други симптоми на ендометриоза.


Каташа Гордън е сексуален педагог от Спенсър, Оклахома. Тя е собственик и основател на Expression Over Repression, компания, изградена около сексуалното изразяване и знания. Обикновено можете да я намерите да създава материали за сексуално образование или да създава някакъв извратен хардуер в нов комплект пирони за ковчег. Тя се радва на сом (с опашка), градинарство, хранене от чинията на съпруга си и Бионсе. Следвайте я навсякъде.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss