Какво представлява депресията на мама, която остава вкъщи?

Депресията на майката, която си остава вкъщи (SAHM) може да не е официална диагноза, но е често срещано преживяване за майки, които се отказват от работа, за да поемат тежестта на управлението на дома и грижите за децата.

Отглеждането на деца не е лесно. Това е труд на любов, който изисква време, внимание, енергия и търпение – дори когато чувствате, че нямате какво повече да дадете.

Поради изискванията на родителството и разходите за грижи за деца, много двойки избират един човек да остане у дома и да се грижи за децата, къщата и ежедневните задължения. Въпреки че татковците също поемат ролята на оставащите вкъщи, тази позиция е заета до голяма степен от майките.

Според доклада „Състоянието на майките и татковците в Америка“ от 2022 г. 28% от майките остават вкъщи на пълен работен ден в сравнение със 7% от татковците.

Да се ​​чувствате отпаднали от време на време е нормално като SAHM. Ако обаче мислите ви са постоянно отчайващи или чувствате, че сте изгубили целта си и че нищо няма значение, може да живеете с депресия на майка си, която стои вкъщи.

Какво представлява депресията на майката, която остава вкъщи?

Депресията на майката, която си остава вкъщи, не е официална диагноза.

Това е термин, използван за описание на споделеното преживяване на депресивно разстройство, като голямо депресивно разстройство (MDD), сред SAHM, които често се сблъскват с подобни обстоятелства, свързани с родителството у дома.

Симптоми на депресия на майката, която си стои вкъщи

Докато различни депресивни разстройства могат да лежат в основата на депресията SAHM, те споделят основни симптоми като постоянно лошо настроение и загуба на енергия.

Как обаче симптомите на депресия се превеждат във вашето преживяване като SAHM, е уникално за вас.

Например, чувството за безполезност е симптом на MDD и част от диагностичните критерии за разстройството. Като SAHM чувството за безполезност може да се появи като чувство за неадекватност като родител, доставчик и партньор.

Други симптоми на депресивни разстройства включват:

 • чувство на тъга, празност или безнадеждност през по-голямата част от деня, почти всеки ден
 • загуба на интерес или удоволствие от почти всички дейности
 • промени в теглото
 • нарушения на съня
 • безпокойство или забавени двигателни функции
 • силна умора или загуба на енергия почти всеки ден
 • чувство за безполезност или неуместна вина
 • лоша концентрация
 • нерешителност
 • идея за самоубийство
 • нестабилност на настроението

Симптомите на депресия може да звучат като типично родителство. Въпреки че е вярно, че всички родители могат да преминат през периоди на умора, лошо настроение и раздразнителност, тези епизоди отминават.

Когато депресивните чувства не изчезват и нарушават важни области от ежедневната ви дейност, може да живеете с депресивно разстройство.

Често срещана ли е депресията при майките, които си стоят вкъщи?

Мащабните данни, по-специално за депресията сред SAHM, са ограничени.

Според едно от най-новите проучвания, което сравнява 200 работещи майки с 200 SAHM, неработещите майки са били 2,43 пъти по-склонни да живеят с депресия в сравнение с работещите майки.

Настоящите констатации потвърждават тези, отбелязани в проучване от 2011 г., което следва данни за 10-годишен период от повече от 1300 майки. Изследователите по това време също отбелязват, че работещите майки – дори тези на непълно работно време – са имали по-малко депресивни симптоми в сравнение със SAHM.

Въпреки че липсват данни за SAHM депресия, депресията сред жените е добре проучена. Жените са 2-3 пъти по-склонни от мъжете да изпитат депресия, а да бъдеш SAHM майка може да добави уникални предизвикателства.

Какво причинява депресията на майката, която си стои вкъщи?

Няма единствена причина за депресия, но ситуации на изолация, неравенство във взаимоотношенията и загубено чувство за цел или идентичност могат да играят роля за SAHM.

Д-р Сабрина Романоф, психолог и професор в университета Йешива, Ню Йорк, обяснява, че често има усещане за дисбаланс в родителските отношения, което допринася за SHAM депресията.

С други думи, много работещи партньори не разбират защо задачите у дома се натрупват по-бързо, отколкото SAHM може да изпълни, защото те са „вкъщи цял ден“, когато техните партньори са „заети на работа“.

„Родителите, които си остават вкъщи, също нямат опция за „часовник“, тъй като те почти винаги са на работа“, казва Романоф.

Естествено е, когато сте родител 24/7, да загубите връзка с другите дейности в живота, които ви харесват. Без време може да почувствате, че самоличността ви е свързана с децата ви или че нямате друга цел.

Д-р Елизабет Кембъл, психолог и лицензиран брачен и семеен терапевт от Спокейн, Вашингтон, добавя: „Финансовото напрежение и зависимостта от партньора могат да създадат чувство на безсилие и ниско самочувствие. Липсата на външно валидиране и признание за техните усилия също може да повлияе на самооценката.“

Съвети за справяне с депресията на майката, която си остава вкъщи

Като майка, грижата за себе си понякога е най-добрият начин да се грижите за хората около вас.

Прекъснете изолацията

Кембъл предлага активно търсене на социално взаимодействие за борба с чувството на самота. Можете да намерите начини да включите и децата си.

„Насрочете редовни излети или срещи с други майки и техните деца“, казва тя. „Включването в смислени разговори и свързването с другите може да помогне за облекчаване на депресивните симптоми и да осигури чувство за принадлежност.“

Отделете време за грижа за себе си

Грижата за себе си не трябва да губи време. Можете да отделите време за себе си през деня, дори когато се справяте със задълженията.

Грижата за себе си може да означава отделяне на 5 минути всяка сутрин, за да се насладите на рутинната си грижа за кожата. Това може да означава да четете любимия си роман в кухнята, докато вечерята се готви на печката. 10-те минути преди лягане могат да бъдат време за глезене или релаксация.

Дори малки моменти на грижа за себе си през целия ден могат да добавят.

Преоткрийте своята идентичност

Романоф препоръчва да работите, за да се идентифицирате като нещо повече от майка.

Тя казва да положите усилия да продължите да практикувате и да живеете в другите аспекти на вашата идентичност, като организирате момичешка вечер, опитвате се да работите на свободна практика или дори да четете за индустрията, в която сте работили преди.

Как да подкрепим майка, която си стои вкъщи и живее с депресия

Подкрепата е важен аспект от подпомагането на SAHM, живеещ с депресия. Ако сте член на семейството и се чудите какво можете да направите, Кембъл и Романоф предлагат:

 • редовно изразяване и показване на признателност за това, което SAHM прави
 • извършване на малки актове на доброта, като носене на вечеря вкъщи
 • вземам децата, за да отделя на мама малко време за мен
 • фокусиране върху емпатията и разбирането
 • да научите повече за това какво означава да живееш с депресия
 • споделяне на грижите за децата и домашните задължения, когато е възможно
 • насърчаване и подкрепа на професионално психично-здравно лечение

Възможности за лечение на депресия

Депресивните разстройства се лекуват с психотерапия и лекарства.

Антидепресантите, стабилизаторите на настроението и лекарствата против тревожност могат да помогнат за подобряване на вашите симптоми, докато терапията работи за откриване и разрешаване на основните предизвикателства.

Няма универсален подход. Може да успеете да управлявате депресията само с терапия или може да се наложи да опитате няколко антидепресанта или стабилизатори на настроението, преди да намерите облекчение на симптомите.

Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) е един от най-разпространените подходи в психотерапията на депресията. Той работи, като ви помага да разпознаете безполезни мисловни модели и след това ви учи как да ги преструктурирате.

За вкъщи

Депресията на майката, която си остава вкъщи, не е формална диагноза, но е истинско, споделено преживяване между много майки.

Естествената изолация на стоенето вкъщи, придружена от дисбаланси във взаимоотношенията, финансово неравенство и загубено чувство за идентичност, може естествено да направи SAHM склонен към депресия.

Отделянето на време за грижа за себе си, ангажирането в социални взаимодействия и поддържането на нещата, които ви правят, вие, са начини да помогнете да защитите психическото си благополучие като SAHM.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss