Какво представлява белодробният оток на голяма надморска височина (HAPE)?

Височинният белодробен оток (HAPE) е сериозно белодробно заболяване, което може да се развие, когато сте на голяма надморска височина.

Белодробен оток е, когато течността се натрупва в белите дробове. В случая на HAPE, по-ниският прием на кислород на голяма надморска височина води до стесняване на кръвоносните ви съдове, което води до това натрупване на течности.

HAPE е един от трите вида височинна болест. Другите две са остра планинска болест (AMS), най-честата форма, и височинен мозъчен оток (HACE).

При AMS симптоми като гадене, умора и главоболие отзвучават в рамките на 12 до 48 часа, след като тялото ви се адаптира към по-голямата надморска височина. При HAPE симптомите започват до 5 дни след като сте достигнали голяма надморска височина и може да отнеме 2 до 3 дни, за да се възстановите напълно.

Когато се отправяте на голяма надморска височина с развлекателни цели, като каране на ски, планинско катерене или туризъм, е важно да разберете потенциалните рискове за здравето.

Ето какво трябва да знаете за HAPE, включително кои симптоми да търсите и кога трябва да потърсите медицинска помощ.

Какво причинява белодробен оток на голяма надморска височина?

HAPE се развива поради излагане на ниски нива на кислород на голяма надморска височина. Факторите на околната среда, като студен въздух, могат да влошат симптомите ви, като причинят повишен стрес върху белите дробове.

Вашият риск от височинна болест може да е най-голям по-горе 8000 фута (около 2500 метра). Рискът е особено висок, ако се изкачвате твърде бързо и не давате време на тялото ви да се аклиматизира бавно.

Въпреки че е рядкост да изпитате HAPE на височини, по-ниски от тази, все пак е възможно, особено ако имате история на HAPE.

Други рискови фактори включват:

 • използване на лекарства за сън
 • консумация на твърде много сол
 • имате основни здравословни проблеми, които засягат притока на кръв към белите дробове

Освен това, докато AMS е по-често при възрастни над 50-годишна възраст, HAPE възниква по-често при деца и млади възрастни, независимо от нивото на фитнес.

Въпреки че връзката между възрастта и HAPE не е ясна, тя може да се дължи на видовете включени дейности.

HAPE срещу HACE

Както HAPE, така и HACE са видове височинни заболявания.

HACE е рядка прогресия на AMS. HAPE може да се появи със или без симптоми на AMS, като главоболие, умора и летаргия.

Но за разлика от HACE, HAPE причинява различни затруднения в дишането, включително задух, докато си почивате. HAPE също е по-бързо фатален от HACE, въпреки че и двете състояния могат да бъдат смъртоносни.

HAPE засяга белите дробове, докато HACE засяга мозъка ви. По този начин HACE може също да причини определени симптоми, които не се наблюдават при HAPE, като халюцинации, загуба на координация и объркване.

До 14% от хората с HAPE също имат HACE едновременно.

Какви са симптомите на белодробен оток на голяма надморска височина?

Някои описват симптомите на AMS като подобни на махмурлук, свързан с алкохол. Но ключов признак на HAPE е задухът.

В началото може да забележите затруднения в дишането по време на усилие, като ходене и туризъм. Тъй като симптомите се влошават, може да започнете да се чувствате задъхани дори когато сте в покой.

Симптомите на HAPE обикновено се появяват в рамките на няколко дни след вашето изкачване.

Допълнителни симптоми на HAPE могат да включват:

 • обща слабост
 • упорита кашлица
 • изкашляне на бяла или розова храчка (пенлива течност)
 • стягане в гърдите
 • синкав оттенък на устните или кожата ви

Кога да потърсим помощ

HAPE изисква незабавни действия и медицинска помощ. Ако почувствате симптоми, започнете да слизате веднага, с помощта на други, ако има такава.

Медицинските съоръжения може да не са налични веднага. Все пак се обадете на първа помощ, като парамедици или ски патрул. Те могат да ви помогнат да се движите и да осигурят спешна помощ.

Отидете незабавно до най-близката болница, която е в състояние да осигури кислородна терапия и разполага с професионалисти, способни да се грижат за HAPE. Дори ако симптомите ви започнат да се подобряват, все пак трябва да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро.

Какво е лечението на белодробен оток на голяма надморска височина?

Ако подозирате HAPE, трябва да слезете незабавно. В идеалния случай би било най-добре да направите това с помощта на други, като например медицински персонал. Повишеното усилие може да влоши вашите симптоми.

Друга възможност за лечение е допълнителен кислород, особено ако имате достъп до медицинско заведение на голяма надморска височина наблизо. Преносимият кислород също може да е необходим, ако не можете да направите незабавно спускане.

Лекарят може също да предпише нифедипин, антихипертензивно лекарство. Нифедипин може да лекува HAPE чрез облекчаване на стягането в гърдите и увеличаване на способността ви да дишате по-добре.

Лекарят може да предпише това перорално лекарство в дози от 30 mg на всеки 12 часа (с удължено освобождаване) или в дози от 20 mg на всеки 8 часа.

След като слезете безопасно, ще трябва да потърсите допълнително лечение за HAPE в най-близката болница.

Как мога да предотвратя белодробен оток при голяма надморска височина?

Ключът към предотвратяването на HAPE е аклиматизацията. Най-добре е да дадете възможност на тялото си да свикне с новата надморска височина.

Може да се изкушите да стигнете бързо до целта си. Но постепенното изкачване е най-сигурният начин за предотвратяване на височинни заболявания като HAPE. Проучване показа, че ако ви отнеме само 1 или 2 дни, за да се изкачите до 4500 метра (около 14 750 фута), имате 30 пъти по-голяма вероятност да развиете HAPE, отколкото ако ви отнеме 4 дни.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) предлагат следните съвети за бавно и безопасно изкачване:

 • Избягвайте да надвишавате 9000 фута (2750 метра) за 1 ден. Вашето ниво на сън през първия ден трябва да е по-ниско от това ниво.
 • След като сте над 9000 фута, изкачвайте не повече от 1600 фута (500 метра) на ден.
 • Над 9000 фута, имайте почивен ден за всеки допълнителни 3300 фута (1000 метра).
 • Помислете за почивен ден на всеки 3 до 4 дни за по-дълги пътувания.

Експертите също така препоръчват да имате предишен опит на висока надморска височина в рамките на 30 дни след вашето пътуване.

Също така трябва да избягвате алкохола или тежките натоварвания през първите 2 дни от пътуването.

Може да обмислите да говорите с лекар относно приемането на превантивни лекарства. Опциите включват:

 • нифедипин
 • PDE инхибитори, като силденафил (Виагра) или тадалафил (Cialis)
 • салметерол, бронходилататор

Имайте предвид, че тези лекарства може да причини леки странични ефекти, като ниско кръвно налягане, замаяност и главоболие.

Как се диагностицира белодробен оток на голяма надморска височина?

Всеки от следните симптоми трябва да се счита за възможен HAPE. Клиницистът би помислил две или повече от тези симптоми като окончателни за HAPE, ако няма друго обяснение:

 • стягане или болка в гърдите
 • кашлица
 • задух по време на почивка
 • намалена толерантност към упражнения

За да потвърди възможна диагноза HAPE, клиницистът ще потърси две или повече от следните:

 • синкава или сивкава кожа или устни
 • пращене или хрипове в белите дробове
 • ускорен сърдечен ритъм
 • бързо дишане

Някои симптоми могат да имитират тези на други белодробни проблеми, като пневмония или белодробна емболия. Може да се наложи лекар да назначи или да извърши тестове, за да изключи други състояния.

Рентгенова снимка на гръдния кош, ако има такава, може да помогне за потвърждаване на HAPE. Лекарят може също да назначи ултразвук за търсене на белодробен оток и ЕКГ и ехокардиограма за търсене на други потенциални причини за белодробен оток освен HAPE.

Медицинските съоръжения не винаги са налични на голяма надморска височина. Въз основа на вашите симптоми може да се наложи да вземете решение, преди да получите клинична диагноза.

Ако изпитате намалена толерантност към упражнения и имате проблеми с дишането, трябва незабавно да слезете.

Често задавани въпроси

На каква надморска височина трябва да започна да се тревожа за белодробен оток на голяма надморска височина?

Според CDC височинната болест може да се развие на надморска височина над 8000 фута (2500 метра). Дори по-висока честота на HAPE се отбелязва при скиори и катерачи, които са се изкачили над 14 000 фута (4 250 метра).

Но е възможно да изпитате HAPE на по-ниски височини от тези. Ако не позволите подходяща аклиматизация преди вашата дейност или имате история на HAPE, имате по-висок риск от развитие на височинна болест.

Колко дълго продължават симптомите на белодробен оток на голяма надморска височина?

Симптомите на HAPE трябва да изчезнат, след като направите незабавно спускане или получите достъп до други лечения, като например допълнителен кислород. Но може да не постигнете пълно клинично възстановяване още няколко дни.

Дори ако се чувствате по-добре след възстановяване от симптомите на HAPE, трябва да потърсите преглед в болница веднага след спускането.

Има ли дългосрочни ефекти от белодробен оток на голяма надморска височина?

Докато възстановяването от HAPE е възможно, продължителното излагане на голяма надморска височина може да причини трайни промени в белодробните ви съдове. Това може да причини дългосрочна белодробна хипертония.

Ако обичате дейности като каране на ски или катерене, трябва да знаете, че вероятността от повторна поява на HAPE е много голяма. Честотата на рецидивите е около 60%.

Мога ли да получа белодробен оток на голяма надморска височина, когато летя?

HAPE е най-често срещан сред туристи, катерачи и скиори. Докато самолетите летят на много голяма надморска височина, кабините на търговските полети обикновено са под налягане. Това означава, че тялото ви не изпитва ефектите от висока надморска височина, които причиняват HAPE.

Въпреки че е малко вероятно да развиете HAPE, докато летите, пътуването със самолет може да се влоши симптоми на съществуваща белодробна хипертония.

Фатален ли е белодробният оток на голяма надморска височина?

Да, HAPE може да бъде фатален. HAPE има a 50% процент на смъртност при тези, които не слизат незабавно от висока надморска височина или не търсят лечение.

Времето е от съществено значение, тъй като смъртта може да настъпи в часове до дни.

HAPE е сериозно заболяване на белите дробове, което се развива поради липса на кислород при преместване на изключително голяма надморска височина.

Някои хора може да са изложени на по-голям риск поради основни здравословни проблеми. Все пак е важно всички да са наясно със симптомите на HAPE, независимо от възрастта или нивото на фитнес.

Трябва незабавно да потърсите лечение за предполагаем HAPE, за да предотвратите смъртта.

Освен познаването на симптомите на HAPE, това помага да се планира предварително. Като се има предвид тежестта и честотата на HAPE, дори при млади и преди това здрави хора, всяка експедиция на голяма надморска височина трябва да включва следното в своя план:

 • Отделете време в графика си, за да се адаптирате постепенно към по-високи височини по време на пътуването си и определете редовни почивни дни.
 • Знайте как и къде да слезете в случай на поява на симптоми.
 • Знайте къде да получите достъп до медицинска помощ възможно най-бързо.

Може също да помислите да говорите с лекар относно лекарства, които могат да помогнат за предотвратяване на HAPE по време на вашето изкачване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss