Какво представляват халюцинациите на Алцхаймер?

Халюцинациите са доста често срещан симптом в напредналите стадии на болестта на Алцхаймер.

Болестта на Алцхаймер е прогресивно невродегенеративно разстройство, което засяга паметта, мисленето, поведението и в крайна сметка способността на човек да извършва ежедневни дейности.

относно една трета от хората с Алцхаймер, особено тези в тежките стадии, изпитват психоза, свързана с деменция. Това често включва халюцинации, които могат да бъдат тревожни както за лицето, което ги изпитва, така и за хората, които се грижат за тях.

Какво представляват халюцинациите на Алцхаймер?

Халюцинациите на Алцхаймер са фалшиви възприятия или сетивни преживявания, които се появяват при хора с болестта на Алцхаймер. Въпреки че са относително необичайни в ранния стадий на заболяването, халюцинациите стават по-вероятни с напредването на заболяването.

като цяло, изследвания предполага, че около 30% от хората с Алцхаймер имат психоза, свързана с деменция (халюцинации, заблуди).

Какви са халюцинациите на Алцхаймер?

Зрителните халюцинации са най-често срещаният тип халюцинации при болестта на Алцхаймер. Те често се появяват при възбуда или други промени в настроението.

Симптомите могат да включват следното:

 • Виждане или взаимодействие с хора, животни или предмети, които не са там: Това е отличителният симптом на зрителните халюцинации при Алцхаймер. Например, човек с Алцхаймер може да съобщи, че е видял починалия си съпруг да стои на вратата или да опише несъществуваща маса или лампа.
 • Неправилно тълкуване на визуални стимули: Човек с Алцхаймер може да сбърка яке на стола с куче или може погрешно да тълкува отраженията в огледала или прозорци като някой друг.
 • Изразяване на объркване или страдание: Индивидите могат да бъдат объркани, възбудени или разстроени от халюцинациите, тъй като може да не са в състояние да направят разлика между това, което е реално и това, което не е.
 • Промени в поведението или настроението: Халюцинациите при болестта на Алцхаймер могат също да бъдат придружени от промени в поведението или настроението, като повишена тревожност, страх или раздразнение.
 • Възможни коморбидни заблуди: В проучване от 1227 души с вероятна болест на Алцхаймер, повече от една трета от тези със зрителни халюцинации също са изпитвали заблуди (фалшиви вярвания въпреки неоспоримите доказателства).

Какво причинява халюцинации при Алцхаймер?

Точната причина за халюцинациите при болестта на Алцхаймер не е напълно изяснена. Но те вероятно са предизвикани от основните промени, настъпващи в мозъка, докато болестта прогресира.

Тези може включват:

 • Увреждане на мозъчни клетки: С напредването на болестта на Алцхаймер има широко разпространено увреждане на мозъчните клетки, включително нервните клетки и техните връзки. Това може да наруши редовната обработка на сензорната информация, което води до погрешно тълкуване на сензорните стимули и в резултат на халюцинации.
 • Когнитивен спад: Когнитивен спад, включително дефицити в паметта, вниманието и възприятието, може да наруши способността на индивида да интерпретира точно и да осмисля заобикалящата ги среда. Това когнитивно увреждане може да допринесе за развитието на халюцинации.
 • Невротрансмитерни дисбаланси: Натрупването на анормални протеини в мозъка може да наруши функционирането на нервните клетки и невротрансмитери, като ацетилхолин, серотонин и допамин. Тези промени могат да допринесат за развитието на халюцинации.
 • Съвместно съществуващи условия: Хората с болестта на Алцхаймер може да имат и други здравословни състояния, като деменция с телца на Леви или болест на Паркинсон, които са свързани с по-висок риск от халюцинации.

На какъв етап от болестта на Алцхаймер се появяват халюцинации?

Халюцинациите могат да се появят на всеки етап от болестта на Алцхаймер, но изследвания предполага, че те стават по-чести, когато деменцията става по-тежка.

 • Ранен стадий (лек): Халюцинациите са по-редки в ранния стадий на заболяването.
 • Среден стадий (умерен): В умерения стадий хората могат да имат нарастващи затруднения с паметта, комуникацията и ежедневните дейности. Визуалните халюцинации могат да станат по-чести през този етап.
 • Късен стадий (тежък): В този стадий на болестта на Алцхаймер хората често имат тежко когнитивно увреждане и се нуждаят от пълна помощ при ежедневните дейности. Халюцинациите могат да бъдат по-тежки и да включват множество сетива, като например чуване на гласове или миризма на миризми, които не са реални.

Как да реагираме на халюцинациите на Алцхаймер

Подкрепата на любим човек с халюцинации на Алцхаймер може да бъде предизвикателство, но има няколко стратегии, които могат да помогнат. Ето няколко съвета за предоставяне на поддръжка:

 • Останете спокойни и успокояващи: Важно е да останете спокойни и хладнокръвни, когато любимият ви човек изпитва халюцинации. Можете да кажете: „Разбирам, че виждате нещо, но аз съм тук, за да ви помогна.“
 • Пренасочване и разсейване: По време на тревожна халюцинация опитайте да пренасочите вниманието на любимия човек към друга тема или дейност, като слушане на успокояваща музика или разходка.
 • Осигурете комфорт и приятелство: Участвайте в успокояващи дейности, като държане за ръце или използване на утешителни думи, за да помогнете на любимия човек да се почувства подкрепен и сигурен.
 • Създайте безопасна среда: Поддържайте околността добре осветена и минимизирайте сензорните тригери, като силни шумове или ярки светлини, които могат да допринесат за халюцинации.

Как да разберете дали някой халюцинира

Ето някои признаци, че вашият любим човек може да изпитва халюцинации:

 • Взаимодействие с несъществуващи хора или предмети: Внимавайте за необичайно поведение, като например общуване или говорене на любим човек с хора, животни или предмети, които не са там.
 • Изразяване на страх или възбуда: Ако човек с Алцхаймер проявява признаци на изключителен дистрес и не може да обясни защо, това може да е свързано с халюцинации.
 • Неправилно тълкуване на обкръжението: Хората с Алцхаймер могат да възприемат предмети, хора или места по начин, който не е в съответствие с реалността. Например, те могат да объркат закачалката за човек или да възприемат пода като покрит с вода.

Лечение на халюцинации на Алцхаймер

Лечението на халюцинациите на Алцхаймер обикновено зависи от основната причина и тежестта на халюцинациите, както и от цялостното здраве и медицинската история на лицето с болестта на Алцхаймер.

Лечението на халюцинациите на Алцхаймер може да включва следното:

 • Нефармакологични интервенции: Нелекарствените интервенции обикновено са първата линия на лечение на халюцинациите на Алцхаймер. Те могат да включват създаване на спокойна и безопасна среда, минимизиране на сензорните задействания и осигуряване на увереност.
 • Лечение на основните медицински състояния: Важно е да се обърне внимание на всички основни заболявания, като инфекции, метаболитен дисбаланс или други здравословни проблеми, тъй като те също могат да предизвикат халюцинации.
 • Лекарства: В тежки случаи могат да се предписват антипсихотични лекарства в ограничени дози, за да помогнат за справяне с халюцинациите, като например при Нуплазид (пимавансерин). някои изследвания показа, че ефективността на антипсихотиците може да бъде превъзхождана от неблагоприятни странични ефекти, включително допълнителен когнитивен спад или екстрапирамидни симптоми.

Долен ред

Халюцинациите обикновено се появяват към по-късните етапи на Алцхаймер, но това не винаги е така. Визуалните халюцинации са най-често срещаните и може да изглеждат така, сякаш вашият любим човек взаимодейства с човек или предмет, който не е там.

Ако вашият любим човек изпитва халюцинации поради болестта на Алцхаймер, най-доброто, което можете да направите, е да останете спокойни и да се съсредоточите върху това да запазите любимия си в безопасност и комфорт. Може да се предписват лекарства за справяне с халюцинациите, но като цяло грижата и подкрепата са първата линия на лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss