Какво представляват тапите за коса и все още ли се използват днес?

Терминът „тапи за коса“ се отнася до вида на трансплантациите на коса, които са извършени от 1950-те години до началото на 2000-те. По време на тези процедури хирургът ще избие относително големи участъци от кожа и коса от задната част на скалпа и ще ги трансплантира в оплешивяващи области.

Тапите за коса са остарели и вече не се изпълняват. В момента двете техники, наречени трансплантация на фоликуларни единици (FUT) и екстракция на фоликуларни единици (FUE), са най-често срещаните процедури.

Някои хора все още погрешно използват термините тапи за коса или импланти за коса, за да се отнасят до всякакъв вид трансплантация на коса, включително съвременни техники FUT и FUE.

Нека да разгледаме историята на тапите за коса и да видим защо те вече не се използват днес.

Какво представляват тапи за коса?

Тапите за коса са ранен тип трансплантация на коса, която използва присадки от тапи за покриване на оплешивяващи области. Нюйоркски дерматолог Д-р Норман Орентрайх извършва първата процедура през 50-те години на миналия век.

По време на тези ранни трансплантации хирурзите избиват „тапи“ (кръгли участъци от кожата и космените фоликули) от задната част на главата ви. Тези тапи бяха за 4 милиметра (0,16 инча) в диаметър и хирург би ги вмъкнал в оплешивяващи части на скалпа ви.

Тези ранни трансплантации не са били толкова сложни, колкото съвременните техники. Те често произвеждаха неестествена линия на косата и a като кукла външен вид.

С течение на времето присадките за коса станаха по-малки и резултатите станаха по-естествени. До 2000-те тапите за коса изпаднаха от мода, за да бъдат заменени от по-новата техника FUT.

По време на трансплантация на FUT, хирургът отрязва ивица коса от задната част на скалпа и извлича отделни фоликули. След това трансплантират фоликулите в изтъняващи части от скалпа ви.

FUT и FUE, което е подобно, все още са най-често извършваните видове трансплантации на коса.

Извършват ли се все още процедурите с тапи за коса?

Тъй като технологията се усъвършенства, тапите за коса бяха премахнати от по-новите техники FUT и FUE. Тези по-нови техники предлагат много предимства като по-бързо време на процедурата, по-нисък риск от белези и по-естествени резултати.

Ранните трансплантации на коса отнеха много време. Проучване от 1971 г описва процеса, който отнема 16 седмици за завършване на процедура за дълбока рецесия на косата.

За сравнение, съвременните техники отнемат около 4 до 8 часа.

Тапи за коса срещу съвременни процедури за трансплантация на коса

Двете най-често прилагани техники са FUT и FUE. Тези две техники трансплантират отделни космени фоликули, които обикновено съдържат 1 до 4 косъма всеки.

Тапи за коса срещу FUT

Техниката FUT се появява за първи път в научната литература през 1995 г. и замени тапите за коса в началото на 2000-те.

По време на техниката FUT, хирургът ще отреже ивица кожа от скалпа ви и след това ще извлече фоликулите. След това те ще трансплантират отделните фоликули в области на оплешивяване.

Индивидуалното трансплантиране на фоликули позволява на хирурга да постигне по-естествен вид, отколкото би могъл с по-големи косми.

FUT често се извършва над FUE, ако имате нужда от голям брой присадени фоликули. Операцията на FUT също като цяло е по-евтина и по-кратка от FUE.

Тапи за коса срещу FUE

FUE е по-нов от FUT и включва премахване на отделни фоликули, вместо отрязване на ивица кожа от скалпа ви. FUE в момента е най-често се изпълняват техника за трансплантация на коса и има редица предимства пред тапите за коса и FUT, като например:

 • по-бързо възстановяване
 • по-малко болка и белези
 • може да бъде ефективен за хора с по-ниска плътност на косата

Като цяло, по време на операции по трансплантация на коса, трябва да обръснете поне част от косата си. Въпреки това, най най-съвременна техника FUE може да се извърши върху небръсната коса.

Тапи за коса срещу трансплантация на коса със стволови клетки

Трансплантацията на коса от стволови клетки включва вземане на малка проба от кожата от скалпа и възпроизвеждане на фоликулите в лаборатория.

От 2021 г. изследователи все още проучват ефективността, потенциалните ползи и безопасността на тези видове процедури. Въпреки това, те могат да станат по-достъпни в бъдеще.

Предимства на традиционните тапи за коса

Традиционните тапи за коса бяха революционни по времето на тяхното създаване, но оттогава те бяха постепенно премахнати от по-модерни техники. Съвременните техники са много по-бързи и по-вероятно да ви дадат приятни резултати.

Странични ефекти от традиционните тапи за коса

Традиционните тапи за коса често дават резултати, които приличат на кукла и като цяло не дават резултати толкова естествени, колкото днешните процедури.

Тапите за коса също идваха с по-голям риск от усложнения. Потенциал странични ефекти включва:

 • белези
 • инфекция
 • кървене
 • подуване
 • болка
 • изтръпване на скалпа
 • врастнали косми
 • неприятни резултати
 • временна загуба на коса

Кой е кандидат за трансплантация на коса?

Всички хора могат потенциално да се възползват от трансплантация на коса. Следните критерии могат да ви помогнат да определите дали сте добър кандидат:

 • Вид косопад. Трансплантациите на коса са ефективни за лечение на генетичен косопад, причинен от оплешивяване по мъжки или женски тип.
 • Зона на оплешивяване. Трансплантацията на коса е най-ефективна при лечение на оплешивяване на предната част на скалпа.
 • Медицинска история. Нямате здравословни проблеми, които могат да увеличат риска от инфекция или да забавят заздравяването на раната. Някои примери са заболяване на щитовидната жлеза, ХИВ или диабет.
 • Медикаменти. В момента не приемате лекарства, които могат да повлияят на растежа на косата ви, като амфетамини или пропранолол.
 • Очаквания. Имате реалистични очаквания за вида на резултатите, които можете да постигнете.
 • Покритие на косата. Имате достатъчно покритие на косата, за да може вашият хирург да извлече косми присадки.
 • Плътност и цвят на косата. Хората с по-тъмен цвят на косата и по-дебела коса са склонни да правят по-добри кандидати.

Възможно ли е да се премине от тапи за коса към модерна трансплантация на коса?

Традиционните тапи за коса и модерните техники за трансплантация на коса извличат косата от една част на скалпа (обикновено гърба) и я вкарват в оплешивяващите части на скалпа.

Ако в миналото сте получавали тапи за коса, все още е възможно да получите модерна трансплантация на коса, ако имате достатъчно налични космени фоликули, които да използвате като присадки за оплешивяване.

При процедурата FUT хирургът обикновено използва лента, която е 1 до 1,5 сантиметра (0,4 до 0,6 инча) широк. Ако нямате достатъчно покритие, прекомерната реколта може да остави забележим белег или изтъняване на косата ви.

Много клиники за възстановяване на косата предлагат обръщане на тапи за коса за хора, които не са доволни от резултатите си.

За вкъщи

Тапите за коса са остарял вид техника за трансплантация на коса, която обикновено се използва до началото на 2000-те. Някои хора все още използват термина „тапи за коса“ за обозначаване на всякакъв вид хирургия по трансплантация на коса, включително съвременни техники.

Процедурите FUT и FUE в момента са най-често извършваните видове присаждане на коса. Тези процедури имат потенциала да дадат по-естествено изглеждащи резултати от тапите за коса.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss