Какво представляват срастванията на жлъчния мехур?

Срастванията на жлъчния мехур се появяват, когато около жлъчния мехур се образува белег след операция или епизод на възпаление.

Срастванията на жлъчния мехур са ленти от белези, които се образуват върху жлъчния ви мехур. Тази здрава адхезивна тъкан кара жлъчния ви мехур да се придържа към околните коремни тъкани. Срастванията на жлъчния мехур обикновено се развиват след коремна операция или когато състояние като камъни в жлъчката причинява възпаление в жлъчния мехур.

Изследователите изчисляват, че около 90% на сраствания в коремната кухина, включително сраствания на жлъчния мехур, в резултат на коремна хирургия. Срастванията на жлъчния мехур често не причиняват симптоми, но могат да усложнят бъдеща операция на жлъчния мехур.

Тази статия разглежда задълбочено срастванията на жлъчния мехур. Ще научите какви са те, кога е най-вероятно да се развият и как влияят на вашето здраве.

Какво представляват срастванията на жлъчния мехур?

Адхезията е област от белег, която свързва две тъкани, които обикновено не са свързани. Срастванията на жлъчния мехур могат да накарат жлъчния мехур да се залепи за други органи, като червата или оментума. Оментумът е слой от мастна тъкан в коремната кухина.

В Проучване от 2021 г от Индонезия, изследователи установиха, че малко повече от половината от 157 души, които са получили лапароскопска операция за отстраняване на възпален жлъчен мехур, са имали сраствания. Изследователите смятат, че повечето случаи се дължат на забавена операция.

Симптоми на сраствания на жлъчния мехур

В много случаи коремните сраствания не причиняват забележими симптоми и не се нуждаят от лечение. Но в някои случаи те могат да причинят общи коремни симптоми като болка и спазми.

Какво причинява сраствания на жлъчния мехур?

Срастванията са резултат от това, че тялото ви създава белези, което прави, когато лекува от нараняване.

Сраствания на жлъчния мехур могат да се образуват след операция или в резултат на състояния като остър холецистит. Острият холецистит е внезапно възпаление на жлъчния мехур, обикновено причинено от камъни в жлъчката. Срастванията обикновено се развиват вътре 96 часа на това възпалително събитие.

относно 90% на хората, които се подлагат на отворена коремна операция, развиват някои коремни сраствания. Отворена операция е всяка коремна операция, извършена чрез големи разрези, като отстраняване на жлъчния мехур или раждане чрез цезарово сечение.

Срастванията са по-рядко срещани сред хората, които получават лапароскопска хирургия, което е методът, използван при повечето процедури на жлъчния мехур днес. Лапароскопската хирургия включва правене на малки разрези и използване на тънка тръба с камера и други малки хирургически инструменти. Операциите за отслабване и лапаротомията са други обичайни коремни лапароскопски процедури.

Усложнения на сраствания на жлъчния мехур

The лечение със златен стандарт за внезапно възпаление на жлъчния мехур е лапароскопска холецистектомия, отстраняване на жлъчния мехур през малък разрез.

Образуването на сраствания между жлъчния мехур и други тъкани, като оментума или червата, може да усложни лапароскопската хирургия. Когато хирурзите разрязват срастванията, те рискуват да повредят жлъчния ви мехур или жлъчния канал.

Може да се наложи хирурзите да преминат от лапароскопска хирургия към по-инвазивна отворена хирургия, ако открият сраствания по време на процедурата на жлъчния мехур. Това им помага да гарантират безопасен достъп до жлъчния ви мехур.

Изследователите изчисляват, че 4–15% от лапароскопските операции за отстраняване на жлъчния мехур трябва да бъдат превърнати в отворена хирургия. Срастванията на жлъчния мехур са една от основните причини за конверсия.

Запушване на червата

Някои коремни сраствания могат да причинят запушване на червата, което може да бъде животозастрашаващо. Възможните симптоми включват:

  • силна болка в корема
  • запек
  • невъзможност за преминаване на газ
  • гадене и повръщане
  • подуване на корема

Изключително важно е да потърсите незабавна медицинска помощ всеки път, когато развиете силна коремна болка и невъзможност за отделяне на газове.

Диагностика и лечение на сраствания на жлъчния мехур

Срастванията са чести след коремна хирургия. Хирурзите често не извършват лапароскопска операция на жлъчния мехур, ако имате анамнеза за коремна операция поради високия риск от сраствания.

Видовете операции, които могат да причинят сраствания на жлъчния мехур, включват:

  • операция на тънки черва или стомашна язва
  • голяма операция на червата
  • голяма операция на кръвоносните съдове
  • спешна коремна хирургия

Операциите, които включват малък разрез, като апендектомия, рядко пречат на успешната лапароскопска операция на жлъчния мехур.

Лекарите може да са в състояние да видят дали имате сраствания на жлъчния мехур преди операцията, като използват вид образна диагностика, наречена ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография.

Изследователи в проучване от 2019 г. се опитаха да разберат дали повишеният брой на белите кръвни клетки при хора с възпалена жлъчка може да бъде свързан с по-висок риск от сраствания на жлъчния мехур. Те не откриха значима корелация.

Срастванията на жлъчния мехур са ленти от белези, които свързват жлъчния мехур с други тъкани в корема. Те могат да се образуват след коремна операция или като усложнение на състояния, които причиняват възпаление на жлъчния мехур, като камъни в жлъчката.

Срастванията на жлъчния мехур често не причиняват симптоми, но могат да усложнят бъдеща операция. В редки случаи те могат да причинят сериозни усложнения като запушване на червата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss