Какво представляват натрапчивите спомени при PTSD?

Натрапчивите спомени при посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) са част от повторното преживяване на травма. Те могат да бъдат под формата на ретроспекции, кошмари и други видове неволно емоционално припомняне.

Симптомите на натрапване са сред основните характеристики на посттравматичното стресово разстройство (ПТСР), състояние на психичното здраве, което може да се развие след преживяване на травма. Често наричани заедно „натрапчиви спомени“, симптомите на натрапване ви карат да преживеете отново травма по различни начини.

Нежеланите, неволни спомени са само един пример за натрапчиви спомени при ПТСР. Някои видове натрапчиви спомени могат да ви накарат да се почувствате сякаш сте се върнали в момента, в който се е случила травмата.

Какво представляват натрапчивите спомени?

„Натрапчива памет“ е широк термин, който обхваща различни преживявания на запомняне на травма при посттравматично стресово разстройство. Включва нежелани, неконтролируеми моменти на припомняне (типични спомени и мисли), както и ретроспекции и кошмари.

Всички видове натрапчиви спомени се случват неволно. Те обикновено са емоционално натоварени и тревожни, защото са пряко свързани с травматичното преживяване. Натрапчивите спомени могат да активират автономната ви нервна система, което включва реакцията ви „бягство, битка или замръзване“.

Ако това се случи, ще изпитате същите физиологични реакции, свързани с реална заплаха. Може да забележите учестяване на дишането, сърдечната честота и кръвното налягане, например.

Натрапчивите спомени при ПТСР са нещо повече от просто мимолетни спомени. Те могат да включват повторно преживяване на травма както психически, така и физически.

Натрапчивите спомени често срещан симптом на посттравматично стресово разстройство ли са?

Натрапчивите спомени са основен симптом на ПТСР, необходим за получаване на диагноза съгласно критериите в Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства, 5-то издание, редакция на текста (DSM-5-TR).

Съгласно критериите на DSM-5-TR, диагнозата на ПТСР трябва да включва поне един симптом на натрапчива памет, като например:

 • повтарящи се, изтощителни спомени за травма
 • кошмари
 • дисоциативни реакции (ретроспекции)
 • психически и/или физически стрес при напомняне за травма

Поради широкия диапазон от повторни преживявания при посттравматично стресово разстройство, точното разпространение на различните натрапчиви спомени не е ясно. Ретроспекциите и кошмарите са сред най-изследваните натрапчиви симптоми.

В 2018 проучване включващи 166 души с посттравматично стресово разстройство, 49% от участниците са преживели ретроспекции на болка, които включват повторно преживяване на болката, почувствана по време на травмата.

В проучване от 2023 г., включващо 398 души с посттравматично стресово разстройство или комплексно посттравматично стресово разстройство (CPTSD), около 92% от участниците съобщават за кошмари, но кошмарите се случват по-често при CPTSD.

„CPTSD“ е клиничен термин, използван за описване на PTSD с тежки, трайни симптоми, CPTSD обикновено се свързва с повтарящо се или продължително излагане на травма.

Какво предизвиква натрапчиви спомени при посттравматично стресово разстройство?

Натрапчивите спомени при PTSD се считат за сетивно-възприемащи събития. Те обикновено се задействат от едно или повече от сетивата ви:

 • гледка
 • звук
 • миризма
 • вкус
 • докосване

Според а Преглед на изследването за 2019 гнатрапчивите спомени при посттравматично стресово разстройство са склонни да се свързват с моменти на емоционална интензивност по време на травматичното събитие.

Например, ако сте били въвлечени в наводнение, чуването на прилив на вода може да предизвика същия силен страх, който сте изпитали в момента, в който водата ви е заобиколила.

Тригерите могат да накарат натрапчивите спомени да се чувстват така, сякаш се случват в „сега“. Нещо – тригер – в настоящия момент може да ви накара неволно да си припомните част от преживяването.

Някои експерти смятат, че тези задействания са част от преувеличен отговор на потенциална опасност. Тъй като шумът от бърза вода, например, е довел до огромна опасност в миналото, той създава екстремна реакция в настоящето.

Каква е разликата между натрапчив спомен и ретроспекция?

Ретроспекциите са вид натрапчиви спомени, но те се различават от типичните спомени, които са натрапчиви.

Ретроспекциите при ПТСР могат да бъдат преживявания на дисоциация, при които губите връзката си с настоящите си мисли и усещане за себе си. За разлика от типичните спомени, ретроспекциите могат да превземат вашата реалност, карайки ви да се чувствате така, сякаш наистина сте се върнали в травматичния момент.

Типичните спомени, които са натрапчиви при ПТСР, не включват потапяне в реално време. Те могат да бъдат неконтролируеми и да доминират в мислите ви, но не променят възприятието ви за реалността.

Какво да правите по време на посттравматичен стрес, натрапчив спомен

Натрапчивите спомени при посттравматично стресово разстройство могат да бъдат разрушителни и тревожни, но има начини да се преодолеят тези преживявания.

Типични натрапчиви спомени

Типичните спомени попадат под знамето на „мислите“, вашия умствен поток от идеи, които произтичат от възприятие, припомняне на информация и много други умствени процеси.

Както при други натрапчиви мисли, може да успеете да се справите със спомен, който е натрапчив, като:

 • признавайки, че паметта не е във ваш контрол и е нежелана
 • позволяване на паметта да идва и да си отива, без да се фиксира върху нея или да се опитва да я анализира (съзнателност)
 • разбирайки, че паметта вероятно ще се върне
 • продължаване на това, което сте правили, когато се е появил споменът, за да помогнете да преодолеете негативните емоции

Кошмари

Според а 2018 прегледуправлението на цялостното качество на вашия сън може да помогне за намаляване на тежестта на кошмарите на ПТСР.

Навиците, които насърчават качествения сън, включват:

 • лягане и събуждане по едно и също време всеки ден
 • получаване на ежедневни упражнения
 • поддържайте спалнята си хладна, тъмна и тиха, когато е възможно
 • избягване на използването на устройства с екрани преди лягане
 • ограничаване на дрямките през целия ден
 • разработване на стратегии за намаляване на стреса

Ретроспекции

Управлението на ретроспекциите може да бъде предизвикателство. Може да не разпознаете веднага, че имате ретроспекция – може да изглежда много реална в момента.

Веднага щом осъзнаете, че се случва ретроспекция, можете:

 • фокусирайте се върху контролирането на дишането си
 • напомнете си, че това е ретроспекция
 • заземете се, като се съсредоточите върху околната среда, като например назовавате цветовете на обектите, които виждате
 • потърсете предпочитания източник на комфорт, като топло одеяло или прегръдката на любим човек

Лечение на натрапчиви спомени при посттравматично стресово разстройство

При някои хора симптомите на ПТСР постепенно се подобряват с течение на времето. За други, управлението на ПТСР и натрапчивите спомени изисква професионално лечение с психотерапия, лекарства или и двете.

Когнитивно-поведенческата терапия е рамка, която редовно се използва за лечение на ПТСР. Може да включва подходи като:

 • терапия с продължителна експозиция
 • когнитивна преработка
 • фокусирана върху травмата когнитивно-поведенческа терапия

Всички тези методи ви помагат да преодолеете тревожните емоции и мисли, които могат да доведат до симптоми на посттравматично стресово разстройство.

Лекарства, като тези, които подобряват съня или намаляват тревожността, също могат да бъдат част от вашия план за лечение.

Долен ред

Натрапчивите спомени при посттравматично стресово разстройство са неволни, неконтролируеми, изтощителни преживявания от припомняне на травма. Те създават усещане за повторно преживяване и могат да дойдат под формата на типични спомени, ретроспекции или кошмари.

Известни също като симптоми на натрапчивост, натрапчивите спомени са основна характеристика на ПТСР. За да получите диагноза по критериите на DSM-5-TR, трябва да изпитате поне една форма на натрапчива памет.

Лечението на ПТСР чрез психотерапия, лекарства или комбинация от двете може да подобри натрапчивите ви симптоми.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss