Какво представляват лезиите от множествена склероза (МС) и можете ли да имате МС без тях?

МС е състояние, при което имунната система атакува защитната обвивка на нервите в мозъка и гръбначния мозък. Тези увредени зони се наричат ​​лезии и са част от диагнозата MS.

patrickheagney/Getty Images

Защитната обвивка около нервите в мозъка и гръбначния мозък се нарича миелин. Позволява на вашите нерви бързо да предават електрически сигнали в тялото ви.

Множествената склероза (МС) се развива, когато имунната ви система атакува миелиновите клетки и нарушава нервните сигнали. Изследователите не знаят защо възниква МС, но се смята, че генетиката и факторите на околната среда играят роля.

Можете да видите част от демиелинизацията с ядрено-магнитен резонанс (MRI). Появата на демиелинизация често се описва като лезии. Лекарят може да ви диагностицира с МС, ако може да види лезии в множество части на централната ви нервна система, с доказателства, че са се образували по различно време.

Научете повече за MS.

Можете ли да имате МС без МС лезии?

За да направят диагноза МС, лекарите трябва да видят доказателства за лезии на мозъка или гръбначния мозък при MRI сканиране.

Насоките за златен стандарт за диагностициране на МС се наричат ​​критерии на Макдоналд. Тези указания са последно актуализирани през 2017 г.

Според актуалната версия на тези насокиМС може да бъде диагностицирана, ако:

 • имате две лезии и имате поне две обостряния на симптомите, наричани още пристъпи
 • имате две атаки, една лезия и доказателства за атака в различна област на централната нервна система
 • имате един пристъп и две лезии с данни за образуване на лезии по различно време на едно и също място или наличието на протеини, наречени олигоклонални ивици в гръбначния ви мозък, се потвърждава с лумбална пункция
 • имате една атака, една лезия и доказателства за щети, настъпили по различно време и на различни места
 • влошаване на симптомите на лезии и доказателства за заболяване в поне две от тези области: мозък, гръбначен стълб, гръбначномозъчна течност

Лезиите обаче могат да зараснат, което означава, че някои хора с МС може да нямат очевидни лезии през цялото време, особено при ефективно лечение. Въпреки това, наличието на лезии остава ключова част от диагностичните критерии за МС.

Какво представляват MS лезиите?

„Лезия“ е медицински термин, който се отнася до област от увредена телесна тъкан. MS лезията е област в мозъка или гръбначния мозък, където имунната ви система уврежда защитната миелинова обвивка около нервите ви и причинява възпаление. Те се наричат ​​също плаки на МС.

Лезиите на МС забавят или блокират електрическата активност от нервната ви система и водят до симптоми на МС като проблеми със зрението или изтръпване. Някои симптоми може да са временни, ако възпалението отшуми, или постоянни, ако се образува белег.

Лезиите могат да възникнат навсякъде в централната нервна система, която се състои от мозъка и гръбначния стълб. Симптомите, които развивате, зависят от това къде се образуват лезиите. Тежестта на симптомите до голяма степен зависи от местоположение и размер на лезията.

Научете повече за симптомите на МС.

Как се диагностицират MS лезиите?

ЯМР е най-важният инструмент за диагностициране и проследяване на прогреса на МС. Това позволява на лекарите да видят размера и местоположението на лезиите.

ЯМР е техника за изобразяване, която използва силно магнитно поле за създаване на детайлни изображения на вашето тяло. ЯМР има чувствителност до 95%което означава, че може правилно да идентифицира лезиите до 95% от времето.

Научете повече за това как се диагностицира МС.

Могат ли MS лезиите да се развият по-късно?

МС е прогресивно състояние, което може да причини повтарящо се развитие на лезии.

Около 80% до 90% от хората, диагностицирани с МС, имат пристъпно-ремитентна МС. Този тип МС се характеризира с периоди, в които новите лезии причиняват влошаване на симптомите и периоди, в които лезиите заздравяват и симптомите се подобряват.

Останалите 10% до 20% от хората, диагностицирани с МС, имат първично прогресираща МС. Тази форма се характеризира с постепенно влошаване на симптомите без периоди на ремисия, когато симптомите се подобряват.

Научете повече за видовете MS.

Какви други състояния могат да причинят симптоми като MS?

МС не може да бъде диагностицирана с нито един тест и погрешната диагноза остава проблем. Проучванията показват, че 30% до 67% от хората, насочени към специализирани центрове за МС със съмнителна диагноза МС, в крайна сметка се оказва, че нямат МС.

Симптомите на МС варират между хората в зависимост от това кои нерви са засегнати. Симптомите могат да имитират много други състояния, като например:

 • други възпалителни синдроми на централната нервна система като оптичен неврит или болест на Марбург
 • общи възпалителни или автоимунни синдроми като лупус или синдром на Sjögren
 • инфекциозни заболявания като лаймска болест или сифилис
 • състояния на кръвоносните съдове като исхемия на малките съдове или съдови малформации
 • метаболитни заболявания като недостиг на витамини и заболяване на щитовидната жлеза
 • генетични заболявания като болест на Фабри или болест на Александър
 • ракови тумори, които започват в централната нервна система или се разпространяват от други места

Често задавани въпроси

Ето някои често задавани въпроси, които хората имат относно МС и лезиите на МС.

Има ли лек за МС?

Понастоящем няма лек за МС, но лекарствата могат да помогнат за намаляване на честотата и тежестта на пристъпите на МС и да забавят прогресията на заболяването. Изследователите продължават да проучват потенциалните възможности за лечение и се надяват, че се приближават към излекуване.

Научете повече за лечението на МС.

Могат ли MS лезиите да бъдат обърнати?

Вашето тяло има ограничена способност да възстановява увреждането на миелина и да обръща лезиите на МС. Изследователите продължават да изследват нови лечения, като терапия със стволови клетки, които един ден може да са в състояние да обърнат щетите, причинени от МС.

Лезиите винаги ли причиняват симптоми?

Лезиите често не причиняват никакви симптоми. Не е необичайно ЯМР да разкрие много различни лезии, които никога не са причинявали симптоми.

Долния ред

МС е заболяване, което се развива, когато имунната ви система атакува защитната обвивка около нервите ви, наречена миелин. Повредените области на миелина се наричат ​​лезии.

Диагнозата МС изисква доказателство за лезии с образна диагностика. Лезиите могат да се развият навсякъде в централната нервна система и симптомите варират в зависимост от това къде се образуват лезиите и колко тежки са.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss