Какво представляват компресионните ръкави за лимфедем? И 7 други ЧЗВ

Човек, носещ компресионен ръкав, седи на стълби с куче 1
Майкъл Макор/The San Francisco Chronicle/Getty Images

Вашата лимфна система има много важни роли в тялото ви, включително:

 • поддържане на нивата на течности
 • освобождаване от токсините
 • произвежда бели кръвни клетки, които ви помагат да се предпазите от вируси, бактерии и други нашественици

Когато инфекции, заболявания или наранявания накарат лимфната ви система да спре да функционира правилно, може да развиете лимфедем. При това състояние лимфната течност се натрупва в тъканите ви и причинява подуване.

Лимфедемът обикновено засяга ръцете и краката, но може да се появи и във врата, корема, гърдите и гениталиите, казва Али Шехвайз Юнус, DPT, физиотерапевт в Reactive Physio.

Ако имате лимфедем на ръцете си, един от начините да намалите подуването и дискомфорта е да носите компресионен ръкав.

По-долу ще намерите отговори на осем често задавани въпроса относно компресионните ръкави за лимфедем, включително как работят и колко дълго можете да ги носите наведнъж.

Първичен срещу вторичен лимфедем

Първичният лимфедем се причинява от редки генетични заболявания, като болестта на Meige и болестта на Milroy, които пречат на лимфната система да се развива правилно.

По-често срещаният тип, вторичен лимфедем, се причинява от увреждане на лимфната система. Този тип често се случва след лечение на рак като лъчева терапия и хирургия, тъй като тези лечения могат да увредят вашите лимфни възли и околните съдове.

1. Какво представляват компресионните ръкави?

Компресионните ръкави са стегнати, еластични ленти от плат, които можете да носите на крайниците си, за да увеличите притока на кръв. Предлагат се в различни материали, цветове и стилове.

Ето как да използвате един:

 1. Сгънете ръкава наполовина.
 2. Плъзнете го върху засегнатата ръка до лакътя.
 3. Издърпайте сгънатата част върху горната част на ръката си и я движете нагоре, докато седне точно под мишницата.
 4. Изгладете ръкава, докато не останат бръчки или гънки.

2. Как могат да помогнат?

Основната цел на лечението на лимфедем е да се управлява подуването, причинено от излишното натрупване на лимфна течност. Тъй като тези ръкави оказват натиск, те спомагат за насърчаване на оттичането на лимфната течност от тъканта, казва Юнус, което може да намали болката и подуването.

Но тези ръкави не лекуват само симптоми на лимфедем, обяснява Юнус. Те могат също да помогнат за предотвратяване на това състояние, като спрат натрупването на лимфа.

Компресионните ръкави могат да имат дълготрайни предимства. Ето какво казва изследването:

 • Проучване от 2017 г. изследва ползите от компресионните ръкави след дисекция на аксиларни лимфни възли – операция за рак на гърдата, която може да увреди лимфната система. Участниците, които са носили ръкав в продължение на 8 до 10 часа дневно, са имали по-малко следоперативно подуване и са имали по-малко оток на ръката на 3, 6, 9 и 12 месеца след операцията.
 • Малък Проучване от 2019 г от преживели рак на гърдата установиха, че носенето на компресионен ръкав в продължение на 2 години е помогнало за предотвратяване на следоперативен лимфедем. Това също така доведе до значително подобрение на определени показатели за качеството на живот, като умора, болка, физическо функциониране и симптоми на ръцете и гърдите.
 • Преглед от 2020 г. включваше участници, които са получили биопсия на сентинелен възел, дисекция на аксиларни лимфни възли или лъчетерапия като лечение на рак на гърдата. Според резултатите, компресионните ръкави могат да намалят риска от лимфедем след лечение на рак на гърдата или да предотвратят влошаването му.

3. Трябва ли да нося такъв?

Определянето дали да носите компресионен ръкав може да зависи от това какъв стадий на лимфедем имате:

 • Етап 1: Ръката ви се чувства тежка и подута и при натискане върху нея остава вдлъбнатина.
 • Етап 2: В допълнение към подуването на ръката ви, кожата ви се е удебелила и втвърдила. Натискът не оставя вдлъбнатина.
 • Етап 3: Засегнатата ви ръка е станала значително по-голяма от другата ви ръка. Кожата ви се е втвърдила и може да покаже белези и израстъци, подобни на брадавици.

Компресионните ръкави могат да помогнат за справяне със симптомите на стадий 1 лимфедем, но ако състоянието ви е прогресирало до стадий 2 или 3, може първо да се нуждаете от алтернативно лечение. Други лечения могат да включват операция за отстраняване на засегнатата област или повторно свързване на лимфната система, както и пълна деконгестивна терапия.

Вашият първичен лекар може да предложи повече насоки относно това дали може да имате полза от носенето на компресионен ръкав въз основа на вашите симптоми и тяхната тежест.

4. Колко дълго трябва да нося компресионен ръкав за лимфедем?

Лекар или физиотерапевт може да предложи специфични указания за носене на компресионен ръкав. Някои хора може да се наложи да носят такъв всеки ден, но други може да се наложи да го носят само когато лимфедемът им избухне.

Обикновено ще носите ръкав през деня и ще го сваляте през нощта. В идеалния случай ще поставите ръкава веднага след като се събудите, когато крайникът ви е най-малко подут. Или можете да го поставите след душ, ако това е част от сутрешната ви рутина.

Важно е да носите компресионния си ръкав, докато:

 • упражняване
 • извършване на домакинска работа, която включва физическо усилие, като градинарство, прахосмукачка или косене на трева
 • пътуване със самолет, поради промени в налягането на въздуха

5. Мога ли да спя в компресионен ръкав за лимфедем?

Изследванията все още не са стигнали до заключения дали можете безопасно да носите компресионен ръкав през деня, докато спите. Ръкавът може да се движи, докато спите, обяснява Юнус, което може да ограничи притока на кръв и в крайна сметка да влоши подуването.

Въпреки това, ако вашият лимфедем ви притеснява през нощта, свържете се с вашия лекар. В някои случаи те могат да препоръчат носенето на специален нееластичен нощен ръкав, за да получите облекчение. Нощните ръкави обикновено са по-свободни и по-обемисти и предлагат по-нежна компресия.

Според а Проучване от 2021 г включващи преживели рак на гърдата, използването както на дневен, така и на нощен компресионен ръкав може да се окаже по-ефективно за намаляване на лимфедема на ръката, отколкото използването само на дневен ръкав.

6. Кой е най-добрият компресионен ръкав за лимфедем?

Когато избирате ръкав, трябва да имате предвид няколко стила:

 • Горната част на ръката към ръката: Тези ръкави предлагат най-голямо покритие. Те се простират от горната част на ръката ви до средата на ръката ви, с частична ръкавица без пръсти.
 • Горната част на ръката до китката: Тези ръкави започват от горната част на ръката и спират на китката.
 • Двойно рамо: Тази опция има ръкави за двете ръце, често свързани чрез лента от плат през гърба.
 • Ръкавици: Можете да ги носите в комбинация с компресионен ръкав, ако имате оток на ръцете си.

Правилният компресионен ръкав за вас зависи от това къде подуването засяга най-много ръката ви. Когато се съмнявате, винаги работете с вашия лекар или терапевт за лимфедем. Те могат да ви помогнат да намерите правилния стил и ниво на компресия, както и да препоръчат конкретни реномирани марки и търговци на дребно, които продават най-издръжливите компресионни ръкави.

7. Колко стегнат трябва да бъде компресионният ръкав за лимфедем?

Без значение какъв стил изберете, най-важното съображение при закупуване на компресионен ръкав е правилното прилягане. Ръкавът ви трябва да се чувства плътно, но не и неудобен. Натискът трябва да се усеща равномерно в целия ръкав.

Ако вашият компресионен ръкав е твърде стегнат, може да забележите:

 • изтръпване
 • изтръпване
 • вдлъбнатини по кожата ви близо до горната или долната част на ръкава

Обратно, ръкавът ви може да е твърде свободен, ако забележите, че:

 • гроздове
 • зейва
 • плъзга се наоколо

Преди да купите компресионен ръкав, важно е да бъдете правилно поставен от вашия лекар или физиотерапевт. Поставянето помага да се гарантира, че ръкавът ви ще осигури правилното количество натиск, за да помогне на натрупаната лимфа да изтече от ръката ви. Прекалено стегнатият ръкав може да ограничи потока на лимфата и да влоши симптомите ви.

8. Къде мога да получа компресионен ръкав?

Можете да намерите компресионни ръкави в магазини за медицински консумативи и големи онлайн търговци на дребно като Amazon и Walmart. Въпреки това, тези ръкави се предлагат само в предварително изработени размери – малки, средни, големи и много големи. Може да ви е трудно да се справите правилно с тези готови дрехи.

Да се ​​монтирате преди да купите онлайн винаги е добра стъпка. По този начин можете да проверите таблицата с размери на марката или да накарате медицински специалист да оцени прилягането, за да сте сигурни, че ще работи за вас.

Вашият лекар може също да предпише компресионен ръкав за лечение на вашия лимфедем – което означава, че е по-вероятно вашата застраховка да го покрие.

Можете да се монтирате и да поръчате персонализиран ръкав във всеки местен магазин за дълготрайно медицинско оборудване.

Долния ред

Компресионните ръкави могат да облекчат симптомите на лимфедем, като помогнат за оттичането на излишната лимфа. Те могат също така да помогнат за предотвратяване на лимфедем, като предотвратяват натрупването на лимфа на първо място.

Обикновено ще носите ръкав от сутрин до вечер и ще го сваляте, докато спите. Но ако симптомите Ви причиняват дискомфорт, който нарушава съня Ви, можете да попитате Вашия лекар за специален нощен ръкав.

Ако смятате, че ръкавът може да помогне на вашите симптоми на лимфедем, вашият екип може да предложи по-персонализирани насоки за това къде да се монтира и да поръча персонализиран ръкав.


Ребека Стронг е писател на свободна практика, базиран в Бостън, отразяващ здраве и уелнес, фитнес, храна, начин на живот и красота. Работата й също се появява в Insider, Bustle, StyleCaster, Eat This Not That, AskMen и Elite Daily.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss