Какво представляват кехлибарените колиета за никнене на зъби и безопасни ли са?

Виждали ли сте някога тези малки кичури оранжеви мъниста с неправилна форма в местния магазин за бебета? Наричат ​​се кехлибарени колиета за никнене на зъби и са нещо като голяма работа в някои естествени родителски общности. Без значение къде попадате в спектъра на хипи, може би сте се чудили каква е сделката с тези предполагаеми магически колиета за никнене на зъби. Как работят те? Безопасни ли са?

Какво е балтийски кехлибар?

Тези колиета са изработени от балтийски кехлибар. Балтийски кехлибар се намира в определен регион на Северна Европа. Не е камък. Това всъщност е вкаменен дървесен сок, който е бил култивиран и полиран. Балтийски кехлибар естествено съдържа 3 до 8 процента от вещество, наречено янтарна киселина. Някои хора вярват, че това вещество може да се използва за облекчаване на болката.

Каква е целта на кехлибарените колиета за никнене на зъби?

През вековете балтийския кехлибар е бил считан за предполагаемите му лечебни и защитни качества. Според изследователи от университета в Глазгоу децата в Шотландия носели мъниста, за да ги предпазят от злото. Други се подхлъзнаха по кичури, за да излекуват слепота, да лекуват навяхвания и да лекуват множество други заболявания.

Това, което може да ви е интересно, е, че бебетата не трябва да дъвчат тези колиета. Вместо това, контактът с кожата е необходим, за да работят колиетата. При затопляне от кожата се смята, че кехлибарът отделя малки количества янтарна киселина, които след това навлизат в кръвния поток.

Ефективни ли са кехлибарените колиета за никнене на зъби?

За съжаление, не можем да кажем категорично дали тези колиета са ефективни. Повечето от информацията разчита в голяма степен на анекдотичен опит, вместо на научни изследвания. Всъщност няма официални проучвания, които да подкрепят твърденията за кехлибар, балтийски или друг вид.

Все пак ще намерите стотици положителни отзиви за колиета, продавани от най-добрите търговци на дребно. Родителите по целия свят опитват тези колиета в опит да успокоят суетливите си бебета и изглежда, че работи за голямо мнозинство. Важно е обаче да се прецени дали възможните ползи надвишават известните рискове.

Какви са рисковете?

Въпреки че кехлибарените колиета за никнене на зъби се считат за относително безопасни дори за малки бебета, всеки път, когато поставите нещо около врата на детето си, трябва да обърнете специално внимание. Може да намерите различни кехлибарени носими в търсенето си, но не забравяйте да купите колие, което е направено специално за бебета. Тези колиета са проектирани със специална закопчалка, която не се развива лесно. Това предотвратява намесата на вашето бебе. Няколко колиета дори имат магнитно затваряне, което ще освободи примката, ако се закачи за нещо.

Ако все пак решите да използвате кехлибарено колие за никнене на зъби, добра идея е да свалите колието от детето си преди дрямка и преди лягане. Удушаването е най-големият риск с този тип продукти и е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате. В статия от 2013 г., публикувана от The New York Times, рискът от задавяне също е подчертан. Като цяло лекарите не препоръчват бебетата да носят каквато и да е форма на бижута.

Така че, продължете с повишено внимание, ако изобщо.

Алтернативни болкоуспокояващи при никнене на зъби

Има много други начини, по които можете да помогнете на бебето си през етапа на изрязване на зъбите. Например, можете да завържете чиста кърпа за пране, да я накиснете в малко вода и да я поставите във фризера. Оставете бебето да дъвче кърпата, за да успокои възпалените венци.

Има и редица играчки и колиета за никнене на зъби от естествен каучук и силикон, които майките да носят, които дават на вашето дете нещо безопасно за гризане. По-големите бебета, които ядат твърди храни, могат да се справят добре с мрежеста гризалка. Поставяте вътре замразена пасирана храна или кубчета замразена бебешка храна за по-хладно дъвчене.

Според проучване, публикувано от Международно списание за дентална хигиена, проблеми като диария, треска и дори нарушен сън може да не се дължат на никнене на зъби. Независимо от това, ако вашето малко дете се чувства особено неудобно, говорете с вашия педиатър за други методи за облекчаване на болката. Може да дадете малко обезболяващо лекарство, безопасно за бебето, но първо проверете за дозировката и честотата. Изтръпващите гелове и таблетките за зъби, които ще намерите в аптеката, може да са или не са безопасни, така че най-добре е да оставите Вашия лекар да направи последното обаждане.

Отдавна беше обичайно майките да търкат венците на бебетата си с алкохол, за да успокоят болката при никнене на зъби. Поради известните вредни ефекти на алкохола за бебето, повечето майки са пренебрегнали тази практика.

И това ще отмине

Низването на зъбите е процес, който е болезнен както за родителите, така и за бебетата. Трудно е да видите как бебето ви страда, но бъдете сигурни, че този етап преминава навреме. Преди да се усетите, зъбите на вашето дете ще бъдат извадени и лишени от болка, а вие ще бъдете на следващия голям етап.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss