Какво представляват камъните в ушите, известни още като отокония?

Вашето ухо е сложен орган, съставен от три части:

 • Външно ухо: Състои се от външното ви ухо и ушния ви канал, който помага за насочването на звуковите вълни към средното ухо.
 • Средно ухо: Състои се от тъпанчето ви и три малки кости, които усилват звука.
 • Вътрешно ухо: Това е мястото, където звуковите вълни се преобразуват в електрически сигнали, които се изпращат до мозъка ви. Той също така съдържа вашата вестибуларна система, група от органи, които предоставят на мозъка ви информация, свързана с баланса и позицията на тялото.

Отоконията или ушните камъни са малки кристали от калциев карбонат, които се намират в два органа на вашата вестибуларна система, наречени сакула и утрикула. Обикновено отоконията стимулира космоподобните клетки на тези органи, за да сигнализира на мозъка ви, че тялото ви се ускорява, 2015 изследване обяснява. Това ви помага да поддържате баланса си.

Понякога отокониите се изместват от правилното им положение. Това може да наруши чувството ви за баланс и да доведе до състояние, наречено доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (BPPV).

Прочетете, за да научите какво може да причини проблеми с отокония и как се лекуват тези проблеми.

Защо имаме камъни в ушите

Всеки има малки камъчета във вътрешното си ухо. Те помагат на мозъка ви да интерпретира промените в скоростта, докато се движите.

Тези камъни, наречени отокония, могат да варират по размер от 1 до 30 микрометра (1/847 до 1/25 400 от инча). Те се състоят основно от калциев карбонат, същото вещество, което се използва като калциева добавка и антиацид.

Без отокония не бихте могли да усетите линейното ускорение на тялото си. Тези кристали стимулират подобни на косми клетки, които се намират в два органа във вътрешното ви ухо, наречени утрикул и сакула. Тези подобни на косми клетки изпращат електрическа информация до мозъка ви за тълкуване.

Утрикулът усеща предимно промените в хоризонталното ускорение, докато торбичката е по-чувствителна към вертикалното ускорение. Заедно тези два органа се наричат ​​отолитни органи.

Усложненията с вашия отокония могат да причинят проблеми, свързани с баланса, както и замаяност.

Усложнения при камъни в ушите

Усложненията с камъни в ухото са силно свързани с често срещано състояние, наречено BPPV и може да са свързани с промени в баланса, свързани с възрастта.

Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (BPPV)

Заедно с вашите отолитни органи, вашето вътрешно ухо също съдържа три пълни с течност полукръгли канала. Когато наклоните главата си, течността в тези канали огъва космоподобните клетки по вътрешната им повърхност. Това движение изпраща електрическа информация до мозъка ви.

Всеки канал има различна роля:

 • Човек усеща движения на главата напред и назад.
 • Човек открива накланяне от страна на страна.
 • Единият открива въртене на главата ви.

Отоконията може да се измести от вашите отолитни органи и да се премести в тези три канала, обясняват експертите. Когато това се случи, може да причини BPPV.

BPPV е най-честата причина за световъртеж. Световъртежът е възприемането на движение, когато не се движите. Типът световъртеж, предизвикан от BPPV, обикновено е краткотраен и свързан с внезапни движения на главата.

Разпространението на BPPV през целия живот се оценява на около 2,4% и е около 2 до 3 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.

Загуба на отокония с възрастта

Вашата вестибуларна система става по-бавна с възрастта. Изследователите все още се опитват да разберат точно защо тази система се забавя.

В Проучване от 2019 гизследователите предполагат, че загубата на отокония с възрастта може да е основна причина, поради която хората изпитват повишена липса на баланс, когато остареят.

Според а Преглед на изследването за 2021 гпроучванията показват, че броят на отокониите и в двата отолитни органа намалява с възрастта, но загубата може да е по-лоша в сакулата.

Симптоми на разхлабени камъни в ушите

Ако отоконията се отдели от вашите отолитни органи и развиете BPPV, може да изпитате симптоми като:

 • световъртеж
 • замаяност
 • проблеми с баланса
 • бързи неволни движения на очите
 • гадене и повръщане

Кога да се свържете с лекар

Добра идея е да се свържете с Вашия лекар всеки път, когато имате повтарящ се, необясним световъртеж или световъртеж. Замаяността може да е признак на сериозно състояние. Свържете се незабавно с лекар или отидете в клиника за спешна медицинска помощ, ако развиете тревожни симптоми като:

 • ново или силно главоболие
 • проблеми с говора или объркване

 • двойно виждане
 • изтръпване или изтръпване на крайниците
 • загуба на съзнание
 • падане или срутване

Диагностициране на разхлабени камъни в ушите

Диагностицирането на BPPV обикновено се извършва с физически преглед. Това включва тест, наречен маневра на Дикс-Холпайк. Това се отнася до поредица от движения, които извършвате в лекарския кабинет, докато лекарят наблюдава вашите реакции.

Лечение на разхлабени камъни в ушите

Лечението от първа линия за BPPV включва физиотерапевтични упражнения за преместване на ушните камъни от вашите полукръгли канали и обратно във вашите отолитни органи, за да бъдат реабсорбирани, според 2022 изследване.

Тези упражнения се наричат ​​процедури за препозициониране на канала. Според Асоциацията за вестибуларни разстройства, упражненията са ефективни за лечение на BPPV при около 80% от хората.

Процедури за репозициониране на канали

Двете основни процедури, използвани за лечение на BPPV, се наричат ​​маневри на Epley и Semont-Liberatory. Този, който вашият лекар препоръчва, зависи от това къде в ухото ви се намират камъните.

Маневра на Епли

По време на маневрата на Epley, практикуващият ще:

 1. Завъртете главата си по посока на засегнатото ухо
 2. Легнете бързо по гръб с обърната глава в същата посока.
 3. Преместете бавно главата си в обратната посока.
 4. Завъртете тялото си в една линия с главата, като брадичката ви е прибрана към долното рамо.
 5. Седнете ли изправени с глава все още прибрана към рамото.
 6. Вдигнете ли бавно главата си.

Това видео може да ви покаже как се изпълнява маневрата.

Маневра Semont-Liberatory

По време на маневрата Semont-Liberatory, практикуващият ще:

 1. Седнете на ръба на леглото с обърната глава от засегнатата страна.
 2. Бързо ви преместете в странично легнало положение с обърната глава.
 3. Задръжте в това положение поне 20 секунди.
 4. Бързо ви преместете обратно и легнете на противоположната страна с легнала глава.
 5. Задръжте в това положение поне 30 секунди.
 6. Бавно ви върнете в седнало положение.

Медикаменти и хирургия

Вашият лекар може да предпише лекарства за лечение на замайване, свързано с BPPV, като например:

 • антихистамини (най-често срещаният е Meclizine, който лекува симптомите, но не и основната причина)

 • антихолинергици
 • седативно-хипнотични средства

Рядко лекарят може да препоръча операция, ако процедурите за препозициониране на канала не са ефективни и BPPV се появява често. Операцията се извършва за по-малко от 1% случаи на BBPV. Най-честите операции са:

 • Единична невректомия: Нервът, който носи информация от задния полукръгъл канал, е разделен. Тази процедура може да разреши световъртежа 80% до 97% от случаите, но има доста високи нива на загуба на слуха.
 • Оклузия на задния полукръгъл канал: Високоефективна процедура, при която хирургът блокира задния полукръгъл канал, за да десенсибилизира стимулацията.

За вкъщи

Органите във вътрешното ви ухо, наречени сакула и утрикул, съдържат малки камъчета от калциев карбонат, наречени отокония, които помагат на тялото ви да усети ускорение. Ако тези клетки се откъснат и навлязат във вашите полукръгли канали, това може да доведе до състояние, наречено BPPV.

BPPV обикновено се лекува с физиотерапевтични упражнения. Рядко е необходима операция, но лекарят може да я препоръча, ако имате сериозен и повтарящ се BPPV.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss