Какво прави машината за непрекъснато пасивно движение (CPM)?

Ангкхан/Гети Имиджис

Какво е CPM машина?

Машината за непрекъснато пасивно движение (CPM) е моторизирано устройство, което пасивно придвижва става през предварително зададен диапазон на движение. Тези устройства могат да се използват след операция за намаляване на сковаността на ставите и подобряване на обхвата на движение. Понякога се използват след операция за смяна на коляното, но могат да се използват и след операция на лакътя, бедрото или рамото.

CPM традиционно се използват в болници и като устройства за вкъщи. Въпреки това изследванията, публикувани през последното десетилетие, започнаха да поставят под въпрос тяхната ефективност.

Продължете да четете, за да разберете какво казват най-новите изследвания и как можете да използвате CPM, когато се възстановявате след операцията.

Имат ли предимства CPM машините?

Сковаността на ставите след определени видове операции може да бъде проблем. С течение на времето това може да доведе до натрупване на белези и трайно нарушен обхват на движение.

CPM машини движат ставата ви, без да се налага да движите мускулите си. Смята се, че помагат, като противодействат на негативните ефекти от продължителното обездвижване. Ползата от използването на CPM обаче е спорна. Няколко проучвания не показват подобрение в обхвата на движение при пациенти, които са ги използвали след операция.

В Американска асоциация по физикална терапия препоръчва избягване на CPM машини след тотална смяна на коляното. Препоръката дойде, след като редица скорошни проучвания установиха, че CPM машините нямат полза за подобряване на възстановяването.

Някои проучвания показват, че CPM машините могат да бъдат полезни в някои ситуации. Положителните резултати обаче са непоследователни и тези проучвания често имат малки размери на извадката.

Много лекари вече не препоръчват CPM машини, тъй като по-новите изследвания не подкрепят използването им. Попитайте Вашия лекар дали препоръчва използването на алтернативни лечения за възстановяване.

CPM машина използва

CPM машини се използват най-често след операция на коляното. Могат да се използват и за лечение на тазобедрени, раменни и лакътни стави. Използвани са и за лечение на хронична неспецифична болка в гърба.

CPM машина за след операция на коляното, включително тотална смяна на коляното

Въпреки че CPM машини понякога се използват след реконструктивна хирургия на коляното, редица проучвания установяват, че имат ограничена или никаква полза.

А проучване от 2014 г установи, че CPM, използван след операция за възстановяване на вътреставни фрактури на коляното, не предлага никаква полза.

Някои проучвания са открили по-положителни резултати, но използването на CPM остава спорно.

А проучване от 2019 г изследва ефекта на CPM върху група от 163 пациенти на възраст под 20 години, които са претърпели реконструктивна операция на ACL. Изследователите установиха, че тези пациенти, които са получили CPM лечение, е по-малко вероятно да се нуждаят от втора операция за разрушаване на белези в рамките на 6 месеца след операцията.

Преглед на проучванията от 2018 г. установи, че прилагането на CPM в началото на лечението с бърза прогресия в обхвата на движение е свързано с по-добро възстановяване от по-дългата продължителност на употребата на CPM.

CPM машина за вашето бедро

CPM машини могат да бъдат предписани и след операция на тазобедрената става. Проучване от 2017 г. установи, че използването на CPM след артроскопска операция за коригиране на удара на тазобедрената става е свързано с подобрена флексия на тазобедрената става след операцията.

CPM машина за вашето рамо

Вашият доставчик на здравни услуги може да препоръча CPM след операция на рамото в някои случаи.

А проучване от 2016 г сравнява ползите от CPM и физиотерапията за хора с диабет, подложени на операция за адхезивен капсулит, известен също като замразено рамо. Изследователите установиха, че както CPM, така и традиционната физиотерапия са довели до подобрено възстановяване на 12 седмици. Въпреки това, пациентите, които са използвали CPM, имат по-ясно подобрение в нивата на болка и функцията.

CPM машина за вашия лакът и ръка

Физическата терапия и CPM са две често срещани възможности за лечение след операция на лакътя. Въпреки това, текущи доказателства предполага, че използването на CPM може да бъде излишно и често неефективно.

Малък проучване за 2020 г установи, че добавянето на CPM към традиционна програма за рехабилитация за фрактури на китката не предлага допълнителна полза.

CPM машина за долната част на гърба

CPM машини могат да помогнат за лечение на хронична неспецифична болка в гърба. Неспецифичната болка означава, че не е причинена от специфично заболяване или състояние.

Малък Проучване от 2015 г изследва потенциалните ползи от 3 седмици самостоятелно прилаган CPM върху група от 36 души с лека до умерена неспецифична хронична болка в гърба. Изследователите открили, че пациентите, които са използвали CPM машината за 10 минути един до три пъти на ден, съобщават за по-малко болка в края на 3-те седмици.

Как да използвате CPM машина

Потвърдете с Вашия лекар, че CPM машина е подходяща за Вас и попитайте за алтернативни лечения. Последните изследвания не подкрепят тяхната ефективност във всички ситуации.

Вашият доставчик на здравни услуги и инструкциите на производителя, които идват с вашето устройство, могат най-добре да ви инструктират как да използвате вашата CPM машина.

Най-често устройството се използва, докато лежите в леглото или на друга удобна повърхност. Обикновено машината се доставя с дистанционно управление, което ви позволява да задавате граници на разширение и огъване, както и скорост. Можете да стартирате или спрете машината с помощта на дистанционното управление.

Вероятно ще има редица копчета и ремъци на машината, които ви позволяват да монтирате машината по дължината на ръката или крака си. Вашият доставчик на здравни услуги може да ви покаже как най-добре да настроите устройството.

Колко дълго трябва да използвате CPM машина?

Времето, през което трябва да използвате вашата CPM машина, зависи от вида и степента на вашата операция. Обикновено CPM машините се използват по 4 часа на ден в продължение на 4 седмици след операция на тазобедрената става. Типичният период от време след смяна на коляното е 3 седмици, но може да бъде по-кратък или по-дълъг.

Предпазни мерки при използване на CPM машина

Някои лекари все още препоръчват използването на CPM машини, въпреки че много скорошни проучвания поставят под въпрос тяхната ефективност. Американската асоциация по физиотерапия препоръчва избягване на CPM след операция на коляното, освен ако официалната физическа терапия не е възможна.

APTA казва, че ограничената полза се компенсира от допълнителните разходи и рискове, причинени от дългосрочното легло.

Проучване от 2017 г. установи, че хората със затлъстяване са имали по-малко благоприятни резултати при използване на CPM, отколкото хората без затлъстяване.

Ако почувствате болка, чувствителност или сте загрижени по друг начин, спрете да използвате вашата CPM машина и се свържете с вашия доставчик на здравни услуги.

CPM цена на машината и други разходи

Закупуването на CPM обикновено струва над $2000, но в повечето случаи наемането е по-евтина опция. Според една компания за отдаване под наем на CPM, наемната цена започва от $425 за 3 седмици с допълнителни $100 за всяка седмица след това. Специалните CPM започват от $775 за наем.

Много видове здравни застраховки, включително Medicare, покриват разходите за CPM машини. Medicare Част B покрива CPM машини за домашна употреба след операция за смяна на коляното за 21 дни.

За вкъщи

CPM машините са били използвани исторически след операции на коляното, бедрото, раменете и лакътя, за да помогнат за минимизиране на сковаността и увеличаване на обхвата на движение. През последните години научната общност започна да поставя под въпрос ползата от използването на CPM и много лекари вече не препоръчват CPM машини след операция.

Ако не сте сигурни дали бихте се възползвали от използването на CPM след операцията, говорете с вашия доставчик на здравни услуги.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss