Какво означава да си интелектуално съвместим? Освен това как да го насърчим

Сара Мейсън/Гети изображения

Бързо, избройте първите три неща, които търсите в партньора.

Ако „умен“, „умен“ или „остроумен“ е в списъка, вероятно търсите някой, с когото сте интелектуално съвместими.

Ако обаче сте казали „висок, тъмен и красив“, интелектуалната съвместимост може да не е толкова важна.

Но какво точно е интелектуалната съвместимост? И как да разберете дали го имате с някого или не? Ние го разбиваме.

Какво е интелектуална съвместимост

Казано просто, това е искрата между хора, чиито мозъци са на една и съща страница.

„Съществува между хора, които могат да се свързват и да се ангажират по сходни теми, ценности, интелектуални занимания, интереси и философии в комуникацията заедно“, обяснява Шанън Чавес Куреши, лицензиран психолог и сертифициран от AASECT секс терапевт.

Обикновено хората с интелектуална съвместимост са чели подобни книги, гледат подобни документални филми и са посещавали подобни новинарски издания.

Хората, които са интелектуално подобни, често са имали подобно възпитание или културен опит.

„Обикновено, когато говорим за интелект в качеството на съвместимост, ние описваме сходство в начина, по който виждаме света“, казва Зоуи Корс, треньор по секс и интимност за приложението за сексуално уелнес Coral и автор на „Radical Intimacy: Cultivate дълбоко свързаните взаимоотношения, които желаете и заслужавате.“

(За протокола: Терминът интелектуална съвместимост често се използва взаимозаменяемо с интелектуална химия).

PSA: Интелектуалната съвместимост може да бъде напълно платонична

За да бъде ясно: интелектуалната химия е не присъщо сексуален или романтичен!

Интелектуална химия може да съществува между приятели, колеги и познати, които нямат други форми на химия, която да процъфтява между тях.

Не е задължително да има присъща сексуална или романтична химия между хора с интелектуална химия.

„Желанието да се ангажираме в разговор с този човек може да бъде продиктувано само от добър разговор и интелектуална стимулация“, казва Чавес-Куреши, а не от желание за оргазъм, гушкане или вечеря.

Интелектуална химия срещу подсъзнателни пристрастия

Логично е, че може да искате да споделяте интереси и идеи като ваш партньор(и).

Но е важно да се отбележи, че това, което може мисля желанието за интелектуална съвместимост може да прикрива определени расистки, класически и способни предпочитания за срещи.

В зависимост от това колко тясно дефинирате интелектуалната съвместимост, концепцията мога да се използва за изключване на хора с обучителни разстройства или хора, които са невроразнообразни.

Освен това концепцията може да даде привилегия на много специфичен вид интелектуализъм.

Например, вид интелектуализъм, култивиран в пространствата за висше образование, чрез пътуване или наблюдение на изобразително изкуство – три неща, които са достъпни само за хора с по-високи доходи.

Дискурсът около интелектуалната съвместимост често е подобен на дискурса около сапиосексуалността.

Общи признаци на интелектуална съвместимост

Търсите доказателство, че вие ​​и вашият партньор, потенциален партньор или приятел сте интелектуално съвместими? Ето пет общи признака, че имате интелектуална химия с някого.

1. Разговорите ви се чувстват лесни

Може ли да се изгубите в разговорите си с часове или непрекъснато се ровите в краката си за следващия си въпрос? Ако е първото, може да сте интелектуално съвместими.

„Хората, които са интелектуално съвместими, могат да говорят с един друг и не при един на друг“, казва Чавес-Куреши. „Те също могат да оставят място за размисъл, различни гледни точки, по-дълбоки въпроси и много повече.“

2. Не се притеснявате, че не сте съгласни

Криете ли някога истинската си гледна точка от страх, че не е на приятеля ви? Всъщност може да не сте интелектуално съвместими.

Според Чавес-Куреши способността да имаш различни гледни точки и да говориш по темата е знак за интелектуална съвместимост.

„Наличието на емпатия, любопитство, утвърждаване и уважение към различни гледни точки и перспективи е общ знак“, казва тя.

3. Вълнувате се да чуете техния POV

Човекът, с когото искате да говорите, когато вашата емисия в Twitter се раздуе, вероятно е някой, с когото сте интелектуално съвместими.

„Ако установите, че искате да говорите с някого или се вълнувате от бъдещи теми с даден човек, това предполага, че разговорите ви са задълбочени и удовлетворяващи“, казва Чавес-Куреши и следователно вие двамата сте интелектуално съвместими.

4. Научавате нещо всеки път, когато говорите

Не го четете погрешно: Интелектуалната химия не съществува само между хора, които знаят абсолютно едни и същи неща! Може да съществува и между хора, които постоянно се учат един от друг и чрез него.

Ако можете да отговорите с „да“ на някой от следните въпроси, може да сте интелектуално съвместими с някого:

 • Този човек предизвиква ли ме?
 • Този човек кара ли ме да мисля за нещата по нов начин?
 • Този човек учи ли ме на неща?

5. Имате споделено чувство за хумор

„Споделеното чувство за хумор е показател за интелектуална съвместимост“, казва Корс.

„Когато можете да се смеете на същите неща като някой, това означава, че има интелектуална обща основа, от която неща като ирония или абсурд могат да се противопоставят.“

Защо може да искате да създадете интелектуална съвместимост

Разбира се, някои хора, които са интелектуално съвместими, са съвместими по този начин без много допълнителна работа. С други думи, интелектуалното привеждане в съответствие става лесно.

Но интелектуалната съвместимост абсолютно може да бъде насърчена от хора, които нямат такава при първа среща!

как? Просто, като консумирате – и след това разговаряте за – една и съща медия. В крайна сметка интелектуалната съвместимост е всичко относно наличието на сходни културни критерии за свързване.

Може би се чудите защо интелектуалната съвместимост е дори нещо, което искате да насърчите – особено ако вече имате романтична, емоционална, духовна или сексуална съвместимост с някого.

Отговорът, според Чавес-Куреши, се свежда до факта, че увеличаването на интелектуалната интимност с някого ще увеличи цялостната интимност между вас. С други думи, ще се почувствате по-близо до тях.

„Включването в интелектуални разговори може да изгради чувство на близост и обвързване, така че когато прекарвате активно време в интелектуално свързване, ще забележите, че това подобрява други области на интимност“, казва тя.

„Когато се свързваме с нечии интереси, ценности и гледни точки за света, това може да повиши доверието и мотивацията да изследваме други аспекти на връзката“, казва Чавес-Куреши.

Някои ползи от увеличаването на вашата интелектуална химия включват:

 • по-добър, по-свързан секс
 • по-задълбочени разговори за вечеря
 • повече вътрешни шеги

Всичко е наред, ако интелектуалната съвместимост не е важна за вас!

Или, ако вие и вашият партньор(и) нямате този специфичен вид съвместимост.

Точно както сексуалната съвместимост не е важна за някои хора, интелектуалната съвместимост не е важна за всички.

Трябва да се разбира от само себе си, но интелектуалната съвместимост не е единствената форма на съвместимост, казва Корс.

„Съществуват и емоционални, физически и духовни съвместимости, които са по-фундаментални за една здрава връзка, отколкото идеите, които поддържаме, когато се основават на нашата тясна перспектива.“

Как точно да се насърчи интелектуалната съвместимост във времето

Искате ли някои конкретни съвети за увеличаване на интелектуалната съвместимост във вашата връзка? Продължавай да четеш!

1. Четете или гледайте неща заедно

„Ако искате да насърчите интелектуалната химия с някого, помислете за четене на книги или гледане на филми заедно“, казва Чавес-Куреши. Но не просто гледайте или четете едни и същи неща, говорете за това!

Можете да структурирате това с официален клуб за гледане или четене. Или можете да си вземете вечеря, след като изгледате документален филм, или да отидете на педикюр заедно, след като завършите книгата си.

Не е нужно да бъдете прекалено официални за това! Можете да кажете нещо като:

 • „Хей, отдавна исках да прочета тази книга. Има ли интерес да го прочетете едновременно с мен, за да можем да говорим за него?“
 • „Документалните филми не са обичайните ни дати, но има един, който се излъчва на няколко мили оттук следващия четвъртък, който бих искал да видя. Искаш ли да се присъединиш към мен?“
 • „Скъпа, мислех си, че може да е забавно да се присъединим към книжен клуб заедно. Това има ли някакъв интерес за вас?”

2. Ходете на събития заедно

Най-добрият начин да разширите това, за което говорите? Разширете видовете събития, на които посещавате!

„Отидете на събития или изживявания, където това насърчава разговор и размисъл около тези области или теми“, предлага Чавес-Куреши.

Някои възможности:

 • събития „след мръкване“ (известни още като само за възрастни) в близкия научен музей
 • безплатни уроци по музика или танци в парка
 • вечер на комедия или любопитни факти в местния бар за гмуркане

3. Научете нещо ново заедно

„Ако искате да увеличите своята интелектуална съвместимост, направете приоритет да продължите да учите и изследвате различни предмети и теми заедно“, казва Чавес-Куреши.

„Това ще ви отвори възможност да насърчите интимността, да се свържете творчески и да разпалите нова страст на различни етапи от обучението“, казва тя.

Научаването на ново умение или изследването на нова тема няма да е добро за вас в контекста на връзката ви, но и за вас, точка.

„Като цяло научаването на нови неща е добро за собственото ви психично здраве и благополучие“, казва тя. „Насърчаването на вашите собствени индивидуални интелектуални търсения може да бъде възнаграждаващо и мотивиращо.“

Всъщност, дори ако вашият партньор не иска да се присъедини към вас в новите ви занимания, тя казва, че може да изпитате пренасяне във връзката ви.

„Ако внесете във връзката си положителната енергия, която ще израснете чрез усвояване на ново умение, може да успеете да я впрегнете, за да започнете по-дълбока връзка“, казва тя.

Умения, които може да научите заедно Теми, които можете да изследвате заедно
– дървообработване
– клек грабване
– боулинг
– свирене на инструмент
– писане на поезия
– говорене на нов език
– ЛГБТ+ история
– анимация
– различни религии
– upcycling
– увеселителни паркове
– световна музика

Долния ред

Доказано чрез смях, (взаимно) учене, споделено изследване, вродената интелектуална съвместимост с някого може да се почувства адски добре!

Но мога да се култивират чрез умишлено съвместно преживяване и съвместно консумиране на книги, филми, музеи, исторически събития и др. ако искате да увеличите интелектуалната си съвместимост, т.е.

В крайна сметка, интелектуалната съвместимост не е единственият вид съвместимост!

Плюс това, само защото нямате интелектуална химия, това не означава, че нямате сексуална, романтична или емоционална химия.


Габриел Касел е базирана в Ню Йорк писателка за секс и здраве и треньор по CrossFit ниво 1. Тя се е превърнала в сутрешен човек, тества над 200 вибратора, яде, пие и се измива с въглен – всичко това в името на журналистиката. В свободното си време тя може да бъде намерена да чете книги за самопомощ и любовни романи, да върти пейка или да танцува на пилон. Последвайте я в Instagram.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss