Какво означава, ако имате твърд стомах?

Общ преглед

Ако стомахът ви е твърд и подут, това обикновено е страничен ефект от определени храни или напитки. Понякога, когато е придружен от други симптоми, твърдият стомах е индикация за основно състояние.

Твърдият, подут стомах обикновено изчезва, след като спрете да консумирате каквато и да е храна или напитка, които са го предизвикали. Въпреки това, понякога симптомите остават наоколо и са знак, че имате нужда от медицинска помощ.

Ето какво трябва да знаете за причините и лечението на твърдия стомах.

Защо коремът ми е твърд?

Когато стомахът ви се подува и се чувства твърд, обяснението може да бъде толкова просто, колкото преяждането или пиенето на газирани напитки, което е лесно да се поправи. Други причини могат да бъдат по-сериозни, като възпалително заболяване на червата.

Причините за твърд стомах включват:

Газирани напитки

Понякога натрупаните газове от твърде бързото пиене на сода могат да доведат до втвърдяване на стомаха. Това неудобно усещане се разсейва, когато газът се изхвърля.

Преяждане

Яденето на твърде много на едно заседание или твърде бързото ядене може да ви създаде неприятно усещане за ситост, заедно с твърд стомах. Дискомфортът обикновено изчезва с течение на времето, когато храната се движи през храносмилателната система.

запек

Ако имате проблеми с движенията на червата, може да имате запек. Това може да доведе до неудобно усещане за пренасищане или подуване, заедно с твърд стомах.

Хранителна непоносимост

Ако имате проблеми с храносмилането на определени храни – например млечни продукти за непоносимост към лактоза – консумацията на тази храна може да доведе до подуване и подуване, което може да накара стомаха ви да се чувства твърд.

Синдром на раздразнените черва (IBS)

IBS може да причини няколко симптома, които могат да доведат до твърд стомах:

 • подуване на корема
 • спазми
 • газ
 • болка в корема

възпалително заболяване на червата (IBD)

IBD включва състояния като улцерозен колит и болест на Crohn, които могат да причинят подуване на корема и спазми, които могат да направят стомаха ви твърд.

Дивертикулит

Дивертикулитът, възпаление и инфекция на храносмилателния тракт, също може да доведе до подуване и подуване, което може да накара стомаха ви да се чувства твърд.

гастрит

Гастритът е възпаление на стомаха, обикновено причинено от стомашна язва или бактериална инфекция с H. pylori. Симптомите включват:

 • болка
 • подуване на корема
 • твърд стомах

Рак на стомаха

Ракът на стомаха или ракът на стомаха обикновено включва или стомашната лигавица, или стените на стомашните мускули. Въпреки че това е сравнително рядък рак, той може да доведе до твърд стомах.

Твърд стомах по време на бременност

Като цяло очаквате твърд стомах, когато сте бременна. Вашият твърд стомах се причинява от натиска на матката, която расте и оказва натиск върху корема.

Твърдостта на стомаха ви по време на бременност може да бъде по-изразена, ако ядете диета с ниско съдържание на фибри или пиете много газирани напитки.

Ако изпитвате силна болка заедно с твърдия стомах, трябва да посетите вашия акушер-гинеколог или да потърсите незабавна медицинска помощ. Понякога силната болка през първите 20 седмици от бременността е индикатор за спонтанен аборт.

Въпреки че е по-често през третия триместър, през втория или третия триместър на бременността, дискомфортът може да дойде от контракциите на раждането или контракциите на Бракстън-Хикс. Обикновено контракциите на Бракстън-Хикс преминават. Ако контракциите не преминат и станат по-упорити, това може да е знак, че започвате да раждате.

Кога да отидете на лекар

Ако стомахът ви е твърд и подут повече от няколко дни, трябва да посетите Вашия лекар или да потърсите медицинска помощ. Вие също трябва да се консултирате с Вашия лекар, ако имате други симптоми като:

 • кървави изпражнения
 • затруднено дишане
 • силна болка в корема
 • силно гадене и повръщане
 • необяснима загуба на тегло
 • пожълтяване на кожата

Outlook

Има редица причини, поради които стомахът ви може да се чувства твърд или стегнат. Тъй като повечето от тях са храносмилателни проблеми, те често преминават сами или могат просто да бъдат лекувани.

Ако симптомите се влошат или продължат повече от няколко дни, трябва да посетите Вашия лекар за пълна диагноза, за да идентифицирате причината и да препоръчате подходящо лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss