Какво ниво на простатно-специфичен антиген (PSA) показва рак?

Типичните нива на PSA варират според възрастта. Нивото на PSA, което е по-високо от обичайното, може да означава рак на простатата, но не винаги. По същия начин ниското ниво на PSA не означава непременно, че нямате рак на простатата.

Вашите нива на простатен специфичен антиген (PSA) обикновено трябва да са доста ниски. PSA е протеин, който произвежда вашата простатна жлеза. Високите нива на PSA, циркулиращи в кръвта ви, може да показват рак на простатата.

Експертите смятат нивата на PSA по-долу 4 нанограма на милилитър (ng/mL) да са характерни за повечето хора. Всичко по-високо може да означава, че имате ракови клетки в простатната жлеза. Но това не винаги е така.

Това, което лекарите смятат за типично ниво на PSA, може да варира в зависимост от вашата възраст и други фактори. При диагностицирането на рак на простатата PSA тестът е само един от няколкото диагностични инструмента, които лекарят ще използва.

Прочетете, за да научите повече за това как вашите нива на PSA могат да се различават в зависимост от вашата възраст. Ще прегледаме и други фактори, които могат да повлияят на нивата на PSA и какво да очаквате, ако резултатите от теста Ви за PSA са високи.

Езикът има значение

В тази статия говорим за риска от рак на простатата при хора, определени като мъжки по рождение. Тук използваме „мъже“, за да отразим термин, който исторически е бил използван за определяне на пола на хората. Важно е да се отбележи, че не всеки, на когото е присвоен мъж при раждането, се идентифицира с етикета „мъж“.

Въпреки че се стремим да създаваме съдържание, което включва и отразява многообразието на нашите читатели, спецификата е ключова при докладването на участниците в изследването и клиничните открития.

Проучванията и проучванията, посочени в тази статия, не включват данни за или включват участници, които са били транссексуални, небинарни, несъответстващи на пола, genderqueer, agender или без пол.

Беше ли Ви полезно?

Какъв е типичният диапазон за PSA по възраст?

Нивата на PSA могат да варират в зависимост от вашата възраст. има няма официално ръководство какъв е типичният диапазон и каква трябва да бъде горната граница за по-нататъшно тестване.

Препоръчителната горни граници за нивата на PSA по възраст са както следва:

Възраст (години) PSA горна граница (ng/mL)
40–49 2.5
50–59 3.5
60–69 4.5
70–79 6.5

Дори и да не сте на горната граница, лекарят може да назначи допълнително изследване въз основа на вашите симптоми, история или други фактори.

Също така е важно да се отбележи, че експертите като цяло са съгласни с тези стойности за белите хора. Проучване предполага, че здравите чернокожи хора имат по-високи нива на PSA от белите или испанците.

Колко често високото ниво на PSA показва рак на простатата?

В проучване от 2018 г., използвайки горни граници от 3 или 4 ng/mL, 9–33% от хората с високи нива на PSA завършват с потвърдена диагноза рак на простатата.

Беше ли Ви полезно?

Какво може да повлияе на нивото на PSA?

Някои фактори, които могат да повлияят на нивата на PSA (и дори да ги накарат да изглеждат по-ниски при PSA тест), включват:

 • размера на вашата простатна жлеза
 • след скорошна биопсия на простатата
 • сте претърпели скорошна процедура за преглед вътре в пикочния мехур или отстраняване на рак на пикочния мехур (цистоскопия)
 • има еякулация в рамките на 48 часа преди тестването
 • пушене или употреба на тютюн
 • възпаление на простатната жлеза от бактериална инфекция (простатит)
 • уголемяване на вашата простатна жлеза поради неракова тъкан или доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ)
 • имате инфекция на пикочните пътища (UTI), особено ако имате ДПХ или рак на простатата също
 • приемане на определени лекарства, като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), статини или диуретици за високо кръвно налягане
 • приемане на лекарства, които лекуват ДПХ и понижават нивата на PSA, като финастерид или дутастерид

Какво мога да очаквам, ако моите нива на PSA са високи?

Ако нивата на PSA са високи, лекарят може да назначи друг тест, за да сравни резултатите и да потвърди, че нивата на PSA са наистина високи. Ако вземете два PSA теста, които показват високи нива, лекарят може да поиска да извърши дигитален ректален преглед (DRE), за да опипа простатната ви жлеза за бучки или необичайна тъкан.

Ако не открият анормална тъкан или израстъци, лекарят вероятно ще ви помоли да направите още един PSA тест след няколко месеца и ще препоръча друг DRE, за да продължите да наблюдавате простатната си жлеза. Този процес се нарича бдително изчакване (или активно наблюдение). Помага на лекаря да следи внимателно простатата ви за всякакви промени.

Ако лекарят открие неправилна тъкан или израстъци, той може да назначи образни тестове, за да получи подробен изглед на вашата простата и околността. Това може да включва ултразвук на простатата или ядрено-магнитен резонанс (MRI).

В някои случаи лекарят може също да вземе биопсия на простатата (или тъканна проба), за да тества простатната ви тъкан за наличие на ракови клетки. Това включва вмъкване на игла в простатата през ректума или перинеума, за да се извлече малко количество тъкан, което те могат да видят с помощта на микроскоп.

Образната диагностика и биопсията могат да помогнат на лекаря да потвърди диагнозата рак на простатата. Образната диагностика заедно с резултатите от нивото на PSA също може да помогне да се определи в какъв стадий на рак на простатата се намирате:

 • Етап 1: Раковите клетки се намират само от едната страна на простатата.
 • Етап 2: Раковите клетки са се разпространили в цялата простата, но не и извън нея.
 • Етап 3: Раковите клетки се намират в простатата и някои околни области, като пикочния мехур или ректума.
 • Етап 4: Раковите клетки са се разпространили извън простатата ви към околните органи и лимфни възли.

Мога ли да имам рак на простатата, ако нивата на PSA са ниски?

Високите нива на PSA не са единственият признак за рак на простатата. Вашите нива на PSA все още могат да бъдат ниски – дори под 0,5 ng/mL – ако имате рак на простатата.

Ето защо лекарят обикновено ще препоръча други тестове освен теста за PSA за диагностициране на рак на простатата, особено ако изпитвате други симптоми или сте изложени на висок риск.

Проучване от 2020 г. на повече от 33 000 мъже на възраст между 55–74 години установи, че чернокожите мъже са изложени на особено висок риск от агресивен рак на простатата дори при нива на PSA под 1 ng/mL.

Беше ли Ви полезно?

Лекарите обикновено смятат, че нивата на PSA под 4 ng/mL са типични, ако сте на възраст между 40–70 години. Но това, което е типично, може да варира според възрастта и други индивидуални фактори.

И все пак дори ниските нива на PSA може да не показват точно дали имате или не рак на простатата. Вашите нива на PSA са само едно от няколкото измервания, които лекарят може да използва за диагностициране на рак на простатата.

Получаването на редовни прожекции на PSA, когато сте на възраст над 40 години, може да ви помогне да установите базовите нива на PSA, които са типични за вас. Това може да помогне на лекаря да забележи, ако нивата на PSA започнат да се покачват над изходното ниво, особено ако се повишат повече от 0,75 ng/mL от година на година.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss