Какво може да причини лош дъх, който не изчезва, и как да го лекувате?

Устойчивата, неприятна миризма, която не изчезва с четкане или почистване с конец, може да се дължи на основно медицинско състояние, като диабет или заболяване на венците.

Лошият дъх е често срещан сутрин и след ядене или пиене. Често е сигнал, че трябва да измиете зъбите си с четка или конец веднага. Въпреки това, постоянна миризма от устата ви, дори след дентална хигиена, може да показва основно медицинско състояние.

Нека обсъдим симптомите на хроничния лош дъх, причините за него и рисковите фактори. Ще обсъдим също как да се отървем от хроничния лош дъх и кога да говорим с медицински специалист.

На какво мирише хроничният лош дъх?

Може да не сте в състояние да усетите миризмата на дъха си и може да е трудно да определите как мирише лошият дъх, особено след като има различни видове лош дъх. Но често хората около вас могат да го възприемат.

Основният симптом на хроничен лош дъх е постоянен дъх с неприятна миризма, който често е достатъчно силен, за да го забележат другите.

Ако имате хроничен лош дъх, той може да мирише като:

 • частично смляна храна (кисела)
 • плодове
 • ацетон
 • амоняк или урина
 • стара или разложена храна
 • сяра или развалени яйца
 • риба
 • ако

Причини и рискови фактори за хроничен лош дъх

Лошият дъх, наричан още халитоза, се използва, за да опише, когато от устата се отделя неприятна миризма. Въпреки че лошият дъх не е животозастрашаващ, може да се притеснявате, ако го имате.

Някои медицински състояния са потенциални причини за хроничен лош дъх.

Суха уста

Сухотата в устата, наричана още ксеростомия, може да причини лош дъх. Това състояние възниква, когато слюнчените ви жлези не произвеждат достатъчно слюнка, причинявайки сухота. Слюнката помага за почистването и отмиването на мъртвите клетки и хранителните частици. Но когато няма достатъчно от него, частиците могат да се разложат, което води до лош дъх.

Камъни на сливиците

Камъните на сливиците се появяват, когато отломки като храна, минерали и бактерии се задържат в сливиците – две маси от мека тъкан в задната част на гърлото – което ги кара да се втвърдят и да образуват бучки. Натрупаните бактерии и други отпадъци може да причини лош дъх.

Кариес или заболяване на венците

Пародонталното заболяване или заболяването на венците е инфекция и възпаление на венците. Това се случва, когато бактериите заразят венците. Лошият дъх, който не изчезва, е един от ранни симптоми на пародонтоза.

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

ГЕРБ е хронично стомашно-чревно състояние, което възниква, когато съдържанието на стомаха, съдържащо киселина, се върне обратно в хранопровода. Когато стомашната киселина, несмляната храна и жлъчката се регургитират, те могат да причинят силна миризма, подобна на сяра, която не изчезва.

Инфекции на носа, гърлото или белите дробове

Инфекциите, причинени от натрупване на бактерии в горните дихателни пътища и дихателните пътища, могат да причинят неприятен дъх. Инфекциите могат да продължат за кратко или за дълго време и може да изискват медицинско лечение.

Чернодробно заболяване или бъбречно заболяване

Вашият черен дроб и бъбреци помагат за филтрирането на токсините от тялото ви. Но увреждането на тези органи засяга способността им ефективно да премахват токсичните вещества от тялото, което може да доведе до лош дъх, който не изчезва.

Използване на тютюневи изделия

Пушенето на тютюн може нараства производството на летливи серни съединения в болните венци, причиняващи лош дъх.

Диабет

Диабетът може да причини повишени нива на глюкоза в слюнката. Това може да насърчи инфекцията и лошия дъх. Хората с диабет са изложени на по-висок риск от произвеждайки повече кетони — химикали, произведени, когато тялото разгражда мазнините — и развитие на пародонтално заболяване, което може да причини лош дъх.

Пептична язва

Въпреки че не е често срещано, лошият дъх също може да бъде свързани до пептични язви. Това е така, защото Helicobacter pylori,бактериите, които причиняват стомашни язви, също могат да предизвикат лош дъх.

Запушване на червата

Запушване в чревния тракт, което може да бъде причинено от операции или медицински състояния като херния, може да затрудни движението на смиланата храна и отпадъците през тялото. Това може да причини лош дъх, който мирише на изпражнения.

Как да се отървете от хроничния лош дъх?

Медицинското лечение и домашните средства могат да ви помогнат да се отървете от хроничния лош дъх.

Домашни средства

Опитайте следните домашни средства, за да се отървете от лошия дъх:

 • Пийте достатъчно вода.
 • Яжте пробиотични храни като кисело мляко, за да помогнете намаляване на количеството лоши бактерии в слюнката ви.
 • Почиствайте всеки ден с обикновен конец за зъби или конец за вода.

 • Мийте зъбите и езика си два пъти дневно, особено през нощта.

 • Ако използвате подвижни протези, почиствайте ги често, за да предотвратите растежа на бактериите и миризмата.
 • Гаргара с разреден ябълков оцет, който може да помогне за намаляват натрупването на плака.
 • Ако пушите или използвате други продукти на основата на тютюн, помислете за отказване. Това може да е трудно, но лекарят може да ви помогне да изградите план за спиране, който работи за вас.

Медицинско лечение

Ако хроничният лош дъх е причинен от основно заболяване, лекарят ще постави диагноза и след това ще предпише лекарства за лечение на състоянието. Например, ако имате диабет, вашето лечение ще се съсредоточи върху управлението на нивата на кръвната ви захар.

Наред с лечението на основната причина, лекарят може също да обсъди с вас как да практикувате добра орална хигиена. Те може да предложат професионално почистване и използването на специални води за изплакване на устата, за да изчистят бактериите в устата ви.

Кога да се свържете с лекар

Преглед на няколко проучвания показва, че около 31,8% от хората имат лош дъх в даден момент.

Ако лошият дъх продължава дори след като сте изпробвали домашни средства, помислете за разговор с медицински специалист.

Ако лошият дъх е придружен от симптоми, които засягат устата ви, като рани или болка във венците, трябва да помислите за посещение при зъболекар.

Как лекарите диагностицират основните причини за хроничния лош дъх?

Лекарите или зъболекарите могат да диагностицират и лекуват лошия дъх в зависимост от причината. Те могат да проверят вашето семейство и медицинска история, докато определят диагнозата. Те могат също така да използват инструменти, за да открият източника на лошата миризма от устата и възможната причина. Те включват:

 • BANA тест: Този тест измерва нивата на ензима BANA, който се произвежда от бактерии и причинява миризма от устата.
 • Газова хроматография: Този тест измерва метилмеркаптан, сероводород и диметилсулфид, които са летливи серни съединения, произведени след разграждането на храната от бактерии.
 • Анализ на дъха на амоняк: Този тип анализ открива амоняк в проби от издишания въздух.
 • Тест за бета-галактозидаза: Този тест измерва нивото на ензима бета-галактозидаза, който е бил свързани до лош дъх.

Ако зъболекарят не намери причина за лошия дъх в зъбите, той може да ви насочи към лекар.

За вкъщи

Практикуването на процедури за самообслужване, като редовно миене на зъбите и почистване с конец, балансирано хранене и пиене на достатъчно вода, може да помогне за предотвратяване на лошия дъх. Помислете за посещение на лекар или зъболекар, ако имате лош дъх, който не изчезва.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss