Какво може да причини едновременна болка във врата и челюстта?

Може да изпитате болка във врата и челюстта едновременно по няколко причини. Тъй като двете са свързани, това, което засяга едното, засяга и другото.

Тъй като шията и челюстта са свързани чрез стави, има смисъл да изпитвате болка и в двете части на тялото едновременно. Болката във врата и челюстта може да варира от леко неприятна до силна, което затруднява храненето, говоренето или съня.

Има няколко причини, поради които може да изпитвате едновременно болка във врата и челюстта.

Може да се дължи на темпоромандибуларни нарушения (TMD), които са ставите, които свързват долната челюст и черепа. Скърцането със зъби, стресът и в редки случаи животозастрашаващи събития като инфаркт също могат да допринесат за болки във врата и челюстта.

Прочетете, за да научите повече за това какво причинява едновременна болка във врата и челюстта и как да намерите облекчение.

Какво може да причини болка във врата и челюстта едновременно?

Може да почувствате болка във врата и челюстта едновременно по много причини. Ето най-често срещаните.

Темпоромандибуларни нарушения (TMD)

„Темпоромандибуларни нарушения (TMD)“ е общ термин, който обхваща над 30 състояния, които засягат челюстта. Може да сте чували за TMJ като състояние, но съкращението се отнася за самите стави.

Ако имате нарушение на TMJ, може да изпитате:

 • скованост в челюстта
 • усещане за заключване или пукане
 • звънене в ушите

Въпреки че може да е трудно да се изолира точната причина за болката в ТМС, причини на TMD включват:

 • нараняване на челюстната става
 • стискане или скърцане със зъби
 • изместен диск, който спомага за облекчаване на движенията на челюстта
 • артрит
 • претоварена челюст

Стрес и безпокойство

Не е необичайно стресът да има физически компонент, включително безсъние, храносмилателни проблеми или болки в челюстта.

Едно проучване от 2023 г. установи, че стресът, депресията и увреждането на шията обикновено съществуват при темпоромандибуларни нарушения. Стресът и безпокойството могат да причинят стискане на челюстите, което може да не подозирате, че правите в момента. С течение на времето това претоварва челюстния мускул, което води до болка в челюстта и врата.

Докато точната връзка между двете не е напълно разбрана, изследователите са идентифицирани безпокойство като рисков фактор за развитие на TMD.

Артрит

Остеоартритът (ОА) е вид артрит, който разгражда костите. Един признак на ОА на темпоромандибуларната става са костни шипове, които се появяват на шията, челюстта или и двете – причинявайки болка и чувствителност. Костните шипове са области с излишна кост.

Освен това болката в челюстта, която възниква в ставата, може да бъде причинена от артрит. Спиналният артрит също често се усеща във врата (наричан още шиен артрит). Възможно е да имате артрит както в челюстта, така и в шията, което води до болка и на двете места.

Инфекции на синусите

Ако някога сте имали инфекция на синусите, вече знаете как те могат да наранят лицето ви. Въпреки това, усещането за натиск в синусите във врата и челюстта също е възможно.

Всъщност едно проучване установи, че хората, които казват, че имат синусово главоболие, също съобщават за болка във врата. Ако установите, че болката в челюстта и шията ви се обостря, когато сте претоварени, причината може да е налягането в синусите.

Подути лимфни възли

Главата и шията съдържа над 300 лимфни възли, което е повече от половината възли в тялото. Подутите лимфни възли в челюстта и шията могат да причинят болка при дъвчене или завъртане на главата. Обикновено ще можете да усетите подути лимфни възли, които могат да бъдат малки колкото грахово зърно или големи колкото една четвърт.

Определени навици

Честото гризане на ноктите, дъвченето на химикалки или дъвченето на дъвка също могат да причинят напрежение в челюстта и врата. Обикновено този тип едновременна болка във врата и челюстта ще изчезне от само себе си, след като спрете поведението.

Травма

Ако нараните или изкълчите челюстта си (което се случва, когато долната челюст излезе от темпоромандибуларните стави), ще почувствате силна болка във врата и челюстта.

Счупените или изместени челюсти обикновено се причиняват от наранявания на лицето и представляват спешна медицинска помощ, изискваща незабавно лечение.

Сърдечен удар

Често чувате за болка в лявото рамо, възникваща по време на инфаркт, но болката във врата и челюстта също може да бъде симптом на сърдечен удар, особено за женски.

Спешна медицинска помощ

Въпреки че е рядко съпътстващата болка във врата и челюстта да е единственият признак на инфаркт, незабавно потърсете спешна медицинска помощ, ако болката във врата и челюстта е придружена от някой от следните симптоми:

 • болка в гърдите
 • задух
 • изпотяване
 • гадене
 • чувство на отпадналост

Какво може да причини болка във врата и челюстта от едната страна?

Това може да се случи поради повечето от същите причини, поради които може да изпитате болки в челюстта и врата навсякъде, включително:

 • TMDs
 • стрес или безпокойство
 • навици, които карат едната страна на челюстта ви да работи по-усилено
 • нараняване

Какво може да причини едновременна болка във врата, раменете и челюстта?

Болка в рамото, която е придружена от болка във врата и раменете, може да бъде причинена от:

 • TMDs
 • нараняване на врата, рамото или челюстта от спортен контакт или автомобилен сблъсък
 • стрес или безпокойство
 • задържане на напрежението в тялото
 • инфаркт, което е спешен медицински случай

Какво може да причини едновременно болка в челюстта, шията и подути лимфни възли?

Болката в челюстта и шията, която също е придружена от подути лимфни възли, също може да бъде признак на:

 • имунни нарушения
 • TMDs
 • вирусна или бактериална инфекция

Често задавани въпроси за болки във врата и челюстта

Ето отговорите на някои често задавани въпроси относно болката във врата и челюстта и причините за нея.

Може ли болката във врата и челюстта да е признак на инфаркт?

Болката във врата и челюстта може да е признак на инфаркт. Инфарктът може да причини болка извън гърдите, включително рамото, ръцете, гърба, врата и челюстта.

Въпреки това, ако изпитвате дискомфорт във врата и челюстта без други симптоми като болка в гърдите или недостиг на въздух, малко вероятно е сърдечно заболяване да е основната причина за болката.

Може ли болката във врата и челюстта да е признак на COVID-19?

COVID-19 може да причини болки в мускулите и ставите, така че е възможно да изпитате болка или дискомфорт във врата и челюстта. Въпреки че е необичаен, COVID-19 може да причини подути лимфни възли, което води до болка във врата и челюстта.

Освен това стискането на челюстта от стреса на заболяването може да допринесе.

Могат ли нарушенията на TMJ да се появят внезапно?

Нарушенията на TMJ могат да се развиват бавно или да се появят внезапно. При внезапно начало обикновено първопричината ще бъде физическа травма, докато напрежението на челюстта от стрес, дъвчене на дъвка или стискане на зъби обикновено ще има по-бавно начало.

Кога да се свържете с лекар

Нарушенията на TMJ са често срещани, засягащи колкото 10 милиона американци. Много ще преминат от само себе си, но ако болката във врата и челюстта продължава или се влошава, лекарят може да идентифицира основната причина.

Освен това, ако почувствате замаяност, гадене или болка в гърдите заедно с болка във врата и челюстта, незабавно потърсете спешна медицинска помощ.

Диагностициране на основната причина

Лекарят ще започне с физически преглед и история на вашите симптоми. Те може да са в състояние да диагностицират основната причина за болката във врата и челюстта ви само от това или да наредят образни тестове като рентгенови лъчи за евентуална счупена челюст или ЯМР, ако подозират TMD.

Лечение на причините за болка във врата и челюстта

Лечението на болки във врата и челюстта варира в зависимост от основната причина.

Домашни средства

В много случаи симптомите на нарушения на TMJ могат да бъдат лекувани ефективно с промяна на навиците и домашни средства, като например:

 • ядене на меки храни
 • обледеняване на врата и челюстта за намаляване на възпалението

 • намаляване на движенията на челюстта, като тези, необходими при говорене или пеене за дълги периоди от време
 • избягване на дъвка, дъвчащи или твърди храни като бонбони или сурова каша
 • облекчаване на стреса и безпокойството с медитация, йога или упражнения за дълбоко дишане

 • извършване на упражнения за разтягане на челюстта, за да се подобри движението на челюстта
 • извършване на масаж за облекчаване на TMD

лекарства

В някои случаи може да са необходими лекарства с рецепта или лекарства без рецепта (OTC) за лечение на съпътстваща болка във врата и челюстта. Ибупрофен и ацетаминофен могат да помогнат за намаляване на дискомфорта и възпалението. Ако инфекция на синусите е причината за болката във врата и челюстта, лекарствата без рецепта могат да помогнат за облекчаване на налягането.

Болкоуспокояващи с рецепта могат да бъдат предписани, ако болката е силна и не се подобрява.

Медицинско лечение

Медицинските лечения включват:

 • Предпазител за уста: Предпазител за уста минава върху зъбите и помага да се спре несъзнателното скърцане или стискане през нощта. Можете да си купите без рецепта в повечето аптеки.
 • Мускулни релаксанти: Мускулните релаксанти могат да бъдат начин за намиране на временно облекчение от напрежението във врата и челюстта. Те обаче не винаги помагат на хората с TMD.
 • OnabotulinumtoxinA (Botox) инжекции: От гледна точка на медицината, ботоксът действа за отпускане на мускулите и може да предпази челюстните ви мускули от свиване, което може да облекчи болката в челюстта и врата от TMD. Ботоксът за болка в челюстта не е постоянно решение и вероятно ще изисква повторно инжектиране на всеки няколко месеца.
 • Хирургия на челюстта: В краен случай лекарят може да препоръча операция на челюстта за коригиране на TMDs. Операция на челюстта може да се наложи и в случай на счупена или изместена челюст. Това лечение обикновено е запазено за хора със силна болка, която се дължи на структурни проблеми в челюстната става или такива с нетипична форма на лицето причиняващи TMD.

За вкъщи

Множество проблеми могат да причинят едновременна болка в челюстта и шията. Ако болката е силна или не изчезне от само себе си в рамките на няколко дни, говорете с лекар, за да определите основната причина и да съставите план за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss