Какво можете да направите, за да направите разлика по време на американския месец на сърцето?

Американският месец на сърцето е ежегодно признание за важността на борбата със сърдечните заболявания и проактивността в предприемането на стъпки за укрепване на здравето на сърцето. Научете как можете да се включите и да направите разликата.

Getty Images/LPETTET

Февруари е месец, белязан от червени сърца и изрази на любов за Свети Валентин. А от 1964 г. февруари също е месецът, в който американците трябва да покажат малко любов и към сърцата си.

Преди близо 60 години президентът Линдън Джонсън обяви февруари за месец на сърцето в Америка, като призна важността на справянето със сърдечните заболявания и насърчаването на здравословен за сърцето начин на живот.

Ако търсите начини да участвате, да направите разлика или да подкрепите усилията на Американската кардиологична асоциация (AHA) и други организации, работещи за подобряване на лечението и намаляване на риска от сърдечни заболявания като заплаха за общественото здраве, има много начини можеш да помогнеш.

Защо празнуваме Американския месец на сърцето?

Американски месец на сърцето продължава да бъде важна част от здравния календар, защото сърдечните заболявания продължават да бъдат водеща кауза на смърт в Съединените щати.

Въпреки това, тъй като Световна здравна организация отбелязва, че можете да намалите риска от сърдечно-съдови заболявания чрез здравословно поведение, като например:

 • хранене на балансирана диета
 • упражняване на повечето (ако не и на всички) дни от седмицата
 • ограничаване на консумацията на алкохол
 • не пуши

Основните цели на American Heart Month са да образова обществеността относно рисковите фактори за здравето на сърцето и сериозността на сърдечните заболявания, както и да помогне на хората да разберат какво могат да направят, за да подобрят собственото си сърдечно здраве.

Въпреки че Американският месец на сърцето е само 1 месец от годината, AHA и други медицински организации искат да насърчат хората да възприемат здравословен за сърцето начин на живот и да проявяват някаква грижа за сърцата си през цялата година.

Какви значими неща можете да правите по време на Американския месец на сърцето?

Кампаниите и събитията на Американския месец на сърцето предоставят много възможности да помогнете на другите в тяхното пътуване със сърдечни заболявания. Те също могат да ви помогнат да станете „интелигентни“ сами.

По-долу очертаваме седем значими начина, по които можете да участвате и да направите разлика.

1. Вижте Getting to Know #OurHearts

На 17 февруари водещи медицински експерти от Националния институт по сърцето, белите дробове и кръвта (NHLBI) и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) се обединяват за дискусия относно многото стъпки, които можете да предприемете, за да подкрепите сърдечно-съдовото си здраве. Тази дискусия е известна като Getting to Know #OurHearts.

Можете да се присъедините към Запознаване с #OurHearts инициатива във Facebook Live или чрез сайта за видеокастинг на Националния институт по здравеопазване.

В допълнение към обсъждането на общите стратегии за превенция на сърдечните заболявания, медицинските експерти ще помогнат на присъстващите да разберат своите индивидуални рискови фактори и как най-добре да ги управляват.

2. Отдайте се на здравословен за сърцето начин на живот

Ако започвате късно с новогодишните си обещания, винаги можете да използвате Американския месец на сърцето като трамплин към здравословен за сърцето начин на живот. Някои ключове към здравето на сърдечно-съдовата система включват:

 • управление на кръвното налягане, холестерола и нивата на кръвната глюкоза (захар).
 • хранене на средиземноморска диета или диетични подходи за спиране на хипертонията (DASH)
 • следвайки AHA насоки за упражнения от 150 минути седмично упражнения с умерена интензивност или 75 минути седмично упражнения с интензивна интензивност
 • получавате 7 до 9 часа сън всяка нощ
 • поддържане на умерено тегло
 • управление на стреса по здравословни начини
 • да не пушите или да се откажете, ако го направите

3. Дарете на Американската сърдечна асоциация

AHA подкрепя изследванията на нови лечения, устройства и програми, които поддържат здравето на сърцето. Можете да бъдете част от тези усилия, като даряване към AHA с еднократен подарък или месечни вноски.

Можете също така да дарите времето си, като:

 • домакинство или участие в събитие за набиране на средства
 • преподаване на други на теми за здравето на сърцето, като например здравословно готвене
 • доброволчество в клинично изпитване или друго изследователско усилие

4. Присъединете се към инициативата Million Hearts

През 2022 г. CDC и центровете за Medicare и Medicaid Services стартираха инициативата Million Hearts. Целта му е да предотврати 1 милион предотвратими сърдечно-съдови заболявания до 2027 г.

Можете да следвате инициативата Million Hearts Initiative в социалните медии и да приемете препоръките в програмата Малки стъпки за здраво сърце. Програмата включва съвети за упражнения, диета и други промени в начина на живот, които поддържат по-добро сърдечно-съдово здраве.

5. Участвайте в Heart Walk

AHA Heart Walks служат на две важни цели: Те помагат за набирането на пари и насърчават хората да стават и да ходят, един от най-простите, но най-ефективни начини за подобряване на сърдечно-съдовата форма.

Много хора се присъединяват към това ежегодно усилие за набиране на средства в подкрепа на програмите на AHA или в чест на приятел или член на семейството, който се справя със сърдечно заболяване или който може да е починал от сърдечни усложнения.

Heart Walks се провеждат през целия месец в градове и малки градчета в Съединените щати. Можете да спонсорирате отбор или да се присъедините към отбор във вашия район.

6. Насрочете физически преглед

Ако е минало известно време, откакто сте посетили Вашия лекар и сте проверили сърцето и кръвното си налягане, използвайте Американския месец на сърцето като мотивация, за да получите текуща оценка на здравето на сърцето си.

Не забравяйте също така да попитате Вашия лекар за поръчване на тест за измерване на нивата на холестерола, известен като липиден панел.

Преди назначаването ви помислете за разпечатване на CDC Управление на моето кръвно налягане работен лист. Включва въпроси, които да зададете на Вашия лекар относно начина на живот за поддържане на здравословно кръвно налягане и лекарства за високо кръвно налягане.

7. Носете червено

Wear Red Day се очерта като ключов компонент на Американския месец на сърцето, защото здравните експерти се съгласиха, че сърдечно-съдовото здраве на жените се нуждае от по-голяма осведоменост. Хората, определени като женски по рождение, исторически са били недостатъчно представени в клиничните изпитвания, а жените, често в ролята на болногледачи в семействата, твърде често оставят собствените си здравни нужди настрана.

Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт при жените. AHA отбелязва, че сърдечно-съдовите заболявания представляват около 1 от 3 смъртни случая сред жените всяка година.

За да се повиши осведомеността и да се насърчат жените да поемат по-активна роля в здравето на сърцето си, всички се насърчават да носят червено през първия петък на февруари.

Също така е важно да признаете и разберете, че симптомите на инфаркт при жените може да се проявят малко по-различно, отколкото при мъжете. Въпреки че болката в гърдите е най-често други симптоми, които може да са по-чести при жените, включват:

 • гадене и повръщане
 • задух
 • замаяност и световъртеж
 • силна умора
 • болка във врата и челюстта, често без болка в гърдите

Езикът има значение

В тази статия ще забележите, че езикът, използван за споделяне на статистика и други точки от данни, е доста двоичен, като се колебае между използването на „мъже“ и „жени“.

Въпреки че обикновено избягваме език като този, спецификата е ключова, когато докладваме за участниците в изследването и клиничните открития.

За съжаление, проучванията и анкетите, посочени в тази статия, не съобщават данни за или включват участници, които са транссексуални, небинарни, несъответстващи на пола, genderqueer, agender или без пол.

Американският месец на сърцето е ежегодно признание за важността на борбата със сърдечните заболявания и научаването на повече за това как да се предотвратят сърдечни проблеми.

Можете да се включите, като предприемете стъпки към здравословен начин на живот за себе си или като участвате в Heart Walks и други събития, които ви предлагат шанса да помогнете на другите в един от най-големите здравословни проблеми, пред които е изправен светът.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss