Какво искаш да кажеш, че имам „добрия вид“ рак на гърдата?

Изминаха седем години, но все още си спомням, че получих диагнозата рак на гърдата, сякаш беше вчера. Бях във влака, който се връщаше към вкъщи, когато получих телефонно обаждане от кабинета на моя първичен лекар. Само дето моят лекар от 10 години беше във ваканция, така че друг лекар, когото никога не бях срещал, се обади вместо това.

„Съжалявам, че ви информирам, че имате рак на гърдата. Но това е добрият вид рак на гърдата. Ще трябва да се свържете с хирург, за да премахнете тумора“, каза той.

След два месеца тестове и биопсии, все още се удари като тухлена стена да чуеш онези страшни четири думи: „Имаш рак на гърдата“. И на добре мил? Сериозно? Кой казва това?

Не знаех, че скоро ще бъда до колене в света на тестове, генетика, рецептори, диагностика и лечение. Този лекар е имал добри намерения, когато е казал „добрият вид“ и има малко истина в това твърдение – но не е това, за което някой мисли, когато получи диагноза.

Само думите инвазивен и неинвазивен могат да променят всичко

Според д-р Дейвид Уайнтрит, сертифициран от борда хирург на гърдата и основател на фондацията National Breast Center Foundation, има два основни типа рак на гърдата: дуктален карцином in situ (DCIS) и инвазивен дуктален карцином (IDC).

По-нови проучвания показват, че някои хора с DCIS могат да бъдат под внимателно наблюдение, вместо да бъдат лекувани, което дава надежда на тези, на които е поставена тази диагноза. Приблизително 20 процента от случаите на рак на гърдата са DCIS или неинвазивни. Това са 20 процента от хората, които дишат малко по-лесно, когато чуят диагнозата си.

А останалите 80 процента?

Те са инвазивни.

И дори с инвазивна диагноза рак на гърдата, лечението и опитът не са универсални.

Някои се откриват рано, някои растат бавно, някои са доброкачествени, а други са смъртоносни. Но това, с което всички можем да се свържем, е страхът, стресът и напрежението, които идват с диагнозата. Свързахме се с няколко жени* и попитахме за техния опит и истории.

* Четирите интервюирани жени се съгласиха да използват собствените си имена. Те искаха читателите да знаят, че са истински оцелели и искаха да дадат надежда на следващото поколение жени, които получават диагноза.

„Моят хирург ме накара да се уплаших.“ — Джена, диагностицирана на 37

Джена получи умерено диференцирана IDC диагноза. Тя също носеше генетична мутация и имаше ракови клетки, които се разделиха по-бързо. Хирургът на Джена всъщност беше много откровен относно това колко агресивен е нейният троен положителен рак на гърдата.

За щастие, нейният онколог беше оптимист и й даде най-добрия начин на действие за лечение. Тя включваше шест кръга химиотерапия на всеки три седмици (Taxotere, Herceptin и Carboplatin), Herceptin за една година и двойна мастектомия. Джена е в процес на приключване на петгодишното лечение на Тамоксифен.

Преди лечението на Джена да започне, тя замрази яйцеклетките си, за да й даде възможност да има деца. Поради генната мутация Джена също има повишен риск от рак на яйчниците. В момента тя обсъжда с лекаря си варианта за премахване на яйчниците си.

Джена вече е без рак от повече от три години.

„Моята бучка беше малка и агресивна.“ – Шери, диагностицирана на 47

Sherree имаше малък, но агресивен тумор. Тя получи 12 седмици химиотерапия, шест седмици радиация и седем години тамоксифен. Sherree също беше част от двойно-сляпо проучване за лекарството Avastin, което участва през последните три години.

Когато Sherree направи лумпектомия за отстраняване на тумора, ръбовете не бяха „чисти“, което означава, че туморът започва да се разпространява. Трябваше да се върнат и да премахнат още. След това тя избра мастектомия, за да се увери, че всичко е наред. Sherree празнува осемгодишното си преживяване и брои дните, за да достигне голямата №10.

— Имах двоен удар. — Крис, диагностициран на 41

Първата диагноза на Крис е, когато е на 41 години. Тя направи мастектомия на лявата гърда с реконструкция и беше на Тамоксифен в продължение на пет години. Крис беше девет месеца след първоначалната диагноза, когато нейният онколог откри друга бучка от дясната й страна.

За това Крис премина през шест кръга химиотерапия и получи мастектомия от дясната си страна. Тя също беше премахната част от гръдната си стена.

След две диагнози и загуба на двете гърди, 70 паунда и съпруг, Крис има нов поглед върху живота и живее всеки ден с вяра и любов. Тя е без рак от седем години и се брои.

„Моят лекар ме погледна със съжаление.“ — Мери, диагностицирана на 51

Когато Мери получи диагнозата си, нейният лекар я погледна със съжаление и каза: „Трябва да продължим с това възможно най-скоро. Това вече е лечимо поради напредъка на медицината. Но ако това беше преди 10 години, щяхте да гледате смъртна присъда.

Мери взе шест цикъла на химиотерапия и херцептин. След това тя продължи да приема Herceptin за още една година. Тя премина през радиация, двойна мастектомия и реконструкция. Мери е две години оцелял и процъфтява и оттогава е в ясна. Без жалост сега!

— Не се тревожи. Това е добрият вид рак на гърдата. — Холи, диагностицирана на 39

Що се отнася до мен и моя „добър вид“ рак на гърдата, положението ми означаваше, че имам бавно растящ рак. Имах лумпектомия на дясната гърда. Туморът беше 1,3 см. Имах четири цикъла на химиотерапия и след това 36 сесии на облъчване. Аз съм на Тамоксифен от шест години и се подготвям да отпразнувам седмата си година преживяване.

Може да имаме различни пътувания, но вие не сте сами

В допълнение към диагнозата рак на гърдата, която свързва всички нас като сестри-воини, всички имаме едно общо нещо: имахме идея. Много преди диагнозата, тестовете, биопсиите, ние знаехме. Независимо дали сме напипали бучката сами или в лекарския кабинет, ние знаехме.

Именно този малък глас вътре в нас ни каза, че нещо не е наред. Ако вие или ваш любим човек подозирате, че нещо не е наред, моля, посетете медицински специалист. Получаването на диагноза рак на гърдата може да бъде страшно, но не сте сами.

„Независимо от диагнозата, за всички пациенти е важно да проведат разговор със своя лекар, онколог или специалист, за да създадат персонализиран подход и успешен план за лечение“, насърчава д-р Weintritt.

Петимата все още се възстановяваме, както отвътре, така и отвън. Това е пътуване през целия живот, в което всички ние живеем всеки ден пълноценно.


Холи Бертоне е оцеляла от рак на гърдата и живее с тиреоидит на Хашимото. Тя също е автор, блогър и защитник на здравословния начин на живот. Научете повече за нея на нейния уебсайт Pink Fortitude.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss